Ricoh WG-30W Review onderwatercamera

De nieuwe Ricoh WG-30 is een update van de WG-20, met een CMOS-sensor van 16 megapixels, ondersteuning voor video-opname in full HD, en een verhoogde opnamesnelheid. De WG-30 is het instapmodel van Ricoh’s waterbestendige camera’s – de WG-4 biedt meer bescherming, een helderdere f/2.0-lens, en andere functies zoals GPS (in het geval van de WG-4 GPS). De camera, die we zullen bespreken in deze Ricoh WG-30W review, is beschikbaar in het zwart of rood.

Vergelijk prijzen bij:

De Ricoh WG-30

Ontwerp en Functies

De Ricoh WG-30 is voorzien van een groothoeklens met 5x optische zoom, equivalent aan 28-140mm. De camera gebruikt digitale beeldstabilisatie in plaats van optische, en beschikt over een ingebouwde flitser voor situaties met weinig licht en 6 LED-lampjes rondom de lens voor macro-opnames. De camera is voorzien van een macroring om hem direct op vlakke oppervlaktes te plaatsen.

Tijdens het fotograferen is er een automatische modus die automatisch de beste camerainstellingen kiest voor de gekozen scène. Er zijn een aantal andere scènemodi, waaronder HDR, digitale microscoop, timelapse, en meer. Zodra je alle foto’s hebt genomen kun je de foto’s terugkijken met een aantal filters. De WG-30 is waterbestendig tot 12m diepte, schokbestendig tot 1,5m, vorstbestendig tot -10°C, drukbestendig, en stofvast.

Video’s worden opgenomen in 1080p HD tegen 30fps, en het is mogelijk om hogesnelheidsvideo op te nemen tegen 120fps. De WG-30 kan aan een HDTV worden gehangen met een HDMI-kabel.

Ricoh WG-30W Review waterbestendige camera

 

Belangrijkste Eigenschappen

  • 16 megapixel CMOS-sensor
  • 5x optische zoomlens
  • 2.7-inch scherm, 230k pixels
  • Watervast, schokbestendig, vorstbestendig, drukbestendig
  • Video-opname in Full HD
  • ISO 125 tot 6400
  • 1cm macro
  • HDR-modus, Digitale Microscoop
  • Intervalfunctie, intervalfilm
  • Verkrijgbaar in het zwart en rood

Vergelijk prijzen bij:

 

Gebruik

De Ricoh WG-30 heeft de blokkige stijl aangenomen van zijn grotere broer, de WG-4, en er is dan ook genoeg om aan vast te houden. De knoppen aan de achterkant zitten vrij dicht bij elkaar, en kunnen dan ook lastig te gebruiken zijn als je grote onhandige handen hebt, maar voor het grootste deel watren er geen problemen bij het gebruik van de camera. Achterop bevindt zich een aantal verhoogde puntjes om je duim grip te geven, en een groot metalen element om makkelijk een polsbandje vast te maken. De camera voelt stevig aan – zoals je zou verwachten van een schok- en drukbestendige camera.

Het scherm is 2,7 inch, met een breedbeeldverhouding (16:9) – er zijn dus zwarte randen aan de zijkanten wanneer je foto’s maakt van 4:3. Hierdoor lijken de afbeeldingen op het scherm behoorlijk klein. Als je alles in 16:9 schiet, om gebruik te maken van het hele scherm, krijg je foto’s van 12 megapixels.

Achterkant van de Ricoh WG-30

De menu’s zijn behoorlijk makkelijk te gebruiken, en bij het wisselen van modus geeft de camera een korte verklaring van iedere modus. Ingebouwde hulp voor de menuopties zou de camera nog makkelijker in gebruik hebben gemaakt. WiFi-functies kunnen worden gevonden in de versie met de naam WG-30W, zodat je op afstand kunt schieten en afbeelding kunt downloaden en bekijken.

De accuduur wordt geschat rond de 300 foto’s volgens Ricoh en consumententests – goed genoeg voor een compactcamera, al zouden we een extra accu aanraden als je van plan bent om veel foto’s te maken.

We hebben een aantal foto’s genomen om de reactie van de camera te testen; van het inschakelen tot de eerste foto, van foto tot foto, focussnelheid, enzovoorts. We nemen een aantal foto’s, en gebruiken het gemiddelde om consistente resultaten te garanderen.

De sluiter reageert in minder dan 0,05 seconden. 1,5 seconde na het opstarten kan de camera een foto hebben gemaakt. Tussen schoten zit 0,9 seconden (1,4 seconde met flitser), en de focus varieert tussen 0,1 en 0,3 seconden – afhankelijk van het zoomniveau. De camera kan maximaal 1,9 foto per seconde maken bij constante opname – aan de trage kant.

 

Prestaties

De camera heeft betrouwbare belichting, en neemt in de meeste situaties heldere, verzadigde foto’s. Bij portretfoto’s neemt hij vaak een hogere ISO-instelling, met als resultaat weinig detail en een vage foto met slechte kleuren.

De kwaliteit van de lens valt nogal tegen – veel afbeeldingen zien er onscherp uit, met chromatische aberratie en last van vervaging aan de randen. De macroprestaties zijn het sterktepunt van de camera, al  is er bij alle ISO’s ruis zichtbaar. Het gebrek aan beeldstabilisatie en de vrij trage lens zorgen voor matige prestaties in situaties met weinig licht.

Onderwatercamera Ricoh WG-30W kopen Review

De ruis is het minst bij ISO125, al blijft deze zichtbaar bij het bekijken van de afbeelding op 100%. Detail is behoorlijk goed bij ISO125 en 200, maar begint weg te vallen naarmate ruis toeneemt vanaf ISO400. Voor situaties met weinig licht leveren ISO800 en ISO1600 misschien bruikbare resultaten, ondanks de ruis en het verminderde detail. Vanaf ISO3200 is de ruis erg sterk, en we raden aan om deze instelling te vermijden indien mogelijk – al zijn de resulterende plaatjes misschien in klein formaat bruikbaar op het web. ISO6400 moet worden vermeden – ruis is erg hoog, en het detail betreurenswaardig laag.

De automatische witbalans geeft een geel/warm kleurbeeld onder wit licht, al is hierbij een realistische witbalans ook in te stellen. De automatische witbalans presteert goed onder fluorescente lampen, terwijl de daarvoor bedoelde instelling een te warm beeld geeft.

De camera neemt video op in full HD tegen 30fps, of 1280x720p tegen 60fps. Optische zoom is helaas niet beschikbaar tijdens het opnemen. Slowmotionvideo is ook beschikbaar.

 

Conclusie Ricoh WG-30W Review

De Ricoh WG-30 is een stevige waterbestendige camera, met een aantal nuttige functies: meest opvallend is de unieke LED-ring voor macrofoto’s. De camera produceert echter hoge ruisniveaus en laag detail – en dat mag dan vrij vaak voorkomen bij deze cameraklasse, maar het gebrek aan optische beeldstabilisatie en het onvermogen om zoom te gebruiken tijdens het opnemen van video zorgt dat deze camera in het nadeel is ten opzichte van de competitie. Als de prijs na verloop van tijd zakt wordt deze camera misschien het overwegen waard, vooral als je de afbeeldingen alleen wilt delen via sociale media.

Vergelijk prijzen bij:

 

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in