Home Action camera review GoPro Hero 7 Black review

GoPro Hero 7 Black review

497
0
GoPro Hero 7 Black Review

Moet je de GoPro Hero 7 Black kopen?

De Hero 7 Black, het nieuwste vlaggenschipmodel van GoPro, vervangt de uitstekende Hero 6 Black van 2017. We omschreven die camera als “de beste actiecamera die je vandaag de dag kunt kopen”. Hetzelfde gaat weer op voor het nieuwe model. De Hero 7 Black is een zakformaat, waterdichte 4K camera met toonaangevende elektronische beeldstabilisatie en een enorm scala aan bevestigingsaccessoires.

Fysiek gezien is hij bijna identiek aan zijn voorganger. De enige grote verschillen zijn nieuwe zwarte lakwerk en een nieuw ontworpen microfoon voor betere audio. Er zijn echter verschillende nieuwe softwarematige functies. Waaronder een verbeterd beeldstabilisatiesysteem genaamd Hypersmooth (dat GoPro de “beste in-camera videostabilisatie op een camera” noemt), een fraai timelapseffect genaamd TimeWarp en de mogelijkheid om video’s live te streamen naar sites zoals Facebook via je smartphone.

Alhoewel het een relatief kleine upgrade is, duwt de Hero 7 Black het huidige ontwerp van GoPro tot het uiterste en behoudt de serie zijn plaats aan de top van de beste action camera markt. In deze GoPro Hero 7 Black review zullen we uitgebreid bespreken wat geboden wordt.

Vergelijk prijzen direct bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

gopro kopen hero 7Positief

 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Verbeterde geluidskwaliteit
 • Indrukwekkende video en degelijke foto’s
 • Een hoop ‘mounts’ en accessoires
 • Maakt nu livestreaming mogelijk
 • Waterdicht zonder daarvoor een behuizing nodig te hebben

Negatief

 • Kan erg heet worden bij het opnemen van 4K
 • Af en toe trage of niet-reagerende gebruikersinterface
 • Nog steeds relatief duur

 

Belangrijkste functies en eigenschappen

 • 4K/60fps; 1080p/240fps video
 • Waterdicht tot 10m
 • Maakt 12-megapixel foto’s met HDR
 • Biedt livestreaming via smartphones
 • Timelapse en slo-mo modi

 

Design, besturingen en scherm

De Hero 7 Black ziet er heel vertrouwd uit voor iedereen die de laatste twee vlaggenschipmodellen van GoPro heeft gebruikt. Mogelijk wel iets te vertrouwd, als je hoopte op een nieuw ontwerp.

gopro hero 7 black review action camera kopen

Vergelijk prijzen direct bij:

Toch heeft GoPro deze keer in ieder geval de kleur veranderd, van het traditionele grijs naar zwart voor dit vlaggenschipmodel. De enige andere grote verandering in de hardware is een nieuw ontworpen microfoonmembraan. Deze heeft GoPro aangepast om de algehele geluidskwaliteit te verbeteren (daar later in deze GoPro Hero 7 Black review meer over) en het trillende geluid van botschuddende momenten zoals mountainbiken te verminderen.

Voor de rest is alles hetzelfde op dit gebied. Met een rubberen (volgens ons iets minder gripvaste) afwerking en een waterdichtheid tot tien meter. Aan de achterkant is er een twee-inch touchscherm met een ietwat meer gele kleurstelling vergeleken met de voorganger. Voor de rest is deze echter helder en scherp genoeg voor een snelle preview van je opnamen. En aan de zijkanten vind je de gebruikelijke, soms frustrerende knoppen voor opnemen en de aan/uit-knop.

Alhoewel de hardware geruststellend vertrouwd is (of teleurstellend onveranderd, afhankelijk van je eerdere ervaring), zijn er in ieder geval wat aanpassingen gedaan aan de softwaremenu’s van de Hero 7 Black.

action camera gopro hero black 7

We hebben een beetje een dubbel gevoel bij deze veranderingen. Er zijn duidelijke verbeteringen. De nieuwe ‘short clips’-knop, waarmee je opnamen kunt beperken tot 15 of 30 seconden, is handig als je je GoPro aan iemand anders wilt overhandigen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat hij/zij terugkomt met een geheugenkaart vol rugzakopnamen. En de keuze om alle video-opties te combineren in één menu, inclusief ‘gezichtsveld’ en Protune handmatige besturingen, maakt het nu veel eenvoudiger om snel je instellingen aan te passen en creatief te zijn.

Persoonlijk vonden we het aparte, zwarte instellingenmenu op de Hero 6 een beetje duidelijker. En er zijn nog steeds wat vervelende problemen met de bruikbaarheid. De Hero 7 Black loopt soms vast als je je opnames/foto’s bekijkt. Ook schakelt hij iets te makkelijk naar de portretmodus. Het is echter gelukkig mogelijk om hem te vergrendelen in de landschapsmodus.

GoPro Hero 7 Black

Over het geheel genomen zorgt de GoPro-gebruikerservaring nog steeds een beetje voor verdeelde meningen. Tijdens deze GoPro Hero 7 Black review lieten we er meerdere personen mee spelen. Sommige personen vonden het gebruikt grotendeels prima en een flinke verbetering ten opzichte van de vorige GoPro’s, terwijl andere de touchscreen besturingen erg frustrerend vonden.

De realiteit is dat een camera die zo klein is, altijd wat bruikbaarheidsproblemen met zich meebrengt. En de Hero 7 Black is nog steeds veel gemakkelijker te gebruiken dan de meeste andere actiecamera’s.

Net als bij de Hero 6 Black zijn er ook stembedieningen zoals “GoPro, start opname” voor handsfree bediening. Hoewel deze relatief betrouwbaar werken, waren we nog steeds geneigd om ze te gebruiken als back-up voor de relatieve veiligheid van een echte knop.


 

Functies en prestaties

De grote nieuwe functie op de Hero 7 Black, is wat GoPro Hypersmooth noemt. Dit is een verbeterde versie van de al uitstekende elektronische beeldstabilisatie (EIS) die we op de Hero 6 Black zagen. In tegenstelling tot zijn voorganger werkt deze nu ook tijdens 4K/60fps opnames. GoPro zegt dat de camera nu in feite een virtuele versie van zijn Karma Grip is. Dat zijn flinke claims en we zullen tijdens deze GoPro Hero 7 Black review uiteraard kijken of dit ook het geval is.

gorpo onderwater camera hero 7 review

Voordat we ons verdiepen in Hypersmooth, zijn er nog vier andere verbeteringen ten opzichte van de Hero 6 Black. ‘TimeWarp’ is een fraaie nieuwe timelapse-modus. Deze maakt gebruik van de verbeterde stabilisatie, om wat GoPro een eerstepersoons ‘vliegend tapijt ritje’ noemt, vast te leggen. Een nieuwe foto-functie, SuperPhoto genaamd, werkt als een soort ‘super-automodus’, waarbij de instellingen worden aangepast aan de scène. De microfoon van de camera is volledig nieuw ontworpen om de audio te verbeteren. En tot slot kan de Hero 7 Black livestreamen via je smartphone. In eerste instantie naar Facebook, maar binnenkort ook naar andere sites zoals YouTube.

Dus hoe goed werken al deze nieuwe speeltjes? Laten we beginnen met die stabilisatie met de bescheiden naam, Hypersmooth.

gopro voice control foto

In tegenstelling tot de FDR-X3000 van Sony, is Hypersmooth geen optische stabilisatie. Het wordt allemaal elektronisch uitgevoerd. Het werkt door je beeld vijf procent bij te snijden, wat betekent dat je de randen van je opname verliest. Het voordeel is dat de camera dan bewegingsruimte heeft om eventuele schokken of trillingen die door de giro worden waargenomen tegen te gaan.

GoPro was een beetje terughoudend om te delen hoe Hypersmooth precies verschilt van de stabilisatie van de Hero 6 Black. Het enige wat ze zeiden, is dat er een beetje meer geheugen aan de Hero 7 Black is toegevoegd en nu volledig gebruik gemaakt wordt van de kracht van de GP1-processor. Maar wat duidelijk is, is dat hij in sommige situaties, vooral bij opnames met de hand, een duidelijke verbetering is.

Om de Hero 7, Hero 6 en Karma Grip met elkaar te vergelijken, rende we elke keer over hetzelfde pad. Terwijl de Karma Grip nog steeds wint op het gebied van soepelheid, is het verschil tussen de Hero 7 Black niet groot, welke je een aantal mooie, gimbal-achtige pannen geeft bij het nemen van bochten en zonder twijfel de toch al indrukwekkende Hero 6 Black verslaat. Het is echt indrukwekkend en veruit de beste elektronische videostabilisatie die je op een actiecamera vindt.

Beste GoPro Hero 7 Black

Niet dat Hypersmooth volledig foutloos is. Hoewel het geweldig is als je vooral opnames met de hand maakt, is het niet in staat om al het schudden tegen te gaan. Toen we de Hero 7 Black en Hero 6 Black meenamen op een ritje rond een kartbaan (met weliswaar erg sfeervolle, donkere verlichting en pre-release firmware), waren er nog steeds veel trillingen in de beelden en was het moeilijk om een duidelijke winnaar uit te kiezen.

Volgens GoPro heeft men één ding volledig opgelost bij de Hero 7 Black. Namelijk, het rolluik-effect, wat je soms kan zien in snelbewegende voorwerpen. Tot nu toe hebben we er tijdens onze GoPro Hero 7 Black review nog geen grote signalen van gezien. Dat is dus een extra pluspunt ten opzichte van sommige eerdere Hero camera’s van GoPro.


 

Timelapse, audio en livestreaming

Dus hoe zit het met de andere nieuwe functies van de Hero 7 Black? Het is misschien geen gloednieuw idee, maar TimeWarp is een leuke nieuwe timelapse opnamemodus die zeer goed is uitgevoerd.

Normale timelapse video’s werken meestal het beste wanneer de camera statisch is met alle beweging eromheen. Anders kunnen de beelden namelijk wat schokkerig worden. Maar de soepelheid van TimeWarp betekent dat het een zeer mooie optie is voor het vastleggen en delen van versnelde eerstepersoonsritten, zoals fietstochten. Ze zullen ongetwijfeld snel op Instragram gedeeld worden.gopro hero 7 black live video foto streaming

Vergelijk prijzen direct bij:

Die veranderingen in de microfoon zijn ook succesvol. Voor deze GoPro Hero 7 Black review hebben het nieuwe model en de voorganger bevestigd op een gitaar. De bas is duidelijk steviger en de middentonen zijn veel helderder. Het is nu een solide optie voor vlogging of YouTube-video’s, vooral in combinatie met het ‘lineaire’ gezichtsveld (dat de traditionele fisheye-vervorming verwijdert), hoewel deze modus nog steeds niet beschikbaar is in 4K-opnames. De dubbele microfoons verrichten ook op de fiets nog steeds goed werk om windruis te verminderen.

Als je een meer uitdagend iets opneemt, zoals een live optreden en je wilt topkwaliteit geluid, dan zal je waarschijnlijk nog steeds een externe directionele microfoon willen gebruiken, zoals een Rode Videomicro. Deze sluit je via een 3,5mm adapter op de USB-C poort aan. Al met al is de ingebouwde geluidskwaliteit van de Hero 7 Black een flinke verbetering ten opzichte van de voorganger.

Beste GoPro Hero 7 Black Review

Tot slot is er de nieuwe live-streaming functie. Dit werkte goed in deze GoPro Hero 7 Black review. Deze stel je in via de GoPro app, waarmee je kunt kiezen met wie je je livestream wilt delen (publiek, vrienden of ‘alleen ik’) en de resolutie (720p of 480p).

Zodra je je stream een naam hebt gegeven, moet je verbinding maken met een wifi-netwerk of de dataverbinding van je telefoon gebruiken in de modus ‘persoonlijke hotspot’. Tot nu toe hebben we het alleen getest via wifi, dus als je in de wildernis bent (de natuurlijke habitat van een GoPro), dan is er altijd een kans dat je netwerksignaal niet sterk genoeg is om streaming te ondersteunen.


 

Video- en fotokwaliteit

Rechtstreeks uit de camera is de videokwaliteit van de Hero 7 Black uitstekend. Is hij merkbaar beter dan de Hero 6 Black? Nee, er is weinig verschil in dynamisch bereik en kleur, omdat hij dezelfde processor, lens en sensorgrootte gebruikt. En, zoals GoPro ons vertelde, lag de focus vooral op het verbeteren van de videostabilisatie. Dus de videokwaliteit alleen is geen reden om over te stappen van de Hero 6 Black.

gopro afbeelding foto kwaliteit

In sommige scènes ziet het beeldmateriaal er iets ‘warmer’ uit dan zijn voorganger. Verder heeft hij echter dezelfde rijke kleuren met goed licht en een verrassend vermogen om met donkere buitenomstandigheden om te gaan, zonder dat er veel ruis of vlekken ontstaan, wat vaak het geval is met 1/2,3-inch sensorcamera’s. Binnen bij weinig licht is meer een probleem. We hebben tijdens deze GoPro Hero 7 Black review echter een hoop schemervideo’s gemaakt en waren erg onder de indruk van de resultaten.

Om het meeste uit de Hero 7 Black te halen, moet je de ‘Protune’-modus gebruiken. Deze verhoogt de video bitrates en maakt het mogelijk om instellingen zoals ISO-bereik, scherpte en belichtingscompensatie aan te passen. Hiermee kun je ook kiezen tussen de kleurcorrectie van GoPro of een ‘plat’ profiel, waarmee je de beelden achteraf kunt bewerken in bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro.

gopro hero 7 black kopen

Maar als je geen zin hebt om te bewerken, dan zijn de ‘standaard’-beelden prima voor niet-professionele doeleinden.

Hypersmooth-stabilisatie op de max. 4K/60fps instelling is geweldig, maar er zijn een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het ‘lineaire’ gezichtsveld nog steeds niet beschikbaar bij 4K-opnames. Je zal dus op moeten nemen met de standaard ‘fisheye’-uitstraling. En als je in deze modus langere clips opneemt, dan wordt de Hero 7 Black wel erg heet. Tijdens deze GoPro Hero 7 Black review schakelde de camera door oververhitting na 35 minuten uit. Dit is dus iets voor korte video’s.

Waarschijnlijk nog nuttiger zijn de slo-mo modi. Je kan tot 2,7K opnemen met 120fps of 240fps tot maximaal 1080p. Je hebt wel wat licht nodig om de beste resultaten te krijgen. Bij meer donkere omgevingen hadden sommige van onze clips een vreemd strobe effect. Bij daglicht kun je echter geweldige slo-mo beelden krijgen van zwemmers die voorbij glijden of mountainbikers die door plassen scheuren. We moeten toegeven dat het niet veel beter is dan wat de huidige smartphones kunnen bieden. Maar de waterdichte Hero 7 Black neemt maar graag van extremere hoeken en plaatsen op.

Goedkope GoPro Hero 7 Black Review

En hoe zit het met de foto’s, is de Hero 7 Black ook hier een match voor je smartphone? GoPro denkt van wel nu ze automatische detectie van gezichten, glimlachen en scènes in het nieuwe vlaggenschip hebben gebouwd in de vorm van ‘SuperPhoto’. Deze nieuwe functie helpt blijkbaar bij het automatisch wijzigen van instellingen, zoals witbalans, en het kiezen van de juiste foto’s voor QuikStories, een automatische bewerkingsfunctie van de GoPro Quik app.

Persoonlijk zagen we niet veel verandering tijdens deze GoPro Hero 7 Black review vergeleken met de Hero 6. Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen, maar momenteel kan SuperPhoto niet tippen aan bijvoorbeeld de ‘Master A.I.’-modus van de Huawei P20. Toch zijn de 12-megapixel foto’s zeer degelijk tijdens voldoende licht, vooral wanneer je de HDR-modus gebruikt.

De Hero 7 Black is misschien meer een back-up, dan een concurrent voor smartphones als het gaat om foto’s. Hij is echter een solide, waterdichte reiscamera voor degenen die niet met iets groters rond willen sjouwen.


 

Accuduur

Een van de nadelen van de kleine afmetingen, is dat er niet veel ruimte voor een accu is. Deze heeft bijvoorbeeld minder dan de helft van de capaciteit van een Apple iPhone XS accu.

Dit betekent dat je ongeveer 1 uur 45 minuten continue video krijgt met 1080p/30fps, wat ongeveer gemiddeld is voor een actiecamera. Hij is het meest beperkt bij 4K/60fps. Tijdens deze GoPro Hero 7 Black review behaalde we maar 45 minuten continu gebruik. Door de oververhitting was de camera echter na 35 minuten praktisch onbruikbaar.

Goedkope GoPro Hero 7 Black

Dit is niet ongebruikelijk en de belangrijkste reden waarom veel grotere camera’s vaak een max van 30 minuten hebben voor 4K-video’s. Het is echter wel iets om in gedachten te houden, voordat je begint te dromen over de hele dag Hypersmooth gestabiliseerde 4K-video’s maken.

Er zijn gelukkig accessoires die kunnen helpen. De Hero 7 Black laadt op via USB-C. Als je dus een extra accu bij je hebt, dan kan je de lege opladen (opladen neemt ongeveer een uur in beslag). Er zijn ook oplaadstations zoals de GoPro Dual Battery Charger, waar je twee accu’s in op kan laden.


 

Moet je de GoPro Hero 7 Black kopen?

In dit tijdperk van superkrachtige smartphonecamera’s en sub-€100 actiecamera’s, lijkt het kopen van een vlaggenschip GoPro misschien onnodig of zelfs dom. Maar de Hero 7 Black laat zien dat er zeker nog steeds een plaats is voor hoogwaardige actiecamera’s. En dit is zeker de beste tot nu toe.

gopro hero 7 kopen beste onderwater action camera

Vergelijk prijzen direct bij:

Het klopt dat veel van de hoogtepunten (elektronische beeldstabilisatie, livestreaming, 4K/60fps video, 240fps slo-mo) beschikbaar zijn op de beste smartphones. Daarnaast zijn de verbeteringen minimaal ten opzichte van de Hero 6 Black. Maar het is de combinatie van deze vaardigheden met de robuuste, waterdichte vormfactor van de Hero 7 Black en de ongeëvenaarde reeks bevestigingsopties, die hem een geweldige aanvulling maken op je fotografische uitrusting.

Hoewel het touchscreen niet frustratievrij is, is de Hero 7 Black beduidend gebruiksvriendelijker dan de meeste budget actiecamera’s. Daarnaast zijn er ook handige bewerkingsopties, zoals de Quick app, voor personen die niet urenlang hun foto’s en video’s willen doorspitten. Die uitstekende elektronische beeldstabilisatie betekent ook dat je veel meer bruikbare clips hebt.

Het feit dat de Hero 7 Black volledig waterdicht zonder behuizing is, is nog een bonus. En hetzelfde geldt voor de verbeterde geluidskwaliteit van de opnieuw ontworpen microfoon.

Goedkoopste GoPro Hero 7 Black Review

Hij is natuurlijk niet perfect. Hij kan erg warm worden bij het continu opnemen van 4K-video’s, waardoor hij zelfs automatisch uitschakelt. De sensor is ook nog steeds van hetzelfde formaat als voorheen. Dus bruikbare beelden of slo-mo tijdens weinig licht kan soms een gevecht zijn. En er zijn waarschijnlijk niet genoeg nieuwe functies voor GoPro Hero 6 eigenaren om een upgrade te overwegen.

Maar als je op zoek bent naar een zakformaat, waterdichte camera die uitstekende video’s kan opnemen vanuit een hoek die verder gaat dan je meer beperkende (en breekbare) smartphone, dan is de Hero 7 Black een van de beste die je kunt kopen.


 

Conclusie van deze GoPro Hero 7 Black review

gopro hero 7 kopen beste onderwater action cameraHet is misschien maar een relatief kleine stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. De uitstekende videokwaliteit, stabilisatie, bruikbaarheid en de mounts maken hem echter de beste allround action cam die je op dit moment kunt kopen.

Vergelijk prijzen direct bij:

RECENSIES OVERZICHT
Onze score
Vorig artikelRicoh WG-60 review
Volgend artikelEKEN H9R review
gopro-hero-7-black-reviewHet is misschien maar een relatief kleine stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. De uitstekende videokwaliteit, stabilisatie, bruikbaarheid en de mounts maken hem echter de beste allround action cam die je op dit moment kunt kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in