Home Action camera review GoPro Hero 6 Black review

GoPro Hero 6 Black review

3856
0
GoPro Hero 6 Black Review

De GoPro Hero 5 Black van vorig jaar was wat een ommekeer voor de GoPro Hero serie en een camera die volgens ons het beste van alle GoPros bij elkaar stopte. De Hero 6 Black is echter een evolutie van een nu gevestigde winnende formule. Hij is verbetert op veel belangrijke gebieden, waaronder zijn hoogste resolutie en beelden per seconde en daarnaast bied hij ook een significant betere beeldstabilisatie en verbeteringen in de algehele beeldkwaliteit. Hij is echter niet goedkoop. Met een vanaf prijs van €559 is dit de duurste Hero camera tot op heden, maar het is nog steeds eentje die ik sterk aanbeveel als je op zoek bent naar de beste actiecamera die je momenteel op de markt kan vinden. In deze GoPro Hero 6 Black review zullen we uitgebreid kijken wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

GoPro Hero 6 Black review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Superieure elektrische beeldstabilisatie
 • Verbeterde beeldkwaliteit
 • Hogere hoeveelheid beelden per seconde en resolutie combinaties
 • Waterbestendig tot 10m zonder behuizing

Negatief

 • Spraakcommando’s kunnen ietwat onbetrouwbaar zijn
 • Duurste GoPro Hero tot op heden

 

Belangrijkste functies

 • Prijs tijdens deze GoPro Hero 6 Black review: €559
 • 4K/60fps en 1080p/240fps video
 • Verbeterde elektronische beeldstabilisatie, dynamisch bereik en prestaties tijdens weinig licht
 • Speciaal gemaakte GP1-processor
 • HDR en RAW-fotografie
 • Spraakcommando’s

GoPro Hero 6 Black

 

GoPro Hero 6 Black review:

Design, besturingen en scherm

Op het gebied van fysiek design is er niks veranderd. De camerabehuizing is identiek aan de Hero 5 Black. Zelfs zoveel dat ik aanraad om hem te markeren als je ook het oude model hebt, zodat je ze uit elkaar kan halen. Het logische voordeel van deze consistentie op het gebied van design, is dat alle mounts en accessoires die specifiek voor de Hero 5 Black ontworpen waren, zoals de Karma drone en de Karma Grip, allemaal compatibel zijn met de Hero 6 Black.

Ik zal hier niet te veel in details treden, aangezien zo weinig veranderd is. Lees de Hero 5 Black review voor meer details. Er is nog steeds een touchscreen van 2-inch op de achterkant, maar het was niet totdat ik de twee modellen naast elkaar plaatste dat ik opmerkte dat de kwaliteit van het scherm verbeterd is. Kleuren op het scherm van de Hero 6 Black zijn veel krachtiger vergeleken met de uitgewassen uitstraling van het oudere model. Dit is niet een enorm iets voor een apparaat die je voornamelijk zal gebruiken voor snelle frame shots, maar het is desalniettemin een welkome toevoeging.

Het touchscreeen lijkt ook beter te reageren. In het verleden registreerde de Hero 5 Black soms niet de swipe gebaren om in het menu te komen, maar de Hero 6 Black reageert veel sneller. Spraakcommando’s zijn ook weer terug, wat betekent dat je ‘GoPro start reccording (start met opnemen)’ kan zeggen en het apparaat zal hier op reageren.

Nieuw is de zogenaamde wake-on-voice functie (letterlijk: activeer met je stem). Wanneer je de GoPro nu uitschakelt met je stem zal hij gedurende acht uur overgaan naar een luistermodus die weinig energie verbruikt en dit geeft je de mogelijkheid om het apparaat met je stem te activeren en te beginnen met opnemen.

Wanneer het werkt is het geweldig. Het probleem is echter dat de GoPro nog steeds problemen heeft om je stem te registreren in luidruchtigere omgevingen – wanneer het bijvoorbeeld waait buiten. Er zijn optionele accessoires, zoals de draagbare Remo-afstandsbediening van GoPro, welke een microfoon heeft om je te helpen in dit soort gevallen, maar ik had gehoopt dat de microfoon van de camera verbeterd was. Je kan nog steeds snel beginnen met het opnemen van een video door op de sluiterknop bovenop de camera te drukken en met een tweede druk schakel je hem weer uit. Echt superhandig.

De Hero 6 Black blijft waterbestendig tot 10 meter zonder dat hiervoor een externe behuizing voor nodig is, wat een welkome functie is. Als je dieper wilt gaan, dan is er een aparte behuizing voor duikfans. In de doos krijg je de standaard zelfklevende mounts om te beginnen. Een van de sterke punten van GoPro zijn de mounts en accessoires. Denk aan iets waar je de camera aan wilt bevestigen en GoPro of derden hebben waarschijnlijk al een geschikte optie ontwikkelt.

GoPro heeft een aantal nieuwe mounts naar de Hero 6 Black uitgebracht. Tijdens deze GoPro Hero 6 Black review werd eentje meegeleverd die ‘The Shorty’ genoemd wordt. Het is een schattige telescopische handgreep die verlengd kan worden tot een lengte van 20cm. Hij kan ook uit elkaar geklapt worden voor een miniatuur statief en dit werd al snel de mount die ik een hoop gebruikte.

Een significante verandering ten opzichte van andere GoPro mounts, is dat de schroef die voorheen gebruikt werd om je GoPro vast te maken nu een verkorte aluminium schroef is. Dit is perfect voor reizigers, aangezien de kans kleiner is dat de kortere schroef vast komt te zitten in je tas of broekzak wanneer je snel een video of foto wilt maken. Ik hoop dat GoPro deze schroeven apart verkrijgbaar maakt, aangezien ik er de voorkeur aangeef ten opzichte van de langere, plastic optie die de camera dikker om op te bergen maken.

Goedkope GoPro Hero 6 Black Review

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Specificaties en sensors

De grote ster van de show is de speciaal ontwikkelde GP1-processor van GoPro. Dit geeft de Hero 6 Black de mogelijkheid om veel hogere resolutie en beelden per seconde combinaties vast te leggen vergeleken met het model van vorig jaar. Hij biedt nagenoeg een dubbele prestatie vergeleken met de Hero 5 Black.

De top resolutie en beelden per seconde combinatie van de GoPro van afgelopen jaar was 4K/30fps, maar de Hero 6 Black kan 4K/60fps aan. Vergelijkbaar was het limiet voor slowmotion opnames 1080p/120fps, maar dat is nu verhoogd naar een erg soepele 1080p/240fps. Er is zelfs 2,7K/120fps als je niet te veel resolutie op wilt offeren voor dramatische slowmotions.

Vergelijkbaar was de elektronische beeldstabilisatie maar beperkt beschikbaar bij vorige modellen, zoals 1080p/60fps en onmogelijk met de 4K resolutie. De Hero 6 Black kan nu beeldstabilisatie bij 4K/30fps aan en ook 1080p/120fps. Dat is een significante verbetering en laat duidelijk zien waarom de GP1 nodig was. De elektronische beeldstabilisatie is ook flink verbeterd. Rolcorrectie is nu beschikbaar wanneer je een opname maakt met een breed gezichtsveld, wat bijna net zo goed is als het hebben van een gimbal.

Het was belangrijk voor GoPro om hun eigen chips te ontwikkelen, om zodoende hun camera’s te onderscheiden van een aantal nieuwe concurrenten die vergelijkbare opname mogelijkheden bieden. De Yi 4K+ bood eerder 4K/60fps aan dan GoPro, maar gebruikt hiervoor de Ambarella chip die in eerdere GoPro camera’s gebruikt werd. De GP1 biedt echt zo veel meer.

Hij biedt ook de extra kracht voor video-analyse, wat bereikt wordt met QuikStories, de automatische inhoud ontwikkelingsapp van GoPro. De GP1 kan sensorinformatie analyseren van de ingebouwde GPS, snelheidsmeter, gyroscoop en microfoons. Dit gebruikt hij vervolgens om met behulp van machine leren de Quik app te helpen bij het creëren van een interessante bewerking, wat bijna zonder input van de gebruiker gedaan wordt.

Door al deze vastgelegde gegevens te gebruiken naast de algoritmes voor gezichtsherkenning en zelfs het identificeren van geluiden van applaus en gejuich, kan de app nu makkelijker vaststellen wat de belangrijke delen van je opnames zijn.

Beeld je eens in dat je een salto maakt met je snowboard terwijl je erg snel van een berg afgaat en dit alles terwijl het publiek uit zijn dak gaat, en je kan wel inbeelden wat je dan uiteindelijk krijgt na de bewerking. Het is erg slim en elimineert een van de grootste struikelblokken van elke opname – weten wat je er uiteindelijk mee moet doen. Ik ben net zo schuldig als iedereen dat ik een hoop opnames maak, maar hier dan uiteindelijk niks mee doe.

De GoPro app kan nu automatisch detecteren wanneer er nieuwe opnames op je GoPro zijn, deze downloaden en vervolgens een bewerking maken met de belangrijkste punten.

Goedkope GoPro Hero 6 Black

De prestatie van de Wi-Fi is ook aangepakt. Nu worden verbindingen van de snellere 5GHz mogelijk maakt, wat tot drie keer sneller gegevens versturen betekent wanneer je de GoPro smartphone app gebruikt om video’s te verzenden. Het kan nog steeds aardig lang duren voordat inhoud verstuurt is, vooral wanneer dit een 4K resolutie heeft en om een of andere reden werden sommige opnames niet verstuurt.

Die 5GHz wifi-verbinding slurpt de accu ook leeg, dus ik raad aan om inhoud te versturen wanneer je het apparaat verbonden hebt met een stroombron; niet terwijl je bezig bent met een belangrijke opname. Ik merkte ook op dat de Hero 6 Black af en toe erg heet werd. Bluetooth blijft een energiezuinige manier om de GoPro te laten communiceren met je gekoppelde telefoon en hem op afstand in te schakelen.

De app biedt nog steeds een handige live view van de sensor voor het op afstand besturen van de camera of het vastleggen van de shots wanneer je camera buiten bereik is. Er is niet veel lag en de ervaring is het afgelopen jaar meer naadloos geworden. Het is echter nog steeds vervelend dat je de Quik app naast de GoPro app moet installeren voor het creëren van inhoud.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video- en beeldkwaliteit

Die mooie GP1-processor heeft meer gedaan dan alleen de beelden per seconde en beeldstabilisatie verbeteren. Hij is ook verantwoordelijk voor het versterken van de globale tone mapping, wat resulteert in een betere kleur en dynamisch bereik. De laatste is verhoogt met een aantal dat gelijk is aan 2-stops. Automatische belichtingsaanpassingen zijn bijgewerkt – wat betekent dat scènes die snel overgaan van donker naar helder nu veel sneller aanpassen tijdens video’s – en hetzelfde geldt voor de prestaties tijdens weinig licht.

Alhoewel de Hero 5 Black indrukwekkende video’s maakt, verbeterd de Hero 6 Black dit op veel manieren. Het dynamisch bereik is voornamelijk een van de eerste dingen die ik opmerkte. Ik de afgelopen jaren verschillende GoPro video’s in de sportschool gemaakt (niet echt interessant, ik weet het) en de enige manier waarom ik dit benoem, is omdat ik een legio aan opnames heb.

Goedkoopste GoPro Hero 6 Black Review

Dit betekende dat ik direct het verschil opmerkte in kwaliteit, zoals de rode lichten op de vloer of het mijn blauwe shirt dat er minder uitgewassen uit ziet dan voorheen. Een hoop problemen konden in het verleden opgelost worden met een beetje kleurcorrectie of bewerking, maar nu krijg je direct uit de camera opnames met een hoop impact.

De beeldstabilisatie tijdens het fietsen was fenomenaal. Weg was het misselijkmakende schudden en de camera presteerde fantastisch tijdens de snelveranderende lichtomstandigheden. In het verleden zou een scène tijdelijk overbelicht zijn wanneer je uit een dicht overdekt bladerdek kwam, maar nu paste de camera zich naadloos aan. De dubbele microfoons waren ook handig tijdens zulke situaties, aangezien de automatische wind ruisreductie uitstekend werk verrichtte.

Opnames tijdens het lopen is altijd lastig om te stabiliseren, maar de vaardigheden van de deden wederom perfect werk en verbleekte wat de Hero 5 Black presteerde. Alhoewel het niet zo soepel is als wanneer je een gimbal gebruikt, zoals de Karma Grip of FeiyuTech G5, ‘zweeft’ het minder en is het niet gelimiteerd door de snelheid van een motor om de camerahoek aan te passen. Het is verreweg de beste beeldstabilisatie die ik tot op heden heb gezien.

De verbeteringen zijn echter niet alleen gelimiteerd tot video. De 12-megapixel foto’s zijn ook aangepakt. Terwijl de Hero 5 Black ‘Wide Dynamic Ranger (WDR)’ had, is dit nu bijgewerkt naar volledige HDR op de Hero 6 Black. Foto’s zien er beter door: ze zijn scherp genoeg en belichting ziet er geweldig uit. RAW-ondersteuning is ook nog steeds aanwezig als je wilt spelen met nabewerking. Het ‘lineaire’ gezichtsveld is ook nog steeds een optie als je meer natuurlijke shots wilt zonder de typische fisheye-uitstraling van de GoPro. Het maakt de GoPro een erg bruikbare camera voor foto’s en kan gaan waar de meeste camera’s niet naartoe zouden durven.

Beste GoPro Hero 6 Black Review

 

Accuduur GoPro Hero 6 Black

Een welkome keuze is dat de Hero 6 Black gebruik maakt van dezelfde accu’s als de Hero 5 Black. Dus als je extra accu’s hebt gekocht, dan zullen die compatibel zijn. Accuduur is ook vergelijkbaar met het oudere Hero model als je de opnamemodi naast elkaar zet. Je kan ongeveer 1 uur en 45 minuten verwachten bij een continue video van 1080p/30fps. Opnames met 4K/60fps zijn uiteraard het zwaarst; ik behaalde ongeveer 50 minuten voordat de accu leeg was. Dit is echter wanneer je continue opneemt; verwacht minder gebruikstijd als je meerdere clips probeert te maken en ondertussen met de instelling speelt.

Opladen wordt gedaan via een USB-C-verbinding, dus het is eenvoudig genoeg om een mobiele accuoplader met je mee te nemen als je geen reserveaccu hebt. Van leeg naar vol duurt ongeveer een uur.

 

Moet je de GoPro Hero 6 Black kopen?

Ik was in eerste instantie een beetje terughoudend vanwege het prijskaartje van de Hero 6 Black. Dat is ongeveer net zo duur als de Sony FDR-X3000R, een camera die het voor elkaar heeft gekregen om optische beeldstabilisatie in een kleine camera te stoppen. Maar als ik een keuze moet maken tussen de twee, dan weet ik wel waar ik voor kies.

Alhoewel er een verschil van ruim €100 is tussen de Hero 5 Black en Hero 6 Black (de eerste blijft beschikbaar als een goedkoper alternatief), is het nieuwere model zijn extra geld waard als je het beste van het beste wilt hebben. Ik durf zelfs te zeggen dat de elektronische beeldstabilisatie zo goed is, dat een gimbal niet meer noodzakelijk is – dus dat kan je als een besparing zien. De algehele beeldkwaliteit is ook flink verbeterd wat de GoPro Hero 6 Black echt de beste actiecamera maakt die je op dit moment kan kopen.

 

Conclusie van deze GoPro Hero 6 Black review

De GoPro Hero 6 Black verbetert ten opzichte van de Hero 5 Black op verschillende fronten. Het is de beste actiecamera die je op dit moment kan kopen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in