Home Action camera review DJI Osmo Action review: uitstekende prijs-kwaliteit

DJI Osmo Action review: uitstekende prijs-kwaliteit

500
0
DJI Osmo Action

Moet je de DJI Osmo Action kopen?

DJI staat bekend om hun geweldige drones en gimbalcamera’s, maar tot op heden heeft het bedrijf de markt van actioncamera’s met rust gelaten. Daar is recent echter verandering in gekomen met de DJI Osmo Action. Deze markt is grotendeels het territorium van GoPro, maar DJI probeert het vuur een beetje aan de schenen te leggen.

Zoals je zult lezen in deze review hoeft de Osmo Action niet veel toe te geven op de Hero 7 Black, maar gezien het prijsverschil is het onze nieuwe favoriet. In plaats van een grote sprong voorwaarts vergeleken met het vlaggenschipmodel van GoPro, verfijnt hij meer bepaalde gebieden (bruikbaarheid, handmatige vastleg opties), terwijl op gelijke hoogte komt met de Hero 7 Black op andere gebieden (videokwaliteit en beeldstabilisatie).

Geavanceerde videografen zullen de extra diversiteit van functies op prijs stellen, zoals een 1/8000 ontspanningssnelheid. De Osmo Action is ook de meest gebruiksvriendelijke actioncamera die we gebruikt hebben. Vloggers zullen ook het kleurenscherm aan de voorkant voor avonturenvideo’s op prijs stellen. Voor de meeste personen is de Osmo Action echter geen grote verbetering ten opzichte van de Hero 7 Black op het gebied van videokwaliteit of stabilisatie. Tijdens sommige situaties, zoals hyperlapse video’s, is de Hypersmooth elektronische stabilisatie van GoPro nog steeds beter en de Osmo Action mist ook een aantal functies, zoals live-streaming.

Vergelijk prijzen direct bij:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief

 • Videokwaliteit en stabilisatie zijn vergelijkbaar met de GoPro Hero 7 Black
 • Scherm aan de voorkant is geweldig voor vloggers
 • De meest gebruiksvriendelijke actioncamera
 • Divers in handmatige vastleg modi
 • Waterbestendig zonder behuizing
 • Goedkoper dan een Hero 7 Black

Negatief

 • Geen live-streaming
 • Geen stabilisatie met de HDR-modus
 • Officiële accessoires nog niet beschikbaar
 • Nog steeds een externe microfoon nodig voor goede geluidskwaliteit

Belangrijkste functies

 • 4K video met 60 fps.
 • Kleurenscherm aan de voorkant.
 • Waterbestendig tot 11 meter zonder behuizing.
 • HDR-video en hyperlapse modi.
 • Slo-mo video 1080p met 240 fps.

Ontwerp

De DJI Osmo Action heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere actioncamera’s. Hij is verreweg de meest gebruiksvriendelijke die we hebben gebruikt en hij heeft een kleurenscherm aan de voorkant voor vloggen, als dat je ding is. Er zijn betere camera’s voor vloggen. De relatief kleine 1/2,3-inch sensor en apertuur betekenen dat hij niet op kan boksen tegen een camera zoals de Canon EOS M50 of zelfs de DJI Osmo Pocket in beeldkwaliteit. Die kan je echter niet makkelijk meenemen tijdens het surfen of bevestigen op een klimhelm.

dji osmo action review beste action camera

Vergelijk prijzen direct bij:

In eerste instantie voelt het misschien niet zo, maar de Osmo Action is net zo stevig als een GoPro. Hij is waterbestendig tot 11 meter zonder behuizing (1 meter meer dan de Hero 7 Black) en overleefde een test in de Noordzee zonder problemen. Volgens DJI kan hij ook valpartijen tot 1,5 meter en temperaturen tot -10C weerstaan.

Hoewel we deze laatste twee niet uit hebben kunnen testen, hebben we hem dagen met veel plezier gebruikt. De gebruikte processor zorgt voor supersnel gebruik en het touchscreen reageert beter en is groter dan die van de Hero 7 Black. Op deze gebieden lijkt de GoPro in één keer verouderd.

dji osmo action scherm achterkant

Andere handige extra’s zijn opschroefbare objectieven. Dit maakt het makkelijk om beschadigde te vervangen of ND-filters toe te voegen. Daarnaast is er een zogenaamde ‘QuickSet’-knop linksboven om door modi te schakelen zonder het touchscreen te gebruiken.

Net als de GoPro Hero 7 Black zijn er twee microfoons (één bovenop, één aan de zijkant), welke een acceptabele geluidskwaliteit bieden. Als je echter een continu goede geluidskwaliteit wilt, dan moet je een 3,5 mm adapter gebruiken, welke in ontwikkeling is. Aangezien het frame van de DJI Osmo Action een universele mount gebruikt, is hij compatibel met erg veel accessoires van derden, waaronder vele van GoPro. Er is echter nog geen nieuws over de prijzen en beschikbaarheid van de officiële accessoires.

DJI Osmo Action vs GoPro Hero 7 Black

Nog een laatste bonus is de verwijderbare accu. Het mechanisme voor dit (op de twee vergrendelingen aan weerszijden ontgrendelen) voelde in eerste instantie als een zwakke plek voor waterbestendigheid. Je moet ook zeker opletten dat het goed vergrendeld is. We hebben hier echter geen problemen mee gehad en de camera overleefde een lange duiksessie zonder problemen. Net als bij de Hero 7 Black kan je de accu opladen met een extern accupakket (dit neemt ongeveer 90 minuten in beslag) of gewoon de lege vervangen met een volle.


Functies

Op het gebied van modi voor video’s en foto’s presteert de Osmo Action net zo goed als de Hero 7 Black in de meeste gebieden en beter in sommige andere. Beide camera’s bieden gedetailleerde 4K-video’s met 60 fps en hebben een uitstekende elektronische beeldstabilisatie. De RockSteady stabilisatie van DJI is indrukwekkend en bijna alle opzichten net zo goed als HyperSmooth van GoPro.

dji osmo in gebruik action camera

Vergelijk prijzen direct bij:

De Osmo Action presteert ook beter dan zijn concurrent door een HDR-video optie te bieden (de RockSteady stabilisatie werkt hier jammer genoeg niet bij) en een handmatige modus die meer divers is dan Protune van GoPro. Dit maakt het mogelijk om de ontspanningssnelheid op te voeren naar 1/8000s (handig voor het bevriezen van actie in helder zonlicht) en te verlagen naar 120 seconden (handig voor foto’s met lange belichting). De GoPro Hero 7 Black biedt 1/3840s en 30s op dit gebied. Ook biedt de Osmo Action vergelijkbare ‘trick shots’ waar je uit kan kiezen, waaronder een slo-mo modus (1080p met 240 fps), spraakcontrole en de optie om timelapses en hyperlapses te creëren.

Verwijderbare accu

Hij verslaat de Hero 7 Black echter niet op alle gebieden. De TimeWarp modus van GoPro is soepeler en meer gepolijst dan de hyperlapses van de Osmo Action. GoPro biedt ook een livestream modus en de Quik app is krachtiger voor het bewerken en creëren van QuickStories. En alhoewel de DJI verscheidene accessoires in de pijplijn heeft voor de Osmo Action, is het nog onduidelijk wanneer deze beschikbaar komen en veel van de accessoires voor de Osmo Pocket zijn vertraagd. Dit betekent dat de GoPro Hero 7 Black momenteel een groter aanbod heeft op het gebied van aceessoires.


Video- en beeldkwaliteit

Op papier is de DJI Osmo Action iets beter dan het vlaggenschipmodel van GoPro, met een hogere opname bitsnelheid van 100 Mbps en de optie van een HDR-videomodus. In de praktijk is het verschil echter erg klein, waarbij de verwerking beide camera’s een kleine voorsprong geeft in verschillende modi. De 1/2,3-inch CMOS-sensors die je in beide camera’s vindt produceren gedetailleerde 4K-video met 60 fps. Het dynamische bereik is goed en de elektronische beeldstabilisatie uitstekend.

dji osmo grootte real life

Het grote voordeel van de Hero 7 Black ten opzichte van andere actioncams is de HyperSmooth stabilisatie. DJI presteert echter bijna net zo goed in elk opzicht, afgezien van de hyperlapses, welke soepeler zijn bij de GoPro. Dat is indrukwekkend van het bedrijf. Ze hebben namelijk een geschiedenis in het creëren van mechanische gimbals voor drones in plaats van EIS.

De videokwaliteit van de Osmo Action ziet er minder verwerkt uit dan die van de Hero 7 Black. Er is minder verzadiging en verscherping toegevoegd. Dit biedt een voordeel bij 1080p, waarbij details er veel duidelijker uitzien. De verwerking van de Hero 7 Black gaat echter beter overweg met 4K-video’s.

Vergelijking beeldkwaliteit

Beide camera’s hebben ook een vergelijkbaar gezichtsveld met speciale modi die helpen om de fisheye- of wijde hoek objectieven te corrigeren. Bij de Osmo Action wordt dit ‘Dewarp’ genoemd en heeft een vergelijkbaar effect als de ‘Linear’ modus van GoPro. In tegenstelling tot GoPro camera’s is dit echter ook beschikbaar bij 4K met de DJI camera. Het is niet de beste keuze voor iedere scène. Het is echter fijn om de optie in alle modi te hebben.

In theorie zou de HDR-modus van de Osmo Action een voorsprong moeten geven. Het biedt zeker iets meer dynamisch bereik in uitdagende scènes met wisselend licht. Deze modus werkt echter niet met de RockSteady stabilisatie en is daardoor alleen voor wanneer je de camera goed bevestigd hebt en het liefst niet over een ruig terrein gaat.

dji osmo achterkant

Vergelijk prijzen direct bij:

Hoe zit met de geluidskwaliteit voor vloggen? Dit is vergelijkbaar met de Hero 7 Black, welke mogelijk iets helderder is. Dit betekent dat het geweldig is voor actievideo’s, vooral degene waar je later een liedje bij plaatst. Vermindering van windruis wordt softwarematig uitgevoerd.

Als je echter bijvoorbeeld naar een concert gaat, dan worden de microfoons makkelijk overstemd door de luide muziek. Voor een ietwat professioneel geluid moet je een externe telefoon bevestigen met behulp van de toekomstige adapter.

Niet veel personen kopen een actioncamera voor foto’s. Net als de concurrentie kan je betere prestaties bereiken met je smartphone. Als je echter een paar souvenirfoto’s wilt tijdens het raften, dan zal de kwaliteit prima zijn. Er is iets meer dynamisch bereik dan de Hero 7 Black, ook al is de ‘Dewarp’ optie vreemd genoeg niet beschikbaar voor foto’s.


Conclusie: is de DJI Osmo Action een aanrader?

Als je op zoek bent naar een stevige, capabele 4K-camera om mee te nemen tijdens je extreme avonturen en je nog geen recente GoPro hebt, dan is de Osmo Action zeker een waardige optie. Zijn kleurenscherm aan de voorkant maakt hem voornamelijk geschikt voor vloggers. Daarnaast is hij meer flexibel voor geavanceerde videografen dan de Hero Black 7, dankzij zijn superieure ontspanningssnelheid opties.

dji osmo action camera review goedkope action camera

Als je echter meer een standaard gebruiker bent en al een GoPro Hero 7 Black of Hero 6 Black hebt, dan zal de Osmo Action het niet waard zijn. Het verschil in videokwaliteit is nagenoeg nihil en alhoewel DJI indrukwekkend genoeg de stabilisatie van GoPro bijna heeft geëvenaard, heeft de Mimo app nog niet de hoeveelheid bewerkingsopties als zijn directe concurrent. De strijd tussen de GoPro Hero 7 Black is echt nek aan nek. Aangezien de DJI Osmo Action echter ruim € 50 goedkoper is, kiezen wij voor de laatste.

Vergelijk prijzen direct bij:

 

RECENSIES OVERZICHT
Onze score
Vorig artikelGoPro Hero 7 White review
Volgend artikelDJI Osmo Pocket review: een unieke 4K-camera
dji-osmo-action-reviewHij presteert nagenoeg net zo goed als de GoPro Hero 7 Black. De allround prestatie en lagere prijs van de Osmo Action betekenen echter dat hij onze nieuwe favoriet is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in