Home Action camera review Rollei Actioncam 425 review

Rollei Actioncam 425 review

0
Rollei Actioncam 425 review

De actiecamera markt is gevuld met bedrijven die willen concurreren met de kwaliteit van GoPro, maar dit voor een fractie van de prijs en Rollei is niet anders. Het bedrijf heeft momenteel vier verschillende action camera’s. Het model dat we vandaag bespreken in deze Rollei Actioncam 425 review is verkrijgbaar vanaf €125.

De Actioncam 425 kan 4K video met 25fps, 2,7K video met 30fps en Full HD met 60fps maken. Dat is indrukwekkend gezien de prijs. Er zijn ook een aantal andere handige features, zoals geïntegreerde Wi-Fi met een bereik van 20m. Op papier klinkt dit allemaal erg indrukwekkend, maar jammer genoeg passen de prestaties van de Rollei Actioncam 425 precies bij de prijs.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Rollei Actioncam 425 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Goedkoop
 • Video heeft een redelijke goede kwaliteit
 • Goed functionerende mounts en lichtgewicht

Negatief

 • Waterbestendige behuizing heeft een slechte kwaliteit
 • Teleurstellend scherm
 • Knoppen reageren niet altijd goed
 • Foto’s zijn totaal niet levendig

 

Belangrijkste features

 • 5 megapixel CMOS sensor
 • 4K video met 25fps en 1080p met 60fps
 • Behuizing waterbestendig tot 40m
 • Pols afstandsbediening meegeleverd
 • Wi-Fi connectiviteit
 • Prijs tijdens deze Rollei Actioncam 425 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Rollei Actioncam 425 review:

Design en accessoires

Vanop een afstand zou je kunnen denken dat de Rollei een GoPro is. Hij heeft redelijke afmetingen en is niet al te groot wanneer je hem op je hoofd draagt. Het gevoel is stevig, alhoewel de hele behuizing van plastic is gemaakt.

Goedkoopste Rollei Actioncam 425 Review

Net als duurdere actiecamera’s heeft hij een scherm aan de achterkant. Een grote rand maakt hem echter wel een beetje krap en in plaats van de hele breedte van de achterkant te vullen is hij maar een fractie van die afmetingen. Met 2-inch is hij niet echt klein, maar hij maakt gewoon slecht gebruik van de beschikbare ruimte gezien de afmetingen van de camera.

Het scherm is ook niet bepaald scherp met een lage resolutie van 320 x 240 en we vonden dat de kleurtemperatuur een beetje aan de koude kant was. We hebben de camera een hoop getest in de nazomer met prachtige warme dagen en gouden zonsondergangen en het scherm gaf dat gewoon niet weer.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Rollei heeft maar vier knoppen en een slank design. Als je hem niet in de waterbestendige behuizing hebt, dan is de feedback van de knoppen goed. Doe de camera echter in deze behuizing en het wordt soms lastig om zeker te weten dat je een knop ingedrukt hebt, waardoor je vaak moet controleren of je de knop nu wel of niet ingedrukt hebt.

Beste Rollei Actioncam 425 Review

Het schakelen tussen de beschikbare modi was eenvoudig te doen met de knop aan de voorkant. Druk deze knop kort in en je schakelt over van video naar foto en time lapse naar burst foto’s. Je kan ook door de instellingen schakelen, wat je controle geeft over de standaard opties, zoals frame rate en resolutie.

Om een modus te selecteren of een verandering te bevestigen moet je op de knop aan de bovenkant indrukken, wat ook de sluiterknop is om foto’s te maken en te beginnen met opnemen. De ingebouwde Wi-Fi activeer je met de pijltjes toetsen aan de zijkant.

Op het gebied van mounts wordt de Rollei geleverd met twee zelfklevende, waarbij we eentje aan onze helm vastplakte. Zodra we hem goed aangedrukt hadden zat de mount goed vast en kwam hij nooit los.

Vergelijk prijzen nu bij:

In de doos zit ook een tripod mount, welke noodzakelijk is voor personen die time lapses vast willen leggen en ook een reserve achterdeurtje en een pols afstandsbediening.

De laatste was geweldig totdat hij er mee ophield, wat geweldig is om een opname te starten wanneer je niet makkelijk bij de camera kunt komt. Zoals gezegd hield hij het echter niet lang uit. Hij schijnt waterbestendig tot 1m te zijn, maar tijdens een regenstorm gooide hij na 5-6 keer gebruiken de handdoek al in de ring.

De waterbestendige behuizing hield het beter uit en beschermde de camera tijdens de regenstorm en het laten vallen in plassen en tegen spatwater. Na slijtage konden we deze echter ook niet meer gebruiken. Tijdens de testperiode kwamen er krassen op de lens, waardoor onze opnames er troebel uit kwamen te zien.

 

Connectiviteit en software  van de Rollei Actioncam 425

De Actioncam 425 wordt geleverd met een app, waarmee je de camera kan besturen, bestanden kan versturen en opnames en foto’s kan bewerken. De camera en je apparaat verbinden via de ingebouwde Wi-Fi van de camera is simpel. Dit biedt een redelijk goed bereik en maakt live view vanaf je telefoon mogelijk.

Vergelijk prijzen nu bij:

Er is een klein beetje lag wanneer je verbonden bent. Het is echter erg handig voor het terugkijken van foto’s en video’s en compositie wanneer je je camera op een moeilijk te bereiken plaats bevestigd hebt. Je moet echter wel opletten dat de accu van de camera en de telefoon hierdoor sneller leeg raken.

Op het gebied van accuduur konden we ongeveer 1 uur en 30 minuten opnemen. Een combinatie van stand-by tijd en opnemen zorgde voor een gebruikstijd van 2 uur en 30 minuten voordat de accu leeg was. Gelukkig kan je de accu verwijderen, dus je kan reserves meenemen als dat nodig is.

Goedkope Rollei Actioncam 425 Review

Bewerking via de app is erg basis, met alleen maar de mogelijkheid om de opname te trimmen. In tegenstelling tot de GoPro app is er geen optie om clips samen te plaatsen, automatisch een bewerking te creëren of te exporteren naar Instragram, Facebook of Twitter.

Er zijn drie aansluitingen op de Actioncam 425. Er is een Micro HDMI uitgang voor een extern display, een microSD slot en een microUSB poort voor het opladen. Op het gebied van microSD kaarten wordt aanbevolen om een klasse 10 kaart te gebruiken en hier hadden we geen problemen mee.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video- en geluidskwaliteit Rollei Actioncam 425

Wat de Rollei echter goed doet is de aanpassingsmogelijkheden van instellingen. In 1080p kan de frame rate aangepast worden naar 60fps en 30fps. Tijdens onze testperiode kozen we voor 30fps, aangezien 60 ons een beetje het gevoel gaf dat de opname versnelt was.

Belichtingscompensatie is aanpasbaar van -3,0 tot +3,0 en iedereen die basis camerafuncties heeft gebruikt kan dit onder de knie krijgen.

Het vinden van 4K op een camera van deze prijs is op zich al een verassing. Er achter komen dat de opname aardig goed is, is nog een grotere verassing. Alhoewel we grotendeels in 1080p Full HD filmde, vonden we de dat de opname een goede kwaliteit had en erg scherp was. De stabiliteit van de opname was daarnaast uitstekend (we hadden de camera op ons hoofd bevestigd).

Kleuren waren echter een beetje koud en misschien een beetje dof (de opname verloor de levendigheid van de prachtige nazomerdagen).

De belichting klopte niet helemaal, aangezien de lucht er altijd opgeblazen uitzag in opnames en alle kleur verloor. We ervoeren echter geen problemen met onderbelichting en de camera maakte opnames nooit onnatuurlijk donker. De Rollei haalde details er indrukwekkend uit, vooral gezien zijn prijs.

Rollei Actioncam 425

De camera stelt echter teleur op het gebied van de kwaliteit van foto’s. In een wereld waar een van de grootste verkooppunten van actioncamera’s de fotokwaliteit is, presteert de Rollei 425 niet goed genoeg. Hij biedt opties van 12 tot 4 megapixel, maar de sensor is maar 5 megapixel en maakt gebruik van interpolatie om de hogere resolutie te bereiken.

Het is geen verrassing dat foto’s met de 12 megapixel optie er erg zacht uitzien, maar ze waren ook onderbelicht, korrelig en hadden een allround kwaliteit die totaal niet indrukwekkend was. Foto’s met de 5 megapixel kwaliteit waren niet veel beter.

Het verbetert ook zeker niet wanneer het donker wordt. Foto’s tijdens omstandigheden met weinig licht waren zacht en hadden een hoop ruis. Op het gebied van foto’s is de Rollei Actioncam 425 een van de slechtste action camera’s die we in onze handen hebben gehad.

Op het gebied van geluid was dit bij de Rollei zowel een geschenk als vloek. De beschermende behuizing blokkeert geluid, wat betekent dat de opname gedempt wordt door verborgen microfoons. We moeten echter eerlijk zijn dat dit een probleem is bij de meeste action camera’s.

Alhoewel dit betekent dat de opname niet overweldigd raakt door wind, kan het je inlevingsvermogen een beetje verpesten. Het goede nieuws is echter dat de gedempte microfoon het hijgen en puffen van je niet opvangt.

 

Moet je de Rollei Actioncam 425 kopen?

Als je alleen maar video’s wilt maken, dan zal de Rollei dit gedaan krijgen voor een fractie van de prijs van de concurrentie. Hij heeft uitstekende specificaties, zoals 4K met 25fps en 1080p met 60fps en de kwaliteit van deze opnames ziet er goed uit gezien de prijs.

In de markt die echter steeds meer gedefinieerd wordt door de kwaliteit van de foto’s van een actiecamera, loopt de Rollei Actioncam 425 echter ver achter. Voeg hier de breekbare accessoires aan toe en dat geweldige prijskaartje ziet er in een keer veel minder aantrekkelijk uit.

 

Conclusie van deze Rollei Actioncam 425 review

Ja hij zorgt voor goede opnames, maar als je meer wilt, dan stelt de Rollei Actioncam teleur met een slechte fotokwaliteit en een aantal slecht gemaakte accessoires.

Vergelijk prijzen nu bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in