GoPro Hero5 Black Review

Een nieuwe GoPro vlaggenschip action camera is eindelijk gearriveerd, twee jaar na zijn voorganger. De Hero 5 Black (welke uitgebracht wordt naast de Hero 5 Session en langverwachte Karma drone) brengt een hoop nieuwe features met zich mee. De nieuwe Hero wordt echter uitgebracht in een markt met een hoop concurrentie, veel meer dan 14 jaar geleden toen het bedrijf voor het eerst de wereld introduceerde aan het vastleggen van de beste actie momenten. Bevestigd de Hero5 Black de positie van GoPro als koning van de action cams? En biedt hij genoeg om een upgrade vanaf een oudere GoPro camera te rechtvaardigen? Ja zeker en de waarom zullen we uitgebreid bespreken in deze GoPro Hero 5 Black review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

De GoPro Hero5 brengt een geheel nieuw design met zich mee en deze is prachtig. De glanzende zilveren voorkant die gevonden kan worden op de Hero4 en Hero3+ wordt gedumpt door het bedrijf en ingeruild voor een matte zwarte, rubberen afwerking. Deze is niet alleen makkelijk om vast te houden wanneer je hem uit zijn plastic behuizing haalt, maar ook nog eens op zichzelf 10 meter waterdicht.

De nieuwe Hero heeft ook rondere, soepelere randen dan zijn voorgangers en alhoewel hij groter is, is hij veel meer verfijnd. Alle poorten zijn bedekt en heb je toegang toe door de knop in te drukken en de flappen naar beneden te schuiven. De HDMI en USB Type-C poort zitten aan de rechterkant van de Hero5 Black, terwijl de verwijderbare accu en microSD kaart slot aan de onderkant zitten.

De grote uitstekende camera lens blijft in de rechter bovenhoek aan de voorkant van het hoekige apparaat, net als bij vorige apparaten, wat de Hero5 Black onderscheidt als een GoPro. Hij steekt iets meer uit dan bij de Hero4 Black, aangezien de waterbestendigheid en bescherming ingebouwd zijn. Dit zorgt voor dezelfde afwerking rond de lens zonder de extra behuizing als de Hero4 met behuizing.

De extra behuizing van de Hero5 Black is minimaal, aangezien de voor- en achterkant genegeerd worden, waardoor deze er stukken beter uitziet dan het alternatief van de Hero4. De lens van de camera is uiteraard hierdoor wel meer kwetsbaar, maar als je het beschermende element rond de lens van de Hero5 beschadigd, dan kan je een nieuwe kopen en deze makkelijk vervangen.

De behuizing is hoe je de Hero5 Black met de mounts gebruikt en zoals je zou verwachten is dit hetzelfde als bij andere GoPro camera’s, met opties voor elke activiteit waar je maar aan kan denken (van surfen tot het opnemen van de eerste keer dat je kind zonder zijwieltjes fietst).

Een klein, vierkant monochroom display zit naast de lens van de Hero5, alhoewel hij iets kleiner en meer discreet is dan degene op de Hero4. Er is ook geen zwarte decoratie, wat erg fijn is en het rode knipperende opnamelichtje is naar de linker bovenhoek van de Hero5 verplaatst, waardoor hij veel minder opvalt. De merknaam is ook veel meer subtiel, met een vaag GoPro logo onder lens, in plaats van Hero5 in grote zwarte hoofdletters, zoals bij de Hero4.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Aan/Uit/Modus knop is ook verplaatst. Op de Hero4 zit hij aan de voorkant onder het monochrome display, maar bij de Hero5 Black is hij naar de linkerkant verplaatst, waardoor de voorkant er veel mooier uitziet. De opname knop is nog steeds makkelijk toegankelijk en onmisbaar aan de bovenkant van het apparaat, maar er is geen instellingen knop meer op de Hero5. Alle instellingen zijn nu namelijk toegankelijk via het 2-inch scherm aan de achterkant.

Beste GoPro Hero5 Black Review

 

Ja je leest het goed. De GoPro Hero5 Black heeft nu een ingebouwd touchscreen, waardoor je niet meer gebruik hoeft te maken van de Capture app om instellingen aan te passen of een apart scherm hoeft te kopen welke je aan de achterkant vastmaakt, zoals bij de Hero4 en Hero3+.

Het betekent ook dat instellingen veel meer toegankelijk zijn, met gestroomlijnde menu’s om makkelijk te schakelen tussen gezichtsveld en resolutie (in plaats van dat je verscheidene knoppen in moet drukken en hopen dat je niet op de verkeerde drukt en weer teruggaat naar het begin van het menu).

Het ingebouwde touchscreen is geweldig en mocht eigenlijk ook niet ontbreken, aangezien verscheidene concurrerende actie camera’s dit al een aantal jaar bieden. Het maakt het gebruik van de Hero5 en deze verbinden met je smartphone een stuk eenvoudiger en meer geavanceerd. Het betekent ook dat je nu kunt zien wat je opneemt en kan controleren of je de camera goed gericht hebt voordat je begint met opnemen, zonder dat je de Capture app hoeft te openen.

Deze app is natuurlijk nog steeds handig als je de GoPro bijvoorbeeld wilt mounten en op afstand wilt besturen, maar de app is niet langer zo noodzakelijk als bij de vorige apparaten.

Met de plastic behuizing op de Hero5 Black is naar beneden swipen van de bovenkant van het scherm een beetje lastig en het duurt even voordat je hieraan gewend bent. Zodra je het echter onder de knie hebt is navigeren erg eenvoudig en hetzelfde geldt voor het selecteren van de verschillende beschikbare opties. Af en toe merkte we een beetje lag op, maar al met al reageert het touchscreen goed, beelden zijn scherp en het is verreweg ons favoriete element van de Hero5, omdat de besturing gewoon zoveel makkelijker is.

Goedkoopste GoPro Hero5 Black

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Nog een mooie feature van de GoPro Hero5 is stem controle. Er zijn momenteel 12 commando’s die herkent worden in zeven talen, waar momenteel Nederlands nog geen deel van uitmaakt, maar in de toekomst zullen meerdere talen uitgebracht worden.

Engelse spraak commando’s zijn bijvoorbeeld ‘GoPro start recording’ of ‘GoPro begin met opnemen’, ‘GoPro take a photo’ of ‘GoPro maak een foto’ en ‘GoPro turn off’ of ‘GoPro uitschakelen’. Dit zijn de commando’s die we het meeste gebruikt hebben tijdens onze GoPro Hero 5 Black review en meestal werkte ze foutloos. Na een commando piept de GoPro om te bevestigen dat hij doet wat je vraagt. Als je de piep niet hoort, dan negeert hij je of heeft hij je niet gehoord.

Om de spraak commando’s goed te laten werken moet je ervoor zorgen dat je precies de aangegeven woorden gebruikt, want anders maakt het niet uit hoeveel je je stem verheft, de GoPro zal niet doen wat je wilt. Dus als je bijvoorbeeld zegt ‘GoPro take a picture’ in plaats van ‘GoPro take a photo’, dan zal je je foto niet krijgen. Het was mooi geweest als de spraakherkenning iets meer geavanceerd was.

De Hero5 Black zal 12 megapixel foto’s maken, toegang tot RAW bestanden bieden en hij zal ook HDR foto’s maken, wat GoPro WDR noemt. Video beeldstabilisatie is ook eindelijk aanwezig, wat volgens ons erg goed werkt (vooral wanneer je paard rijdt op een hobbelig terrein), terwijl GPS locatie taggen een mooie toevoeging is.

De Hero5 Black biedt ook ingebouwd stereo geluid en wind ruisreductie. Deze laatste werkte briljant toen we de camera testte met de Karma drone tijdens deze GoPro Hero 5 Black review. Zelfs als tafels omwaaien door de wind, kan je deze bijna niet horen tijdens de opname.

Vergelijk prijzen nu bij:

GoPro heeft het audio bereik met 10dB verhoogd ten opzichte van de Hero3+ en het apparaat ook een twee keer groter dynamisch bereik. Al met al zijn de audio resultaten duidelijk zonder demping, wat bij vorige apparaten wel het geval was door hun behuizing restricties. Dat is nu niet meer het geval.

Op het gebied van andere extra features ten opzichte van de voorgangers, voegt de Hero5 een nieuwe gezichtsveld toe, welke Lineaire modus genoemd wordt. Deze modus is een toevoeging naast de SuperView, Wijd, Medium en Nauw gezichtsvelden en biedt een meer natuurlijk perspectief door de horizon er vlak in plaats van gebogen uit te laten zien. Dit is een geweldige optie wanneer je de Karma drone gebruikt, maar het is ook een fijne optie voor personen die een meer standaard video/foto willen maken.

Gezichtsveld opties worden bepaald door resolutie. SuperView biedt een 4K opname met een maximum snelheid van 30fps, Wijd biedt een 4K opname met 24fps, Medium en Lineair bieden 2,7K opnames met 60fps, terwijl Nauw Full HD opnames met 80fps biedt.

Goedkoopste GoPro Hero5 Black Review

 

De GoPro Hero5 heeft een iets grotere accu dan de Hero4 (1.220mAh ten opzichte van 1.160mAh). Wat Hero3 en Hero4 gebruikers zich mogelijk nu afvragen, is of ze dezelfde accu in de Hero5 kunnen gebruiken. Het antwoordt is nee, dus die oude extra accu’s moet je weer kopen.

Deze nieuwe accu kan verwijderd worden (in tegenstelling tot de Session) en zoals we eerder al vermeld hebben wordt hij nu opgeladen via de USB Type-C. Deze is veel handiger dan de mini USB van oudere GoPro apparaten, aangezien het betekent dat hij nu in ongeveer 45 minuten volledig opgeladen is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Tijdens onze GoPro Hero 5 Black review konden we ongeveer twee uur opnemen voordat de camera ermee ophield. Dit was echter afhankelijk van hoeveel we met de instellingen speelde op het touchscreen. Touchscreens gebruiken een hoop energie, dus kies de instelling uit die het beste past bij wat je vast probeert te leggen en probeer dit vervolgens niet al te veel meer aan te passen.

Videokwaliteit is geweldig, wat we gewend zijn van GoPro. We gebruikte verschillende instellingen tijdens verscheidene scenario’s en de resultaten waren allemaal briljant. Het mooie is dat je simpelweg op de opneem knop hoeft te drukken en binnen een paar minuten een redelijke, deelbare opname op je smartphone of computer hebt. Ja, je moet mogelijk een beetje bewerking doen met de Quick app (wat iets anders is dan de Capture app), maar de fundering is uiteindelijk allemaal aanwezig en het is allemaal erg goed.

De Hero5 Black verbinden met een smartphone is nog steeds een beetje een gedoe, net als bij de vorige GoPro modellen, maar het is iets makkelijker gemaakt dankzij de verbind optie op het touchscreen, welke gevonden kan worden door naar onderen te swipen.

Nadat je je smartphone met de Wi-Fi van de Hero5 Black hebt verbonden, dan kan je met de Capture app de camera besturen en foto’s en video’s zien die je al gemaakt hebt, wat bij de vorige modellen ook het geval was.

GoPro Hero5 Black

 

Conclusie van deze GoPro Hero 5 Black review

De GoPro Hero5 Black is de GoPro waar we allemaal op gewacht hebben. De vorige modellen van het bedrijf leverde allemaal geweldige resultaten, maar het nieuwe apparaat biedt meer dan genoeg om over te stappen (en niet alleen vanwege de geweldige beeld- en videokwaliteit).

Vergelijk prijzen nu bij:

Het touchscreen dat nu onderdeel is van het design van de GoPro is een erg welkome toevoeging, wat gebruik maken van de action camera veel eenvoudiger dan voorheen maakt. Dan is er nog de waterbestendigheid van de primaire unit (zonder dat je hiervoor de grote behuizing nodig hebt), wat voldoende voordelen biedt op het gebied van design, stijl en vastleggen van audio. Combineer die positieve punten met spraak controle, video beeldstabilisatie, de mogelijkheid om beelden met een natuurlijker perspectief vast te leggen en er is vrij weinig waar over geklaagd kan worden.

Alleen de accuduur van twee uur zou zoals gewoonlijk altijd beter kunnen zijn, maar de accu is verwijderbaar, zodat je deze kan vervangen door extra accu’s die je gekocht hebt. Aangezien de accu van de Hero5 een andere capaciteit, afmeting en vorm heeft vergeleken met de oudere modellen, kan je echter niet op de accu’s vertrouwen die je al hebt, wat aardig duur kan worden als je naast de prijs van de GoPro Hero5 Black (€430) nieuwe moet kopen.

Nadat verscheidene concurrenten action camera’s aangeboden hebben die de Hero4 mogelijk van de troon kunnen stoten, komt GoPro met de Hero5, welke de serie moderniseert en de positie van het bedrijf aan de top weer verstevigd. Voor bestaande GoPro gebruikers biedt de Hero5 Black genoeg om een overstap te rechtvaardigen, terwijl nieuwkomers die het beste van het beste willen hem zeker bovenaan hun lijstje zouden moeten hebben staan. Het enige struikelblok blijft zoals gewoonlijk de prijs, maar dat is wat je over moet hebben voor de beste action camera.

Goedkope GoPro Hero5 Black ReviewWe hopen dat je genoten hebt van deze GoPro Hero 5 Black review.

Vergelijk prijzen nu bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in