Home Onderwatercamera Ricoh WG-60 review

Ricoh WG-60 review

588
0
Ricoh WG-60

Moet je de Ricoh WG-60 kopen?

Compacte waterdichte camera’s krijgen te maken met veel van dezelfde problemen als elk ander compact elektronisch apparaat. Het kan moeilijk zijn om krachtige componenten in kleine ruimtes te verpakken. Het is vooral moeilijk als je meer verwacht dan alleen maar waterdichtheid.

Soms kiezen mensen voor een waterdichte camera, omdat ze zich zorgen maken over een kleine hoeveelheid water dat mogelijk op hun camera zal spatten. Andere keren kiezen mensen voor waterdichte camera’s, omdat ze weten dat hun camera altijd nat wordt. Het klinkt als een klein verschil, maar waar we het over hebben zijn twee zeer verschillende camera’s. Vandaag bespreken we de Ricoh WG-60, welke voor de laatste groep bedoeld is.

Vergelijk prijzen direct bij:


 

Eerste indruk

Als je een onderwatercamera maakt die er niet uitziet als elk ander model op de markt, dan valt hij op. Wat je ook van de Ricoh WG-60 denkt, hij heeft zijn eigen unieke stijl. Vooral de rode versie lijkt meer op een modeaccessoire dan op een camera, met een ontwerp dat doet denken aan verschillende hoogwaardige horloges.

ricoh wg-60 review onderwater camera

Achter dat uiterlijk is de WG-60 echter op vele niveaus indrukwekkend. Het exterieur en het interieur zijn op zijn zachtst gezegd ruimschoots voorzien van hardware. En terwijl veel waterdichte compactcamera’s de neiging hebben om terrein te verliezen met betrekking tot veelzijdigheid, is de Ricoh WG-60 in veel opzichten niet te onderscheiden van een veel grotere camera.

Vergelijk prijzen direct bij:


 

Bouw en ontwerp

De WG-60 heeft afmetingen van 122,5 x 29,5 x 61,5 mm, waardoor hij iets meer draagbaar is dan een smartphone. Met inbegrip van de accu en een geheugenkaart, weegt hij ongeveer 193 gram, wat ook gunstig is ten opzichte van een smartphone.

ricoh wg-60 zwart versie onderwatercamera

De Ricoh WG-60 heeft twee varianten, rood en zwart. De rode variant is eigenlijk voornamelijk zwart, maar maakt gebruik van stijlvolle rode accenten. De zwarte variant lijkt meer op een gewone camera, maar is nog steeds bedekt met opvallende randen en groeven. In beide gevallen is het chassis een samensmelting van gehard ABS kunststof en aluminium.

voorkant ricoh wg-60 onderwatercamera review

Deze materialen samen zorgen voor een lichtgewicht, drukbestendig ontwerp dat bestand is tegen ongeveer 100 kilogram. Door te slaan met een hamer creëer je ongeveer je ongeveer 50 kg kracht. Hoewel je waarschijnlijk niet met een hamer op je camera moet beginnen te slaan, hoef je niet ineen te krimpen als je per ongeluk de camera op een harde ondergrond laat vallen.

 

Led’s en lcd

Wanneer je de WG-60 recht aankijkt, zijn er zes led’s geplaatst rond de voorkant van de lens, die ervoor kunnen zorgen dat de camera geen schaduw werpt op het onderwerp bij een foto van dichtbij. Deze led’s zijn eigenlijk ook heel goed in het benadrukken van kleine details.

Scherm en bedieningsknoppen

Bijna de gehele achterzijde van de WG-60 is bedekt met een groot 2,7-inch lcd-scherm. Het biedt een uitstekende weergave voor het bekijken van je inhoud, maar als je op zoek bent naar iets groters, dan kun je de camera aan een groter scherm bevestigen met behulp van een Type-D HDMI-aansluiting.


 

Robuuste opnameomstandigheden

De Ricoh WG-60 heeft veel mogelijkheden voor onderwaterprestaties. Samen zorgen ze ervoor dat deze camera in staat is om onder vrijwel alle omstandigheden te fotograferen. Nou, niet overal, omdat de onderwaterprestaties na twee uur op 14 meter diepte ophouden. Zolang je echter niet uren achtereen zo’n 10 meter onderwater blijft, zal de waterdichtheid voldoende zijn.

ricoh wg-60 review onderwater camera waterproof

Naast de schokbestendigheid is het chassis ontworpen om een val van 1,6 meter te weerstaan. De behuizing is eigenlijk gelaagd met zijn stilistische textuur, niet alleen in het belang om er gaaf uit te zien, maar ook om de hele camera een geweldig grijpvlak te geven. Zelfs als het apparaat nat wordt of je handen koud worden, kun je altijd een plaats vinden om de WG-60 vast te houden.


 

Aanwezigheid binnen en buiten

Als het nog niet voor de hand lag, is de Ricoh WG-60 bedoeld om zowel binnen als buiten te worden gebruikt. Een manier waarop de Ricoh WG-60 uitblinkt in die rol, is het feit dat je de helderheid van het lcd-scherm kan verhogen of verlagen, wat het gebruik van de camera in lichtere of donkerdere ruimtes vergemakkelijkt. Als je van een gebied dat goed verlicht is naar een gebied dat nauwelijks verlicht is, kun je met slechts een paar tikjes het scherm aanpassen aan de omstandigheden.

ricoh wg-60 review onderwater camera freezeproof

Bovendien is de Ricoh WG-60 vriesbestendig. Zo kan je de Ricoh WG-60 gebruiken bij temperaturen tot -10°C . Hoewel deze bescherming je accu werkend zal houden, is het belangrijk om te onthouden dat de prestaties van een koude accu flink zullen dalen.

Vergelijk prijzen direct bij:

 

Hardware mogelijkheden

ricoh waterproof action camera onderwatercamera kopen wg-60 reviewHet heeft weinig zin om zoveel bescherming te creëren als de camera niet goed was. Eigenlijk is de prestatie wat opmerkelijk voor een waterdichte compactcamera. De 1/2.3-inch CMOS-sensor biedt een resolutie van 16 megapixel en maakt een breed scala aan geluidsarme opnamen mogelijk.

Naast het opnemen van foto’s kun je ook films in full-HD opnemen met 30 fps. Er zijn verschillende modi voor hoge snelheid en slow motion, evenals een onderwatermodus. En allemaal kunnen ze gebruik maken van functies om schokken te verminderen, zodat je handheld-opnamen beter te bekijken zijn.

De Ricoh WG-60 heeft 5x optische zoom, wat begint bij 28 mm. Je kunt je foto’s nog verder vergroten met een digitale zoom, die ongeveer 7x groter is. Daarnaast bevat de WG-60 een verscheidenheid aan effectieve focusmodi. Daaronder vind je macro, 1 cm macro, panfocus, oneindig, handmatige focus en standaard.

Het hebben van geweldige fotomodi is niet ongebruikelijk voor een compactcamera deze dagen. Veel van die modi echter voor video? Dat is vrij uniek.


 

Modi/eigenschappen

Uitgebreide functies maken camera’s zoals de Ricoh WG-60 zo veelzijdig. Deze kit bevat in totaal 25 fotostanden. Een aantal zijn: bloem, huisdier, vuurwerk, portret, sport, voedsel, nachtleven, onderwater, landschap, kinderen, sneeuw, HDR en nog veel meer. Zoals je misschien wel kunt zien, is elke modus specifiek uitgebalanceerd voor een bepaald type activiteit.

ricoh wg-60 zwart en rood

De onderwatermodus zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kleuren onder water natuurlijker overkomen. Dit doet het vooral door rode tinten toe te voegen aan de opname. Dat komt omdat rood de neiging heeft om uit te wassen in foto’s die onder water zijn genomen. De meeste van deze modi zijn enigszins vanzelfsprekend en ze kunnen allemaal individueel worden aangepast aan je eigen creatieve impulsen.


 

Snelle functies

Er zijn ook een aantal slimme functies die niet weggestopt zitten achter optievensters. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een flits uit/aan modus, waarbij twee foto’s gemaakt worden wanneer je de sluiterknop indrukt. Eén foto heeft een flits, de ander niet. Het algemene idee is dat je je zorgen kunt maken over de compositie in plaats van je zorgen te maken over de bediening, en vervolgens kunt beslissen welke foto’s later werken.

ricoh wg-60 smile capture

De zelfportret ondersteuningsmodus kan gebruik maken van macro led’s om de locatie van het frame weer te geven op het moment dat je een selfie probeert te maken. Het helpt je om de camera te richten om de opname te kadreren. Er is zelfs een functie waarbij een foto gemaakt wordt als de camera een glimlach ziet, die ook kan worden gebruikt tijdens de selfie-modus.

Zoals zoveel camera’s tegenwoordig bevat de Ricoh WG-60 een verscheidenheid aan digitale filters die je op je foto’s kunt toepassen. Ze bevatten veelvoorkomende filters zoals extractkleur, speelgoedcamera en retro. Het biedt ook vijf functies voor de detectie van kleuren, autofocus, auto-bracketing, auto-tracking en automatische belichting voor maximaal 32 onderwerpen. Het heeft zelfs lampondersteuning, continu fotograferen en in wezen elke andere functie die je in een camera vier keer zo groot zou vinden.


Gebruik

Bovendien beschikt de WG-60 over eigen filmbewerkingsfuncties. Ze kunnen je helpen bij het maken of splitsen van foto’s uit de verschillende frames van je film. Het is geen complete vervanging voor een volwaardig videobewerkingsprogramma, maar het kan je wel helpen een aantal basis dingen te doen.

ricoh wg-60 zwart en rood

De lay-out van de camera is enigszins gestandaardiseerd en lijkt op bijna elke camera, op enkele uitzonderingen na. De sluiterknop is precies waar je zou verwachten, maar daarnaast zit de aan/uit-knop. De aan/uit-knop is iets kleiner dan de ontspanknop, waardoor je de fout van het indrukken van de verkeerde knop kunt voorkomen. Beide zijn getextureerd om aan te geven wanneer je vinger goed geplaatst is en om je meer controle te geven over de drukgevoelige sluiter.

ricoh wg-60 smile capture

De rest van de bedieningselementen zit volgepropt aan de rechterkant van de WG-60. De positionering is overzichtelijk en verstandig en elke knop maakt gebruik van pictogrammen die direct herkenbaar zijn voor iedereen die de afgelopen dertig jaar een camera heeft gebruikt. Onder hen zijn de gebruikelijke knoppen, zoals een flitserknop, menuknop, zoomknoppen, enzovoort.


 

Accu

accu ricoh wg-60 review onderwatercameraDe Ricoh WG-60 wordt aangedreven door een oplaadbare lithium-ion-accu, die in slechts enkele seconden kan worden verwisseld en vervangen. Een individuele accu is bedoeld voor ongeveer 300 foto’s of 260 minuten video-opname.

Die getallen gaan uit van kamertemperatuur. Het is de moeite waard om in gedachten te houden dat de capaciteit van de accu zal dalen als je begint te fotograferen in de kou. En dat is wanneer je misschien een paar vervangende accu’s mee wilt nemen om niet zonder te komen zitten.


 

Overige overwegingen

De WG-60 maakt gebruik van FlashAir en draadloze SD-kaarten, wat betekent dat je vrij gemakkelijk foto’s naar je smartphone kunt overzetten. Je kunt het draadloze LAN ook uitschakelen om de belasting op de accu te verminderen. Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van de draadloze SD-kaart functie, zijn de kaarten die je moet kopen de Toshiba SD-UWA W04 FlashAir SDHC/SDXC.

ricoh wg-60 accessoires

Je kunt tientallen accessoires voor de Ricoh WG-60 vinden, welke niet meegeleverd worden. Zo is er een sportband, een zwevende polsband, een waterdichte afstandsbediening, een acculaderset, een vervangende accu, een peg mount, een stuur mount, een zuignap mount, een zelfklevende mount, enzovoort. De Ricoh WG-60 bevat een lithium-ion D-LI92 accu, voedingsadapter, USB-kabel, bandje en een microstandaard.


Wie moet er de Ricoh WG-60 kopen?

ricoh waterproof action camera onderwatercamera kopen wg-60 reviewDe WG-60 is geschikt voor het fotograferen van een grote verscheidenheid aan buitenactiviteiten, van kajakken en rotsklimmen tot skiën en zonnebaden. Hij heeft bijna alle functies die je zou verwachten van een camera die twee keer zo groot is. Ongetwijfeld is het een krachtige vervanging of alternatief voor elke smartphone camera.

Duurzaamheid is het grootste deel van de prijs. Deze camera is niet helemaal onverwoestbaar, maar daar komt hij zeker in die buurt. Op voorwaarde dat je duurzaamheid nodig hebt, is de Ricoh WG-60 een goede keuze voor zowel amateurfotografen als professionele fotografen.

Vergelijk prijzen direct bij:

RECENSIES OVERZICHT
Onze score
Vorig artikelPanasonic Lumix DC-FT7 review
Volgend artikelGoPro Hero 7 Black review
ricoh-wg-60-reviewDe WG-60 is geschikt voor het fotograferen van een grote verscheidenheid aan buitenactiviteiten. Dit maakt de Ricoh WG-60 een goede keuze voor zowel amateurfotografen als professionele fotografen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in