De Nikon Coolpix W300 is een nieuw vlaggenschip stevige compactcamera met een 16-megapixel sensor, 24-120 mm equivalent objectief, wifi, Bluetooth, gps en 4K video opnamemogelijkheden. De Coolpix biedt een waterbestendige (30 m), vriesbestendige (-10 C), stofbestendige en verbeterde schokbestendige (2,4 m) camerabehuizing, extra gripgebieden en een ergonomisch verbeterde sluiterknop plaatsing. Extra functies speciaal voor buiten zijn de mogelijkheden om van het vaste pad of te wijken met Points of Interest (POI) en kaartfuncties, alsmede een hoogte- en dieptemeter. Ook heeft hij een speciale knop om een led-licht te activeren voor verlichting en een nieuwe Active Guide functie, om locatie- en hoogtegegevens makkelijk in een oogopslag weer te geven. De Nikon Coolpix W300 is beschikbaar in oranje, geel en zwart, en in deze Nikon Coolpix W300 review zullen we uitgebreid onder de loep nemen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
Nikon Coolpix W300 review:
Gebruiksgemak
Nikon heeft een grote, maar nog steeds broekzakvriendelijke deelnemer uitgebracht voor je outdoor uitstapjes in de vorm van de Nikon Coolpix W300, die geschikt is voor alle weersomstandigheden. Hij is beschikbaar in verscheidene kleuren, waaronder een erg mooie camouflage. Het apparaat dat wij toegestuurd kregen voor deze Nikon Coolpix W300 review had een erg opvallende gele kleur. Met officiële afmetingen van 11,5 x 66 x 29 mm weegt hij 231 g, inclusief de accu en geheugenkaart, is hij lichter dan het idee dat de geruststellende metalen behuizing je geeft wanneer je hem in je handen houdt. Zijn handelbare afmetingen betekenen dat je hem makkelijk in je broekzak jaszak doet en ook in een rugtas, waardoor je hem snel klaar kan hebben om foto’s en video’s te maken.
Wanneer je deze solide voelende, voornamelijk metaal gemaakte camera koopt, dan krijg je een aantal belangrijke functies die uiteenlopen van 16 effectieve megapixel foto’s, 4K of 1080p tot een diepte van 30 meter onderwater en temperaturen van -10 °C op het land. En dat allemaal zonder een extra behuizing.
De Nikon Coolpix W300 is ook stofbestendig en schokbestendig tot een hoogte van 2,4 meter. Zijn zoomobjectief bestaat uit een wijde hoek 5x optische zoom, welke in de behuizing gebouwd en daardoor beschermd is. De maximale apertuur van het objectief is een matige f/2.8, wat echter wederom vergelijkbaar is met de rest van de industrie. Een nieuwe Tool-knop geeft echter automatisch een kompas, aantal genomen stappen, hoogte/diepte en lucht- en waterdruk metingen op het scherm weer. Dit maakt erg handig als een reiscamera voor alle omgevingen en een actiecamera. Je kan je foto’s tot slot ook geografisch taggen.
Op het gebied van bouwkwaliteit is deze Nikon ongetwijfeld de favoriet van recente modellen, als je daarbij de Olympus TG-5 en Ricoh WG-50 rekent. Voor de personen die in de jaren 70 en 80 opgegroeid zijn en Tonka speelgoed herinneren … nou, dat is waar deze camera ons aan doet herinneren met zijn vierkante constructie en zichtbare schroeven in de handgrip aan de voorkant. Bruikbaarheid lijkt hier de voorkeur in plaats van design gekregen, en gezien de reden waarom je deze camera koopt is dat helemaal niet iets slechts. De bruikbaarheid wordt ook duidelijk aangegeven op de behuizing van de camera, aangezien de belangrijkste specificaties vermeld worden.
Laten we in deze Nikon Coolpix W300 review de camera eens uitgebreid bekijken. Beginnend aan de voorkant vind je het objectief met zijn geïntegreerde zoom, welke rechtsboven gepositioneerd is. Alhoewel het ingebouwde karakter van het objectief ervoor zorgt dat deze beschermd is, kan het voorkomen dat je vingertoppen in sommige foto’s terechtkomen wanneer je de camera met beide handen vasthoudt. Dit is uiteraard iets waar je met een externe zoom geen problemen mee hebt.
Onder het objectief van de W300 vinden we een paar speldenprikjes terug, waar je de interne stereomicrofoons kan vinden. Boven het objectief vind je een bekend luikje terug voor de AF-ondersteuning/selftimerlamp en hiernaast ruimte voor de geïntegreerde flits. De laatste is tenminste voldoende centraal gepositioneerd, zodat vingertoppen hem niet zullen bedekken. Zoals we eerder al aangeven heeft Nikon een soort van handgrip op de behuizing gebouwd, deze is echter redelijk slank en meer iets om een paar vingertoppen op de plaatsen in plaats van je hele vingers om heen te krullen.
De grip van de Nikon Coolpix W300 gaat echter slim verder aan de zijkant en achterkant van de camera, waardoor je dit laatstgenoemde wel kan doen. In deze zelfde griplaag zit ook de oplaadbare lithium ion accu en een vrij slot voor een SD-kaart, microHDMI-slots en microUSB-slots. Deze worden allemaal beschermd door een dikke, gevulde, sluitbare deur, met een grote hendel en openknop, welke ervoor zorgen dat je dit compartiment niet per ongeluk onderwater of ergens anders kan openen. Je moet de knop goed indrukken en aan de hendel draaien om toegang te krijgen, wat vergelijkbaar is met het wijzigen van de modus op een digitale spiegelreflexcamera.
Wanneer we verdergaan naar de bovenkant van de W300 zien we een redelijk eenvoudig en makkelijk te begrijpen lay-out. Deze bestaat uit maar twee knoppen: een ietwat verhoogde sluiterknop (wat de grootste van de twee is) en een aan/uit-knop, welke ook zo gelabeld is. Alhoewel zulke implementaties betekenen dat de gebruiker de camera op kan pakken en direct kan beginnen met schieten, heeft Nikon ook nog een ruwe laag op beide knoppen aangebracht. Dit hebben ze zeer waarschijnlijk gedaan om de camera makkelijk te gebruiken te maken met natte handen of vingers. De camera reageert ook goed en is binnen een seconde klaar om foto’s en video’s te maken na het aanzetten. Wanneer we de sluiterknop half indrukken, duurt het ongeveer een seconde voordat de camera gefocust is. Dat is zo snel als we verwachten van een compactcamera.
Alhoewel de achterkant van de W300 iets drukker is, zijn de besturingen nog steeds makkelijk te identificeren. Het LCD-scherm wordt gebruikt om zowel foto’s en video’s te maken als ze terug te kijken en neemt ongeveer twee derde van de achterkant in beslag. De besturingen zijn aan de rechterkant te vinden, wat min of meer de afgelopen 15 jaar de standaard lay-out van een digitale compactcamera is. Gelukkig is het beeld dat geboden wordt door de 3-inch, 912K dot LCD voldoende helder om beelden in verschillende omstandigheden vast te leggen (vijf helderheidsniveaus zijn beschikbaar), maar het is uiteraard moeilijk om te bepalen of een foto superscherp is zonder in te zoomen op een deel van de foto.
Op deze Nikon zijn de besturingen iets groter vergeleken met de meeste niet-stevige compactcamera’s. De interne zoom bestuur je via een stevige hendel rechtsboven op de acherkant, welke makkelijk onder de duim van de rechterhand valt. Beweeg deze hendel en gaat in twee seconden door het 5x optische bereik. Iets rechts van deze hendel zit een indicatorlampje die de gebruiker op de hoogte stelt dat de interne flits geladen en klaar om te gebruiken is. Hieronder zit een rode opnameknop (voor het maken van Full HD-video’s tot 60fps en 4K tot 30fps) met een videocamera-icoontje hier direct naast. De knop is zo op de achterkant geplaats dat het moeilijk is om hem per ongeluk in te drukken en moet echt duidelijk drukken om de opname te activeren.
Hieronder zitten wederom twee net zo grote knoppen, waarbij eentje gemarkeerd is met bekende camera icoontje (hiernaast is ook ‘scene’ geschreven) aan de linkerkant. Deze biedt toegang tot vastlegmodi op het scherm. De rechterknop is de bekende afspeelknop voor het terugkijken van foto’s en video’s.
De vastleg-/scènemodi worden alleen maar gepresenteerd aan de gebruiker van het scherm (in plaats van dat hier een aparte draaiknop voor is) via een verticaal gestapelde werkbalk rechts op het LCD-scherm. Hier krijgen we de keuze uit de auto modus, korte film, slim portret, creatieve modus, selecteerbare scènemodus en een automatische scèneselectie (bij deze laatste kiest de camera van de tevoren geoptimaliseerde instellingen gebaseerd op wat de camera het beste vindt passen op dat moment). De gebruiker kan deze opties kiezen met behulp van de bekende besturingsknop met vier keuze opties, welke in de buurt van de onderkant op de achterkant van de camera te vinden is. In het midden van deze besturingsknoppen zitten een ‘OK’-knop voor het selecteren of implementeren van functies. De selecteerbare van te voren geoptimaliseerde scènemodi zijn: portret, landschap, timelapse film, sport, nachtportret, feest/binnen, strand, sneeuw, zonsondergang, schemer/dageraad, nacht landschap, close-up, voedsel, vuurwerk, backlight, makkelijke panorama, huisdieren portret, meerdere belichtingen, superlapse film en onderwater.
De andere instellingen op de besturingsknop met vier keuzes zijn flits (instellingen omvatten auto, auto met rode ogen reductie, geforceerde flits, uit en langzame sync), selftimer (instellingen voor 5, 2 en 10 seconden), belichtingscompensatie (een bescheiden +/- 2EV) en 1 cm macro modus (simpelweg aan of uit). Dit is wederom allemaal redelijk recht toe, recht aan voor iemand die al eerder (of nog niet) gebruik heeft gemaakt van een digitale compactcamera, wat dit simpel gezegd is, maar met wat toeters en bellen uiteraard. Een duidelijke menu- en verwijderenknop zitten net onder deze besturingsknop, wat de volledige lay-out op de achterkant is. Druk op menu en je krijgt toegang tot een bekende hoeveelheid foto- en video-opties, daarnaast ook een speciale wifi-/verbindingsmodus en tot slot verschillende instelopties.
Met toegang tot de kaart en accu aan de zijkant van de camera (accuduur is een redelijk gemiddelde 280 foto’s met een volle accu), biedt de onderkant van de Nikon Coolpix W300 een schroefdraad (welke net niet in het midden zit) om een statief te verbinden en dat is alles.
De andere zijkant is waarschijnlijk de meest interessante of in ieder geval degene die het meeste afwijkt van een standaard compactcamera. Een druk op de bovenste knop hier (welke de toolknop genoemd wordt) en er komt een kleurrijk virtueel kompas op het scherm naar voren, wat bedoeld is voor personen die het navigatiesysteem thuis willen laten en de avontuurlijke personen. Hieronder zit een instelbare actieknop, welke het bijvoorbeeld mogelijk maakt om de afspeelmodus te beginnen of de vastlegmodus te selecteren door de camera simpelweg te schudden (wat handig is als je de camera bijvoorbeeld gebruikt met dikke skihandschoenen). De derde knop is een LED-lichtknop, die bedoeld is om extra verlichting te bieden tijdens donkere scenario’s. Houd deze knop een paar seconden ingedrukt om hem te activeren, wat ervoor zorgt dat het selftimer/AF-lampje extra helder brandt. Onder deze knoppen is de ingebouwde speaker van Nikon.
En dat is het zo’n beetje voor de Nikon Coolpix W300. Het gebruik is op elk moment richten en vastleggen en het is een van de stevigste actie-/reiscamera’s die we in onze handen gehad hebben. Daar betaal je uiteraard wel voor en de Coolpix W300 zit aan de grens van wat we willen betalen voor een compactcamera, ook al is deze ‘kogelbestendig’. Als je echter op zoek bent naar een stevige camera voor in het zwembad met de familie of op de skipistes, dan kunnen we de W300 tijdens deze Nikon Coolpix W300 review zeker aanbevelen op het gebied van constructie en het algehele gebruik.
Een onderwerp hebben we echter nog niet besproken in deze Nikon Coolpix W300 review en dat is de beeldkwaliteit. Hoe presteert de Nikon wanneer we hem uittesten in de zon, tijdens natte omstandigheden en in de avond? Lees verder in deze Nikon Coolpix W300 review om dit uit te vinden.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
Beeldkwaliteit Nikon Coolpix W300
Aangezien dat deze compact zijn interne objectief koppelt met een standaard 1/2.3-inch sensor (alhoewel CMOS in plaats van CCD), verwachten we geen digitale spiegelreflexkwaliteit van de camera tijdens deze Nikon Coolpix W300 review. De focus ligt hier net zoveel op bruikbaarheid als perfectie. Nu we dat gezegd hebben, krijgen we bij de maximale wijde hoek instelling een klein fisheye-effect en uitgestrekte hoogtepunten in onze onderwerpen. Dit kan je oplossen door simpelweg een klein beetje in te zoomen, waarna we zeker onder de indruk waren van het uiteindelijke resultaat.
Zelfs op bewolkte dagen, waar je ervan uitgaat dat de matige maximale apertuur van f/2.8 niet veel te bieden heeft, kan de Nikon Coolpix W300 zowel kwaliteit als een verassende hoeveelheid contrast in foto’s bieden. Dit betekent dat foto’s rechtstreeks uit de camera weinig (of helemaal niet) bewerkt hoeven te worden in je voorkeursprogramma. Hij is misschien klein, maar deze solide aanvoelende camera lag ook zwaarder in onze handen. Op praktisch gebied hadden we minder te maken met schudden van de camera dan we zouden verwachten van een camera met deze afmetingen.
Op het gebied van beelden vastleggen tijdens weinig licht, leverde de camera wederom perfect acceptabele prestaties tijdens deze Nikon Coolpix W300 review voor wat hij is. Zelfs wanneer je hem op de automatische modus laat staan biedt hij consistent betrouwbare resultaten. Bij de ISO-gevoeligheidsinstellingen zal het niet als een verrassing komen dat je maximaal voor ISO 800 of ISO 1600 moet kiezen om het beste uit de camera te halen. De instellingen beginnen bij ISO 125 en gaan door tot ISO 6400. Het is zoals we aangaven geen verrassing dat de hoge ISO-instellingen niet echt bruikbaar zijn. Vergeleken met de concurrenten (waaronder Olympus en Ricoh) gaven we de voorkeur aan de foto’s van de Nikon die alleen maar in JPEG-formaat beschikbaar zijn. Het lijkt het dus af en toe waard te zijn om iets meer uit te geven.
Ruis
De Nikon Coolpix W300 heeft zeven gevoeligheidsinstellingen bij een volledige resolutie: ISO 125, 200, 400, 800, 1600, 3200 en 6400.
Brandpuntsafstand
De 5x zoomlens van de Nikon Coolpix W300 bereikt een maximale wijde hoek brandpuntsafstand equivalent tot 24 mm en kan inzoomen tot 120 mm (in 35 mm cameratermen).
Chromatische afwijkingen
De camera ging redelijk goed om met chromatische afwijkingen tijdens deze Nikon Coolpix W300 review, met een aantal paarse en groene randen bij objecten in hoge contrast situaties.
Macro
Het objectief van de Nikon Coolpix W300 zal focussen vanaf 1 cm van je onderwerp wanneer de lens in zijn maximaal wijde hoek staat.
Flits
De flits van de Nikon Coolpix W300 heeft vier instellingen wanneer je foto’s maakt in de automatische modus: auto, auto met rode ogen reductie, vulflits en langzame sync.
Conclusie van deze Nikon Coolpix W300 review
Alhoewel het niet het goedkoopste voorbeeld is, is de Nikon Coolpix W300 volgens ons een van de beste in zijn klasse, wanneer we het hebben over stevige actie-/reiscamera’s die in je broekzak passen.
Hij is goed gebouwd, heeft een solide metalen gevoel en alle knoppen hebben afmetingen die je verwacht; niet te groot en niet te klein. Deze camera heeft zelfs de actie besturingsfunctie waarbij de gebruiker de camera alleen maar hoeft te schudden om de modus te wijzigen of het afspelen te activeren. Het zoombereik is niet enorm, maar nog steeds handig en de brandpuntsafstand maakt het mogelijk om de meeste voorwerpen in het frame te krijgen (voor zowel foto’s en 4K-video’s), ook al moesten we soms een stap achter- of voorwaarts nemen.
Alhoewel het mogelijk is om in de scènemodi te duiken en dingen zoals belichting en ISO-gevoeligheid zelf aan te passen, is bijna het volledige gebruik op de camera richten en vastleggen. Dit zorgt ervoor dat iedereen hem op kan pakken en er snel foto’s en video’s mee kan maken, zonder dat de handleiding erbij gepakt hoeft te worden.
Dit alles leidt tot de conclusie in deze Nikon Coolpix W300 review dat wanneer je een stevige compactcamera mee wilt nemen op je vakantie, je weinig fout kan doen met de W300 van Nikon.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
LEES OOK: