Xiaomi Yi 2 Review

De GoPro Hero4 Black is al twee jaar de standaard voor action camera’s en is nu eindelijk vervangen door de GoPro Hero5. De Hero4 kan echter 4K opnames maken met 30fps, 1080p met vliegensvlugge 120fps en de kwaliteit van beide is geweldig. Twee jaar is een lange tijd om op een troon te zitten en het geeft de concurrentie voldoende tijd om je geheimen te leren. Dat is precies wat er gebeurd is de met Yi 4K action camera en in deze Xiaomi Yi 2 review zullen we een kijkje nemen of hij de GoPro Hero4 Black kan verslaan.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Xiaomi Yi 2 review:

Design en features

De Yi 2 is bijna hetzelfde als de GoPro. Hij ziet er hetzelfde uit als de GoPro. Iedereen die we hem lieten zien dacht dat het een GoPro was. Zelfs het lettertype in het menu ziet er verdacht vergelijkbaar uit en net als de vergrendeling op de waterbestendige behuizing. Hij kan met dezelfde snelheden opnemen als de Hero4 Black. Het patroon voor starten en stoppen is hetzelfde. Dus wat is het verschil? De Hero4 Black kost €400 en de Yi 2 €225. Maar wacht er is meer.

Toen GoPro de Hero4 serie maakte, besloten ze dat de middenklasse Silver editie een touchscreen zou krijgen, maar de duurdere Black editie niet. De Yi 2 is in principe de Black editie, maar met het scherm van de Silver editie. Deze is echter groter (2,19-inch vs 1,5-inch), heeft een hogere resolutie (330ppi) en reageert beter dan die van de GoPro.

De Yi 4K heeft echter maar een knop. Je drukt erop om te starten en stoppen met opnemen en houdt hem ingedrukt om hem aan en uit te schakelen. Als je een andere modus uit wilt kiezen of instellingen aan wilt passen, dan moet je dat via het touchscreen doen of met de smartphone app voor Android en iOS. Dit is allemaal prima wanneer je binnen of in de schaduw staat, maar als de zon er rechtop schijnt, dan zie je bijna niks op het scherm. Het betekent ook dat je geen andere modus uit kan kiezen of de instellingen kan veranderen wanneer je hem in de waterbestendige behuizing hebt (er is oplossing om te schakelen tussen foto en video, maar niet eenvoudig).

Vergelijk prijzen nu bij:

Nu we het over de waterbestendige behuizing hebben, dan is het belangrijk om duidelijk te maken dat deze niet bij de prijs inbegrepen zit, zoals bij de GoPro. Ook heeft hij geen mounting accessoires. Deze ongelofelijke hoeveelheid mounts is een van de dingen wat GoPro een van de beste action camera’s maakt. Hoe heeft Xiaomi dit opgelost? De camera gebruikt precies dezelfde plastic mounting hardware als de GoPro, zodat je elke soort accessoire van GoPro kan gebruiken. Dit is echter niet de enige camera die dat biedt en GoPro zal vast een hoop geld verdienen aan de extra accessoires die verkocht worden.

De Yi 2 lijkt goed gemaakt. Hij heeft dezelfde hoogte en diepte als de Hero4, maar hij is iets breder. Deze extra breedte maakt het mogelijk om een iets grotere accu toe te voegen en de camera maakt daar goed gebruik van. Tijdens een standaard 1080p 30fps test in deze Xiaomi Yi 2 review was de Hero4 Black na 1 uur en 38 minuten leeg en de Yi 2 na 2 uur en 48 minuten. Dat is erg goed en aangezien de slechte accuduur een minpunt is van alle GoPro modellen (inclusief de Hero5), is dit een belangrijk punt. Xiaomi heeft ook een standaard tripod mount aan de onderkant van de camera geplaatst, waardoor je hem kan mounten zonder gebruik te hoeven maken van gepatenteerde hardware, wat een fijne extra toevoeging is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkoopste Xiaomi Yi 2 Review

 

GoPro Hero4 Black vs Yi 2

Op het gebied van beeldkwaliteit is het verschil erg klein. De Hero4 Black wint hier net, maar ook echt net. Details zijn iets scherper bij de GoPro en de kleuren zien er natuurlijker uit. De GoPro gaat beter om met licht en het dynamische bereik is ook iets beter. Als je op de kleine details bij de Yi let, dan kan je wat blokkerigheid zien die er niet zou moeten zijn. De Yi heeft ook een anti-verstoringsfilter om te compenseren voor de fish-eye lens, maar deze leek niet heel veel te doen. Er is ook een elektronische beeldstabilisatie, maar deze laat het beeld er juist slechter uitzien, dus het gebruik van deze raden we af.

De Yi 4K heeft niet zoveel modi waar je uit kan kiezen als bij de GoPro. Zo heeft hij niet dezelfde SuperView, welke meer van de boven- en onderkant aan je frame toevoegt en is beter voor selfie hoeken (zoals op de neus van een surfboard of aan het einde van een selfie stick tijdens het snowboarden). Hij kan niet met 24fps opnemen, wat de opname er meer filmisch uit laat zien. De Yi 2 heeft een vast gezichtsveld van 155 graden, dus je kan dit niet veranderen naar Wijd, Medium en Nauw, zoals bij de GoPro. De audiokwaliteit is ongeveer hetzelfde en de Yi presteert beter tijdens situaties met weinig licht. Dit soort opnames hebben een hoop ruis, maar je kan er meer van zien dan bij de GoPro.

Vergelijk prijzen nu bij:

Een ding waar we gek van werden tijdens deze Xiaomi Yi 2 review, is dat het erg moeilijk is om te weten of de camera opneemt of niet, vooral wanneer deze in de waterbestendige behuizing zit. De piep is niet zo luid als bij de GoPro en de rode lichtjes die knipperen om de opname status te weergeven zijn te vaag om te zien op een ietwat heldere dag.

De smartphone app van de Yi 2 is niet zo gepolijst als die van de GoPro, maar hij werkte prima. De camera ondersteunt 2,4GHz en 5GHz, wat betekent dat video’s sneller naar je telefoon gestuurd worden. De app met de camera verbinden was erg snel en makkelijk en het was simpel om instellingen aan te passen, starten/stoppen met opnemen en zelfs video’s bij te werken en naar je telefoon te sturen. De app kan zelfs filters zoals bij Instagram aan je inhoud toevoegen. Sommige hebben zelfs dezelfde naam als de filters van Instagram, dus Xiaomi zal zeker geen originaliteitsprijs winnen.

Beste Xiaomi Yi 2 Review

 

De prijs voor originaliteit

Niks van deze camera is origineel. De hardware, software en features zijn allemaal gekopieerd van andere bedrijven (voornamelijk GoPro). Dus uiteraard is hij veel goedkoper, want Xiaomi heeft niet veel geld in hun R&D afdeling hoeven te steken. Maar ja, men zegt wel eens beter goed gejat dan slecht gedaan en dat is precies hier het geval.

€225 of €400 is een groot verschil en we kunnen niet zeggen dat wanneer je bijna twee keer zoveel voor de GoPro betaald, je ook twee keer zoveel kwaliteit krijgt. De GoPro wint het misschien op het gebied van beeldkwaliteit, maar de betere accuduur en het ingebouwde touchscreen maken dat meer dan goed. De Yi 2 kan uiteraard niet in de buurt komen van de nieuwe Hero5 Black en deze is maar €30 duurder dan de Hero4 Black en heeft een ingebouwd touchscreen, dus als je toch een GoPro wilt dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Vergelijk prijzen nu bij:

Mocht dit echter buiten je budget vallen, dan kunnen we de Yi 2 zeker weten aanraden. Als GoPro de prijs van de Hero4 Black met €100 verlaagd, dan zou je die kunnen overwegen, maar tot die tijd is de Yi 2 de beste action camera voor mensen met een beperkt budget.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in