SJCAM SJ5000X Review

4K video is een van de grootste verkooppunten van de premium GoPro Hero Black reeks, maar er verschijnen steeds meer budget camera’s die dit ook bieden. Een van deze camera’s is de SJCAM SJ5000X, welke vanaf €159 verkrijgbaar is. In deze SJCAM SJ5000X review zullen we deze budget action camera uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

SJCAM SJ5000X review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Opname met een goede kwaliteit
  • Keuze uit verschillende resoluties
  • Goedkoop

Negatief

  • Behuizing lastig om schoon te maken
  • Een aantal lastige instellingsaanpassingen in de app
  • Kan geen video’s naar mobiele apparaten streamen

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features SJCAM SJ5000X

De ultra hoge resolutie is maar een van de vele features die voorheen niet normaal was in een camera met deze prijs. Andere features die deze camera heeft zijn Wi-Fi, cyclus opnames, beeldstabilisatie, bewegingsdetectie opname en modi die het mogelijk maken om hem te gebruiken als dashboard videocamera.

Videoresolutie en frame rates zijn erg belangrijk voor het succes van een action camera. Deze camera biedt naast 4K met 24fps, 2K met 30fps, 1080p met 60fps en 720p met 120fps, wat inhoudt dat je voldoende keuze hebt. De opname wordt vastgelegd op een Sony Exmor 1.2.3-inch CMOS sensor met 12,4 miljoen pixels. Dit is een vergelijkbare sensor die we bij de geweldige ISAW Edge zagen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Design en gebruik SJCAM SJ5000X

De SJ5000X ziet eruit als een GoPro Hero camera met een verwijderbare 30 meter waterbestendige behuizing, welke je sluit met een compressie slot. De behuizing is vergelijkbaar met de oudere GoPro Standard waterbestendige behuizing. Wanneer je hem naast de GoPro Hero4 plaatst, dan zal je zien dat de SJ5000X op alle vlakken groter is, maar vooral op het gebied van diepte. De behuizing heeft ook dezelfde oude sluiting, wat betekent dat je de behuizing onmogelijk per ongeluk kan openen. Zelfs wanneer je de behuizing wilt openen kan dit lastig zijn. De lens heeft het ingeschroefde design, in plaats van het nieuwe design van de nieuwe GoPro reeks. Alhoewel dit het makkelijk maakt om filters vast te maken, wordt het wel een plek waar vuil makkelijk ophoopt.

Goedkoopste SJCAM SJ5000X Review

De knoppen rond de behuizing zijn wederom vergelijkbaar met de oude GoPro stijl, maar er zijn echter in totaal vijf. Dit betekent dat het oppervlakte van de knoppen aardig klein is. Het design van de knoppen is echter goed en zelfs wanneer je handschoenen draagt is het makkelijk genoeg om je keuzes te maken.

Aan de onderkant van de behuizing zit de nu inmiddels bekende GoPro mount, wat inhoudt dat je de camera makkelijk kan bevestigen aan de meeste bestaande GoPro mounts.

Goedkope SJCAM SJ5000X Review

Wanneer je de camera uit de waterbestendige behuizing haalt blijf je de overeenkomsten tussen de SJ5000X en GoPro zien. Er zit een Modus knop aan de voorkant, sluiter knop bovenop en aan de zijkant zitten drie knoppen. Met deze activeer je de Wi-Fi en beeldstabilisatie en tot slot zijn er nog de omhoog en omlaag navigatieknoppen. Aan de andere zijkant zit een USB poort voor het opladen of verbinden met een computer, MicroSD kaart slot voor het opslaan van foto’s en video’s en een HDMI poort om de camera rechtstreeks met je televisie te verbinden. De 900mAh accu biedt ongeveer anderhalf uur gebruik en zit achter een deurtje aan de onderkant van de camera.

De achterkant van de camera heeft een 2-inch LCD scherm, welke helder, duidelijk en scherp is. Deze is prima te gebruiken wanneer je opnames maakt of terugkijkt en om door de menu’s te navigeren.

Vergelijk prijzen nu bij:

De algehele kwaliteit van de behuizing is goed en deze voelt solide en alsof hij wel tegen een paar stoten kan aan. Een directe vergelijking met de GoPro laat wel zien dat de kwaliteit van de afwerking van het plastic van zowel de camera als de behuizing niet net zo goed zijn, maar de prijs is uiteraard ook een stuk lager.

Door de instellingen navigeren is makkelijk genoeg en de twee navigatieknoppen aan de zijkant maken het makkelijk om de dingen te vinden die je wilt gebruiken of aanpassen.

 

Prestaties SJCAM SJ5000X

De camera profiteert volledig van het standaard GoPro mount design en het is redelijk eenvoudig om de camera zo’n beetje aan alles te bevestigen. Het extra gewicht en de iets grotere afmetingen van de SJ5000X betekenen wel dat je de schroeven goed vast moet draaien, zodat je geen schuddende opnames hebt.

In tegenstelling tot de GoPro Hero reeks of de ISAW Edge is er geen directe aan/uit of opname knop. Je moet de camera dus eerst aandoen met de Modus knop en vervolgens de sluiter knop gebruiken om te beginnen met opnemen. Het veranderen van de resoluties en modi is echter redelijk eenvoudig met de knoppen op de camera en het grote duidelijke scherm.

Zoals bij het overgrote deel van de nieuwe action camera’s zit Wi-Fi standaard op de camera. Dit activeer je door de speciale knop aan de zijkant in te drukken. Zodra je de SJCAM Zone app op je smartphone gedownload en geïnstalleerd hebt (iOS of Android), kan je snel verbinding maken met de camera via Wi-Fi. De kwaliteit van de verbinding tussen de camera en het mobiele apparaat is goed, maar er is een merkbare vertraging van zo’n 1-2 seconden, wat afhangt van je locatie en de afstand tussen de twee apparaten.

Vergelijk prijzen nu bij:

Naast het live beeld, maakt de app het mogelijk om alle instellingen en modi aan te passen en ook wat je vastgelegd hebt terug te kijken. Het terugkijken van opnames is echter zwaar voor de opslagruimte van je mobiele apparaat, aangezien het niet mogelijk is om te streamen tussen de twee apparaten. Een geselecteerd bestand moet in plaats daarvan naar het mobiele apparaat gedownload worden, voordat je deze kan bekijken. Aangezien de SJ5000X echter een redelijk groot scherm heeft, zou het niet zo moeilijk moeten zijn om de opname die je wilt bekijken terug te vinden voordat je deze download.

Beste SJCAM SJ5000X Review

De camera heeft drie features die echt noemenswaardig zijn. Deze zijn Cyclus opname, Slow Movie en bewegingsdetectie.

Cyclus opname maakt het mogelijk om clips met een interval van drie, vijf of tien minuten op te nemen. Je kan het echter ook volledig uitschakelen voor een continue opname. Dit betekent dat je na het opnemen verscheidene korte video’s hebt, welke je snel kan bekijken en selecteren en dit maakt het downloaden van de clips snel en gemakkelijk.

Vergelijk prijzen nu bij:

Slow Movie heeft drie verschillende opties, namelijk -2x, -4x en -8x. Dit is niet slow motion, maar meer een soort timelapse reeks die de tijd verlengd. Tijdens het opnemen met -8x kan je de ietwat schokkerige vertraagde resultaten opmerken.

Tot slot is er bewegingsdetectie wat een opname alleen maar start of stopt wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Deze feature werkt ontzettend goed en het is wederom een geweldige tijdsbesparing wanneer je je opnames wilt gaan bewerken.

In tegenstelling tot de wat meer bekende merken heeft SJCAM niet zijn eigen social community of bewerkingssoftware. Als je dus je opnames wilt delen, dan moeten clips gedownload en bewerkt worden in de app die je voorkeur geniet voordat je ze naar een social network kan uploaden.

 

Videokwaliteit SJCAM SJ5000X

Op het gebied van video opties biedt de SJCAM een goede selectie. Van een hoge 4K resolutie voor het vastleggen van indrukwekkende vergezichten tot kleinere 720p video’s met 120fps voor slow motion. Tijdens het gebruik van de meer standaard 1080p/60fps konden we de potentie van de camera tijdens normale omstandigheden en gebruik testen.

De lens presteerde goed, waarbij de kenmerkende fisheye vertekening zichtbaar was. De scherpte laat een goede helderheid over het hele frame zien, maar wanneer je kritischer kijkt zie je verzachting en chromatische afwijkingen in hoge contrast gebieden en richting de randen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Zonnestralen kunnen vaak ook een probleem worden wanneer je action camera’s in een waterbestendige behuizing doet, maar de grote behuizing van de SJ5000X leek dit effect niet te verergeren. Een vergelijking tussen de GoPro Hero4 Black liet zien dat beide camera’s vergelijkbaar omgaan met zonnestralen.

Wanneer we naar de videokwaliteit kijken ziet de video er helder en scherp uit met een goede contrast en kleurverzadiging. De contrast is echter wel beetje te hoog tijdens hoge contrast belichting en dit beïnvloedt het dynamische bereik, vooral in de schaduwen. Donkere gebieden van de video zullen details verliezen, alhoewel hoogtepunten goed gebalanceerd zijn en de automatische witbalans en kleurverzadiging van de camera verricht goed werk. Al met al is de kleur natuurlijk, vooral wanneer deze vergelijkt met de warmere tinten van de GoPro camera’s.

Het automatische belichtingssysteem kan goed overweg met bewegingen van licht naar donker en alhoewel er wat overbelichting is van hoogtepunten, past de auto belichting dit snel aan. Tijdens omstandigheden met weinig licht heeft de auto witbalans wel moeite, vooral tijdens TL licht, maar de ruis blijft binnen de perken.

SJCAM SJ5000X action camera

De keuze van resoluties en frame rates is uitgebreid gezien de prijs van de camera. De verschillende opties bieden allemaal opnames die bruikbaar zijn. De 4K opname echter geïnterpoleerd, waarbij de echte resolutie 2880 x 2160 is. Deze interpolatie verlaagt de kwaliteit wel, maar dit is alleen merkbaar wanneer je de opnames rechtstreeks vergelijkt met andere 4K opnames, van de GoPro Hero4 bijvoorbeeld.

Al met al is de visuele kwaliteit van de opnames uitstekend, vooral wanneer je de prijs in gedachten houdt. Controle over de belichting, witbalans en ISO zijn fijne toevoegingen, maar de toevoeging van kleurverzadiging en contrast aanpassingen zou de kwaliteitscontrole van de opnames pas echt goed maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Wat we goed vinden

De degelijke hoeveelheid features, resoluties en frame rates geven je voldoende ruimte voor aanpassingen en de resulterende video’s hebben een goede kwaliteit. De app is schoon en makkelijk om te gebruiken en geeft je controle over het gebruik en de instellingen van de camera. Een aantal van de meer unieke features, zoals bewegingsdetectie en cyclus opname zijn handige toevoegingen en werken goed. Het scherm op de achterkant doet tot slot niet onder ten opzichte van andere action camera’s en is een erg positieve toevoeging.

 

Wat we niet goed vinden

De afmetingen en het design van de behuizing was een duidelijk probleem tijdens het testen, omdat het een constante strijd was om de lens schoon en duidelijk te houden. Een lichte aanpassing in het design zou al een groot verschil maken.

 

Conclusie SJCAM SJ5000X review

Prijs, features en een redelijke beeldkwaliteit maken deze camera erg aantrekkelijk en de SJ5000X zou een geweldige action camera voor de familie zijn. Voor extreme toepassingen zorgt het oude design van de behuizing voor problemen, aangezien die moeilijk om schoon te houden is. De ietwat grotere afmetingen van de behuizing maken hem ook wat lastiger om de bevestigen dan de GoPro of ISAW camera’s.

Als je op zoek bent naar een action camera voor de familie, dan is de SJ5000X een goede keuze. Hij zit vol met features en deze worden gecombineerd met een sensor en lens die video’s met een redelijke kwaliteit kunnen bieden. Met een uitgebreide selectie van resoluties en frame rates heb je genoeg keuze om je creatieve geest los te laten.

Vergelijk prijzen nu bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in