Sony HDR-AS50 Action Cam Review

De Action Cam reeks van Sony is redelijk divers, welke uiteenloopt van de AS20 (het instapmodel) tot de 4K X1000V. De HDR-AS50 bevindt zich net boven het instapmodel en dat is ook terug te zien aan de prijs. Voor €189 krijg je functionaliteit waar alleen de echte adrenaline junkies en videografen geen genoegen mee zullen nemen. Hij heeft 1080p-60fps video, is waterbestendig tot 60m en hij heeft elektronische beeldstabilisatie, waardoor het een diverse instapmodel camera is. In deze Sony HDR-AS50 Action Cam review zullen we de camera uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony HDR-AS50 Action Cam review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Lange accuduur
 • Kwaliteit van foto’s is goed
 • Redelijke app
 • Verwijderbare accu
 • Solide constructie

Negatief

 • Matige videokwaliteit
 • Maar één zelfklevende mount meegeleverd
 • Zwaar in zijn waterbestendige behuizing
 • Prestaties middelmatig tijdens weinig licht

 

Belangrijkste features

 • 1/2.3-inch CMOS sensor
 • f/2.8 apertuur lens
 • 1080p/60 fps video
 • 11,9 megapixel foto’s
 • Android en iOS app
 • Bluetooth en Wi-Fi connectiviteit
 • Prijs tijdens review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony HDR-AS50 Action Cam review:

Design en accessoires

In tegenstelling tot het kenmerkende rechthoekige design van de GoPro action camera’s (of vierkante van de GoPro Hero Session), hebben de Sony Action Cams lange behuizingen die meer lijken op traditionele camcorders.

Beste Sony HDR-AS50 Action Cam Review

Dit betekent dat wanneer je recht naar de Sony camera’s kijkt, deze meer gestroomlijnd zijn. Ook betekent dit dat het iets meer ergonomisch voelt wanneer je de camera vasthoudt, aangezien je de behuizing makkelijk vast kan houden. De kans is echter groot dat je de AS50 vaker ergens aan zal bevestigen, dan dat je deze vast zal houden.

Wanneer de HDR-AS50 niet in zijn waterbestendige behuizing zit, dan weegt hij maar 83g. Dit is niet zo licht als de Hero Session (74g), welke ook het voordeel heeft dat hij niet een waterbestendige behuizing nodig heeft.

Doe de camera in zijn grote waterbestendige behuizing en hij zal dicht in de buurt van de 180g wegen. Hij is echter een stuk beter bestand tegen de elementen met deze toevoeging en zal een diepte van 60m gedurende 30 minuten volhouden. Daarnaast wordt hij ook schokbestendig en stof- en zandbestendig.

Vergelijk prijzen nu bij:

Aan de zijkant van de camera vind je een klein LCD scherm terug, welke alleen maar gebruikt wordt voor het veranderen van de instellingen. Je moet de camera combineren met de Sony PlayMemories app voor iOS en Android of voor een aparte Sony RM-LVR2 pols afstandsbediening kiezen als je een live beeld wilt van wat je vastlegt.

Goedkoopste Sony HDR-AS50 Action Cam Review

Instellingen en modi veranderingen is intuïtief en je zal het menu van de camera snel onder de knie hebben. Er is een optie om opnemen door het drukken op een enkele knop te activeren. Hiermee kan je de camera aanzetten en beginnen met opnemen door simpelweg op de ‘opnemen’ knop bovenop de camera te drukken.

De camera kan ook ingesteld worden om audio feedback te bieden wanneer de opname begint, maar de behuizing dempt dit significant, dus je kan dit mogelijk net zo goed niet hebben. Een rode LED bovenop geeft aan wanneer je opneemt, maar een tweede LED aan de voorkant van de camera was fijn geweest.

Vergelijk prijzen nu bij:

De HDR-AS50 wordt geleverd met een standaard zelfklevende mount, dus je moet mogelijk de extra kosten van het kopen van extra mounts bij de prijs optellen. De camera heeft een standaard 1/4-inch tripod schroefdraad aan de onderkant om optionele Sony mounts aan te bevestigen. Je kan echter ook een goedkope GoPro adapter kopen, wat je vervolgens veel meer accessoire opties zal geven.

 

Connectiviteit en software Sony HDR-AS50

Voor verbindingen is er alleen een Micro USB poort voor het opladen en verbinden van de camera om opnames en foto’s op je computer te zetten. Er is geen optie om direct met een televisie of met een externe microfoon te verbinden. Opslag is mogelijk met een microSD of Sony M2 geheugensticks. De eerste is veel goedkoper. Aangezien de camera twee verschillende opslagmogelijkheden ondersteunt, moet je ervoor zorgen dat je deze goed in de camera plaatst, aangezien het mogelijk is om de microSD verkeerd om te plaatsen.

Je kan de camera met de eerdergenoemde PlayMemories app verbinden via Wi-Fi en het proces is redelijk recht toe recht aan. Elke camera heeft een uniek Wi-Fi wachtwoord, dus je moet in de handleiding kijken of de camera verbinden met je computer om hier achter te komen, wat een beetje vervelend is. Er is ook Bluetooth waarmee je de camera op afstand in en uit kan schakelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

De app gebruiken als live beeld is een aangename ervaring. Er is minimale lag of vertraging en de app maakt het makkelijk om instellingen of modi te veranderen. Er is ook een aparte Sony Action Cam app, waarmee je je opnames mee kan bewerken. Deze werkt prima, maar is niet zo makkelijk om te gebruiken als de Replay app van GoPro om snel een redelijk bewerkte opname klaar te hebben.

 

Video- en geluidskwaliteit Sony HDR-AS50

Sony heeft een Zeiss Tessar lens aan de voorkant van de camera geplakt. Deze heeft de zelfde f/2.8 apertuur als de GoPro Hero Session. Deze wordt gecombineerd met een 1.2.3-inch Exmor R CMOS sensor. Een van de voordelen die de Action Cam van Sony heeft ten opzichte van concurrerende GoPro camera’s, is elektronische beeldstabilisatie. Alhoewel dit niet zo goed is als een volledige optische beeldstabilisatie, zorgt het wel voor opnames die minder schudden.

Vergelijk prijzen nu bij:

De sensor heeft de mogelijkheid om tot 1080p/60fps op te nemen. Als je de hogere 120 frame rate wilt hebben, dan moet je de resolutie verlagen naar 720p. Wanneer je opneemt met de XAVC S codec kan je een video bitrate tot 50Mbps krijgen. Als je MP4 gebruikt is dit 24Mbps. Foto’s worden gemaakt met een maximum van 11,9 megapixels (4.608 x 2.592 resolutie).

Goedkope Sony HDR-AS50 Action Cam Review

Opnames die we gemaakt hadden waren een beetje teleurstellend. Zelfs wanneer er voldoende licht van buitenaf was, zagen we nog steeds een beetje ruis in donkere gebieden van de opnames en kleuren waren al met al gedempt.

De algehele scherpte ontbrak ook en details zoals metselwerk gingen verloren. De camera heeft ook de lichte neiging om scenes te overbelichten, wat resulteert in volledig opgeblazen luchten en nog meer missende details. Binnen was er ook iets te veel ruis tijdens situaties met weinig licht.

Geluidskwaliteit is redelijk, maar wanneer je de camera bevestigd aan een fietsstuur, dan vangt de stereo microfoon elke vibratie op. Toen we hem ergens anders bevestigde of in onze hand hielden waren de prestaties echter beter en we hadden geen last van het typische overstemmende geluid van wind tijdens het fietsen. Het is alleen nog steeds jammer dat je de camera niet aan een externe microfoon kan koppelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

De foto’s van de HDR-AS50 waren veel beter dan de video’s. Ze waren scherper, beter belicht en hadden veel meer detail. Tenzij je de ton vertekening mooi vindt, is het een goed idee om de beeldhoek aan te passen. Je hebt de keuze uit Wijd of Nauw. Er zijn ook timelapse modi met intervallen van 1, 2, 4, 10, 30 en 60 seconden.

 

Accuduur Sony HDR-AS50

Tijdens het maken van video’s met 1080p/30fps hield de Sony HDR-AS50 het een uitstekende 2 uur en 30 minuten uit. Met deze tijd versloeg hij de GoPro Hero Session, welke het ongeveer 30 minuten minder lang volhield. Een ander voordeel van de camera, is de mogelijkheid om te accu te verwijderen, zodat je een reserve mee kan nemen. Het opladen wordt gedaan via de Micro USB poort op de camera.

 

Moet je de Sony HDR-AS50 kopen?

Er zijn een hoop positieve dingen die we over de Sony HDR-AS50 Action Cam kunnen zeggen. De camera is intuïtief om te gebruiken, vooral vergeleken met de ietwat onhandige GoPro Hero 4 Session. Hij heeft ook een langere accuduur en het voordeel dat je deze kan verwijderen.

Nu we dat echter allemaal gezegd hebben is de Hero Session een stuk goedkoper geworden sinds dat hij uitgebracht is (€215) en daarom zouden we nog steeds voor de GoPro kiezen. Deze heeft een veel betere beeld- en audiokwaliteit. Hij is ook een stuk lichter dan de HDR-AS50 wanneer je deze in de waterbestendige behuizing doet.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie Sony HDR-AS50 review

De Sony HDR-AS50 is een redelijke allround instapmodel action camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in