Leica X-U Review

Leica introduceerde de X-U aan het begin van 2016. Het is in principe een Leica X welke bijgewerkt is tot een ‘stevige’ camera. In deze Leica X-U review zullen we deze camera uitgebreid behandelen.

De stevige behuizing betekent dat hij waterbestendig (tot 15 meter en tot 60 minuten), schokbestendig (tot 1,22m), stofbestendig en ‘onbreekbaar’ is.

Andere specificaties zijn de mogelijkheid om Full HD video’s op te nemen, volledige handmatige controle, raw formaat opname (in het DNG formaat) en een 3-inch TFT LCD scherm met 920.000 pixels.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Leica X-U review:

Design

Alhoewel de meeste Leica’s erg mooi zijn, heeft de X-U meer een gebruiksvoorwerp uiterlijk en gevoel gekregen. Dit is nodig om de stevige kwaliteiten te behouden. Leica zegt dat de camera ontwikkeld is met de hulp van Audi.

Het is een aardig grote camera, maar het is belangrijk om te onthouden dat binnenin de X-U een APS-C sensor zit. Dezelfde sensor die je in veel DSLRs en CSC terug zal vinden.

Beste Leica X-U

De primaire behuizing van de camera is omringt door een rubberen getextureerde grip, welke hem een erg stevig gevoel in je handen geven, vooral onderwater. Wat nog meer helpt tijdens het onderwater gebruik, zijn de knoppen. Deze zijn namelijk groot en eenvoudig, zodat je snel degene kan vinden die je nodig hebt. Ze zijn ook goed als je handschoenen draagt in koude omgevingen of onderwater.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features Leica X-U

Bovenop de camera zit een metalen top plaat waar je de sluiter vrijlatingsknop (welke lichtjes verhoogd is) en twee draaiknoppen vindt. Met een van de knoppen verander je de apertuur terwijl de andere de sluitersnelheid aanpast. Je kan beide op ‘A’ voor automatisch zetten, als je de camera wilt gebruiken in een nagenoeg automatische modus. Er is geen modus knop, maar je zal met apertuur prioriteit werken als je de sluiterknop op A laat staan en andersom geldt hetzelfde. Beide knoppen zijn gekarteld en zijn niet zo makkelijk te verplaatsen dat je ze per ongeluk verstelt.

Rond de sluiter vrijlating zit een schakelaar die de Leica X-U aan zal zetten en in de continue vastleg of enkele vastleg modus. De sluiterknop is een beetje klein, gezien de afmetingen van de andere knoppen op de camera (en uiteraard om het feit dat dit de belangrijkste knop op de camera is).

Er is een kleine video opname knop, welke verborgen zit naast de sluiterknop. De kleine afmeting betekent dat de kans klein is dat je hem per ongeluk indrukt als je geen video’s op wilt nemen. Het maakt hem echter ook lastig om onderwater te gebruiken.

Vergelijk prijzen nu bij:

De lens welke groot genoeg is om als afneembaar te lijken (dit is niet het geval), heeft een grote focusring, welke ook gekarteld is. Je kan hem helemaal naar rechts draaien en de lens zal dan automatisch focussen. De lens heeft ook markeringen in voet en meters om je te helpen wanneer je handmatig focust. Ook de focusring is aardig stijf. Alhoewel dit helpt met soepel handmatig focussen, is het een aardig langzaam proces. Wanneer je begint te draaien aan de focusring, zal een vergrootte afbeelding van de scene in het midden van het scherm verschijnen om je te helpen met precisie focussen.

Leica X-U

Interessant is dat de ingebouwde flits van de X-U aan de voorkant van de lens gevonden kan worden, in plaats van op de camera zelf. Dit is handig voor onderwaterfotografie, omdat de flits dichterbij het voorwerp wordt gebracht. Onderwaterfotografie wordt vaak gekarakteriseerd door weinig licht.

Er is geen zoeker, maar bovenop de camera zit een mechanisme waar je verschillende accessoires aan toe kan voegen.

Aan de achterkant van de Leica X-U is de lay-out zo ontworpen om zo eenvoudig mogelijk te zijn, zodat je hier geen problemen mee hebt tijdens het onderwater filmen of tijdens avontuurlijke activiteiten. Het scherm is verstevigd dus deze zou tegen flinke stoten moeten kunnen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Gebruiksgemak Leica X-U

Je hebt twee handen nodig om alle knoppen te gebruiken, wat als een klein foutje lijkt voor een camera welke eenvoudig om te gebruiken zou moeten zijn. De meest gebruikte knoppen zijn echter in een groepje aan de rechterkant te vinden en hetzelfde geldt voor de twee knoppen aan de bovenkant.

Er zijn vier navigeringsknoppen, waarbij elke knop een specifieke functie heeft. Je hebt toegang tot een timer de linker knop, belichtingsprogramma met de omhoog knop, flits modi met de rechter knop en ‘onderwater modus’ inschakelen met de omlaag toets. Met deze laatste verander je de witbalans modus om specifiek voor onderwater te gebruiken. Door een duikbril op het scherm weet je dat je onderwater modus gebruikt of niet. In het midden van de navigeringsknoppen vind je een info knop.

Net boven de navigeringsknoppen zitten twee knoppen die een +.- symbool hebben. Deze gebruik je om de belichtingscompensatie aan te passen. Druk simpelweg op de + knop om dit te verhogen en de – om dit te verlagen. Niks zal gebeuren als je op de knoppen drukt in de handmatige modus.

Aan de linkerkant van het scherm vind je een knop met ‘play’ (voor het terugkijken van afbeeldingen en video’s), een knop welke zowel fungeert als verwijderknop tijdens het vastleggen als een focus assist tijdens handmatige focus, een andere knop voor witbalans, een andere voor ISO (gevoeligheid) en een laatste om toegang te krijgen tot het menu (en welke je kan gebruiken als een instelknop).

Goedkope Leica X-U Review

Er zijn vier verschillende focus modi beschikbaar waar je uit kan kiezen. Als je ‘Spot/Single Field’ focus gebruikt, dan kan je het AF punt rond het frame verplaatsen tot waar je deze wilt hebben. Om dat te doen moet je de focus knop meer dan een seconde inhouden totdat de pijltjes verschijnen. Het is niet duidelijk dat je dit moet doen, maar wordt genoemd in de gedetailleerde handleiding die je van de Leica website kan downloaden.

Vergelijk prijzen nu bij:

Wanneer je navigeert door het menu druk je niet op de centrale knop om een item in het menu te selecteren (wat meestal zo is). Je moet namelijk op de rechtse navigatieknop drukken om extra opties naar voren te halen. Alhoewel dit niet een normale manier van navigeren is (tenzij je dit niet je eerste Leica camera is), zal het wel iets zijn waar je aan zult wennen en vervolgens een gewoonte wordt.

Goedkoopste Leica X-U Review

Alle knoppen zijn aardig stijf om in te drukken, wat waarschijnlijk door de waterbestendige behuizing komt. Dit heeft echter wel het voordeel dat je niet per ongeluk een knop indrukt die je niet wilt gebruiken. Er zit maar een deurtje op de camera en hierachter vind je de accu en geheugenkaart. Je moet een schakelaar omlaag drukken en daarna het slotje bewegen om deze te openen. Het is vrij lastig en stijf om dit te doen, maar dat is goed, want de kans is klein dat je dit dan per ongeluk onderwater doet en de binnenkant van de camera blootstelt aan water.

In tegenstelling tot de Leica Q is het scherm van de X-U niet touch gevoelig. Maar aangezien de camera ontworpen is voor onderwater gebruik en je dan niks hebt aan een touchscreen, is dit niet een verrassing.

Alhoewel volledige handmatige controle beschikbaar is met de Leica X-U, zal de camera af en toe de controle weer een beetje overnemen. Wanneer je bijvoorbeeld een close-up probeert te maken (de dichtstbijzijnde focus afstand is 20cm), zelfs wanneer je de apertuur op f/1.7 hebt staan, zal de X-U automatisch aanpassen naar f/2.8. Dit is waarschijnlijk bedoeld om te voorkomen dat donkere schaduwen aan de rand van het beeld verschijnen, wat waarschijnlijk het gevolg is van het gebruik van een wijde apertuur wanneer je te dichtbij staat. Het is echter een beetje raar dat je deze beslissing niet zelf kan maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Leica X-U

In onze test hebben we continu gebruik gemaakt van de 16 megapixel Superfijn JPEG instelling, wat je een gemiddelde afbeeldingsgrootte van 6MB geeft.

In goede omstandigheden kan de Leica X-U geweldige afbeeldingen produceren, wat we eigenlijk ook verwachten van Leica camera’s. Veel stevige of waterbestendige camera’s hebben vaak last van slechte algehele beeldkwaliteit, dus het is fijn om een camera te zien die je ook goed kan gebruiken voor normale omstandigheden.

Er is een hoop detail, wat we wederom verwachten van een grote APS-C sensor. De algehele indruk van ruis is goed, maar als je JPEG afbeeldingen met ISO 3200 inspecteert, dan zal je zien dat er aardig wat ruis geïntroduceerd wordt. Dit is iets wat je moet onthouden wanneer je een afbeelding bij wilt snijden.

De X-U presteert echter niet foutloos. Er lijkt een aardig groot probleem te zijn met cyaan kleuring van de lucht in JPEG afbeeldingen, wat resulteert in een onnatuurlijke look. Gelukkig lijken de DNG raw bestanden hier geen last van te hebben en de kleuren zien er dan veel realistischer uit.

Automatische witbalans is over het algemeen erg goed, alhoewel er zoals gezegd ook een specifieke onderwater witbalans modus is, welke helpt om problemen met rare kleurvervormingen op te lossen. All-purpose metering is goed in de meeste omstandigheden, behalve wanneer er erg veel contrast is, wat mogelijk volledig accurate weergaven voorkomt.

Beste Leica X-U Review

Omdat de sensor zo groot is en de lens kan openen tot f/1.7, kan je geweldige ondiepe scherptediepte effecten krijgen. Het zou alleen fijn geweest zijn als je een beetje dichterbij dan 20cm kon focussen. Dit maakt het maken van macro’s namelijk nagenoeg onmogelijk. Als je een fan bent van duiken en dergelijke, dan zal je het mogelijk fijn vinden om gedetailleerde foto’s te maken, maar de focus is mogelijk niet goed genoeg voor objecten die dichtbij zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

Er zijn niet een hoop creatieve opties beschikbaar voor de Leica X-U, met alleen een paar film modi waar je uit kan kiezen. Leica wil het waarschijnlijk zo eenvoudig mogelijk houden, maar het zou fijn geweest zijn als er iets meer opties waren.

 

Ruis

Er zijn 7 ISO instellingen beschikbaar op de Leica X-U. Deze lopen uiteen van ISO 100 tot 6400.

 

Brandpuntsafstand

De lens van de Leica X-U biedt een brandpuntsafstand van 35mm in 35mm termen.

 

Chromatische afwijkingen

De camera kon erg goed overweg met chromatische afwijkingen tijdens deze Leica X-U review. Er waren erg weinig kleurranden zichtbaar rond de randen van objecten tijdens hoge contrast situaties.

 

Macro

De camera biedt een macro instelling die het mogelijk maakt om op een object te focussen die 20cm van de camera verwijdert is.

 

Flits

De flits instellingen op de X-U zijn automatisch, automatisch/rode ogen reductie, aan, aan/rode ogen reductie, lange termijn synchronisatie/rode ogen reductie, uit. Tijdens geen van de instellingen hadden we last van rode ogen.

 

Nacht

De maximale sluitersnelheid is 30 seconden in de handmatige modus, wat geweldig nieuws is als je echt geïnteresseerd bent in nachtfotografie.

 

Film modi

Er worden vijf verschillende film modi geboden: standaard, natuurlijk, levendig, zwart-wit natuurlijk, zwart-wit hoog contrast.

 

Conclusie

Leica is goed in het maken van niche camera’s en heeft dit wederom bereikt met de X-U.

Alhoewel het klopt dat de markt van stevige camera’s kwaliteit mist, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat de gemiddelde sport/duik enthousiasteling deze hoeveelheid geld wil neerleggen voor een camera om hun activiteiten vast te leggen.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Leica X-U is in staat om erg mooie en gedetailleerde foto’s te maken. Er is een geweldige hoeveelheid ondiepe scherptediepte, maar met een vast brandpuntsafstand en tegenzin om dichtbij te focussen, zijn de toepassingen gelimiteerd tot bepaalde soorten fotografie.

Een paar kleine dingen, zoals het af en toe ontnemen van de controle over de apertuur zijn een beetje vreemd. Het is goed dat je in DNG formaat foto’s kan nemen, maar je zult er mogelijk achter komen dat je alleen deze kan gebruiken tijdens het maken van landschapsfoto’s. De X-U heeft namelijk echt problemen met cyaan luchten en dat is teleurstellend voor een camera met zo’n hoog prijskaartje.

Jammer genoeg is met een hoge ISO foto’s maken ook verre van perfect. Bij ISO 3200 is er een merkbare degradatie van kwaliteit bij 100%. Gelukkig voorkomt de algeheel goede impressie van detail dat het een volledige ramp wordt, maar met zo’n grote sensor hadden we iets meer verwacht.

Tot slot zijn de looks van de X-U iets waar je van moet houden. Leica staat erom bekend dat ze zulke prachtige camera’s maken, dat fotografen er de hoofdprijs voor willen betalen. Om een stevig en waterbestendig model te creëren, moest Leica de looks van de X-U echter een beetje opofferen. Sommige personen zullen het mooi vinden, maar het is zeker geen klassieke Leica look.

Het is ook jammer dat er geen ingebouwde Wi-Fi in de camera te vinden is. Een fotograaf die foto’s en video’s maakt in ruige omstandigheden wil deze graag zo snel mogelijk delen op social media websites.

Al met al is de Leica X-U een camera die capabel, maar niet geweldig is en zeker niet gezien het zeer hoge prijskaartje. Er zijn in onze ogen camera’s in deze categorie die niet zo zeer beter zijn, maar vergelijkbare specificaties hebben voor een prijs ver onder de €1000 (uiteraard wel met minder detail). We zijn echter hoopvol dat andere fabrikanten geïnspireerd worden door Leica om meer kwalitatieve waterbestendige modellen te maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in