Home Action camera review Panasonic HX-A1ME review

Panasonic HX-A1ME review

0
Panasonic HX-A1ME review

De HX-A1ME is de instapmodel action camera van Panasonic. Het kleine broertje van de HX-A500E. Als een instapmodel levert de HX-A1ME een beetje in op het gebied van hardware. De grote broer heeft 4K video resolutie en een aparte opname unit, maar deze camera biedt alleen maar Full HD en gebruikt een standaard bullet camera formaat. Wat dit goed moet maken, is dat hij ongeveer de helft goedkoper is. In deze Panasonic HX-A1ME review zullen we de action camera uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Panasonic HX-A1ME review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Waterbestendig, stofbestendig, schokbestendig en vriesbestendig
 • Wi-Fi besturing via iOS en Android apps
 • Slow motion opnames

Negatief

 • Veel instellingen alleen maar beschikbaar via Image App
 • Geen 4K opnames

 

Belangrijkste features

 • 1/3-inch BSI CMOS met 3,54MP
 • MP4 video tot 1.920 x 1.080 en 15Mbits/sec
 • Slow motion opname opties
 • Tripod en multi optie mounts meegeleverd
 • Ingebouwde Wi-Fi
 • Prijs tijdens review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Panasonic HX-A1ME review:

Design

Dankzij de bullet camera vorm en het gewicht van 45g, is de HX-A1ME een van de kleinste action camera’s die je tegen zal komen. Hij laat een GoPro Hero3 er uit zien alsof deze op dieet moet, alhoewel de Hero4 Session ook klein is. Er is geen ingebouwd scherm en er zijn maar drie knoppen aan de bovenkant voor besturing. Hij is beschikbaar in zwart en helder oranje.

Panasonic heeft het voortouw genomen met standaard gebaseerde stevige camcorders en die traditie wordt met de HX-A1ME voortgezet. Hij is water- en stofbestendig volgens de IP68 standaard, wat betekent dat hij volledig bestand is tegen stof en tot meer dan 1m waterbestendig is. Panasonic geeft aan dat dit maximaal 1,5m is.

Goedkope Panasonic HX-A1ME Review

Hij is ook schokbestendig tot een MIL-STD810F Method 516.5-Shock, wat bevestigt dat hij een val tot 1,5m hoogte op een hard oppervlakte zal overleven. Hij kan ook temperaturen weerstaan tot -10C, wat goed nieuws is voor skiërs en snowboarders.

 

Specificaties Panasonic HX-A1ME

De HX-A1ME gebruikt niet zo’n grote sensor als de HX-A500E, maar met een 1/3-inch achterkant verlichte CMOS die 3,54MP biedt, heeft hij meer dan een hoop action camera’s, vooral de goedkopere opties.

Dit beloofd veel goeds voor beeldkwaliteit, vooral tijdens situaties met weinig licht. Mogelijk plaatst dit de Panasonic action camera erg hoog in zijn categorie. Het zal echter erg lastig zijn om GoPro van de top te stoten.

Beste Panasonic HX-A1ME Review

Zoals we eerder al aangaven kiest Panasonic voor dit model voor een maximale resolutie van Full HD in plaats van 4K. Mogelijk zal dit sommige mensen afschrikken, aangezien steeds meer action camera’s 4K hebben en met volle frame rates.

De 1920 x 1080 optie wordt opgenomen met 30 progressieve frames per seconde, wat resulteert in een redelijke, maar niet geweldige 15Mbits/sec data rate. Deze data rate is ook beschikbaar voor 720p, wanneer opgenomen wordt met 60fps. Je kan ook voor 720p met 30fps en 9Mbits/sec data rate kiezen. Het is ook mogelijk om 2,7MP foto’s met een resolutie van 2176 x 1224 te maken. Tot slot is er ook een 848 x 480 pixel modus. Een microSD slot wordt gebruikt voor opslag.

Dus er zijn een hoop opname opties, maar mogelijk wel de meest interessante zijn de slow motion keuzes. Er is 720p modus die 60fps opneemt, maar 30fps weergeeft, voor een halve snelheid. De 848 x 480 resolutie kan opgenomen worden met 120fps en afgespeeld worden met 30fps voor een kwart snelheid.

Deze modi zullen handig zijn voor het vastleggen van snelle actie, maar we hadden graag een standaard frame rate hoge bitrate optie groter dan 50Mbits/sec gezien, zoals de HX-A500E biedt. Dit maakt de HX-A1ME namelijk minder interessant voor professionals die opnames graag uit willen laten zenden. De slow motion opties lopen zelfs achter op een iPhone 6, welke met 240fps op kan nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Mounting opties Panasonic HX-A1ME

Panasonic is iets guller geweest met de meegeleverde mounting opties dan TomTom met zijn standaard Bandit bundel.

Er is een tripod die je vastmaakt met een schroef, maar ook een riemhouder met een kogelgewricht. Dit kan je vastmaken aan een klittenband strip die dubbelzijdig plakt. Dit maakt het mogelijk om hem vast te maken aan een helm of elk ander vlak of gebogen oppervlakte. Er is ook een klittenband polsband om met deze mount te gebruiken, wat ook gebruikt kan worden voor een stang ter grootte van een pols, zoals de rolkooi van een auto.

De camera maak je vast aan deze mounts via een ring die hem stevig vastmaakt. Dit maak je vast aan het laatste gedeelte van de HX-A1ME, wat een beetje onveilig lijkt, maar hij zal niet loskomen wanneer je het goed vastmaakt. De ring meer centraal vastmaken zou de knoppen lastig om te gebruiken maken.

Andere optionele extra’s zijn een twin-mount en hoofd mount. De eerste is voor het opnemen in twee richtingen, zoals je gezicht en de actie of om een licht aan vast te maken. Hiermee bedoelen we voornamelijk een infrarode lamp die je met de 0 lux mogelijkheid van de camera kan gebruiken.

De twee uiteinden van de unit schroef je los. De achterkant kan vervangen worden met een open kap, wat je toegang geeft tot de micro-USB verbinding. Zodoende kan je de camcorder gebruiken als een webcam of extern aandrijven.

Goedkoopste Panasonic HX-A1ME Review

De achterkant kan ook vervangen worden met een optionele extra accu. Dit zorgt voor een extra 2 uur en 45 minuten, terwijl de waterbestendigheid behouden blijft. Zonder deze accessoire behaal je minder dan een uur opname met de camera, dus we raden zeker aan om deze aan te schaffen.

Een extra glasbedekking voor de lens wordt ook meegeleverd. Deze is gemarkeerd als IR en is bedoeld om te gebruiken met een apart infrarood licht, welke niet meegeleverd wordt. Deze kan je echter apart kopen en is niet duur. De combinatie betekent dat je ook in het donker op kan nemen met de HX-A1ME, wat hem geweldig maakt om dieren in de nacht op te nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Besturing, instellingen en Wi-Fi Smartphone verbinding

Met de drie knoppen aan de bovenkant van de camera doe je hem aan, start/stop je de opname en schakel je tussen video, foto en slow motion modi. De modus knop langer ingedrukt houden activeert de Wi-Fi connectiviteit. Dit is essentieel als je optimaal wilt kunnen profiteren van alle instellingen die de camcorder heeft. Je hebt hiervoor de Panasonic Image App nodig, welke beschikbaar is voor iOS en Android.

Image App is de enige manier om de resolutie van de opname te veranderen. Daarnaast geeft de app je ook witbalans opties, zoals daglicht, bewolkt, twee modi voor binnen en fluorescerend, naast automatische en handmatig.

Backlight compensatie en opname richtlijnen zijn ook beschikbaar. Je kan de USB modus schakelen tussen opslagapparaat en webcam. Zodra je de camera volledig geconfigureerd hebt zoals je wilt, kan je Image App gebruiken voor een live preview en het starten/stoppen van opnames.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Panasonic HX-A1ME

Zonder 4K resolutie en de steeds drukkere action camera markt, moet de HX-A1ME echt goed presteren met zijn Full HD videokwaliteit. Alhoewel de kleuren goed zijn, is de rest van de opname alleen maar redelijk. We merkte een beetje verzachting van detail op, wat beter zou zijn als er een grotere data rate beschikbaar was. De camera kan echter redelijk goed overweg met contrasten in helderheid. De automatische belichting reageert daarnaast redelijk snel op veranderingen in de verlichting.

Er zijn ook weinig tekenen van compressie artefacten of ruis tijdens voldoende licht, wat de kwaliteit van de CMOS sensor duidelijk laat zien. Alhoewel de kleur bij weinig licht goed behouden blijft, merkte we echter aardig wat ruis op wanneer het donkerder werd.

We verwachten niet dat action camera’s op dit gebied net zo goed presteren als premium modellen, maar we hebben ook betere prestaties gezien en onder andere van de HX-A500E. Zoals bij de meeste action camera’s heeft de lens ook een agressief wijde hoek en dit zorgt voor merkbare verstoringen bij de randen van het frame.

 

Moet je de Panasonic HX-A1ME kopen?

De Panasonic HX-A1ME is een capabele action camera met zijn kleine afmetingen en stevige constructie, wat hem voornamelijk interessant maakt voor extreme atleten. De infrarood 0 lux opname geeft hem een unieke nacht opname mogelijkheid en de slow motion opties zullen op prijs gesteld worden.

De beeldkwaliteit is echter alleen maar goed en er is een hevige concurrentie strijd gaande tussen GoPro en een aantal andere fabrikanten. Voor actie videografen zal het gebrek aan 4K ook teleurstellend zijn. Voor een prijs onder de €100 is dit echter een action camera met goede waarde met een aantal degelijke mogelijkheden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie

De Panasonic HX-A1ME heeft een aantal ongewone vaardigheden en is erg stevig, maar hij is niet speciaal genoeg om een winnaar te zijn.

We hopen dat je genoten hebt van deze Panasonic HX-A1ME review.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in