Home Action camera review SONY FDR-X1000V review 4K action camera

SONY FDR-X1000V review 4K action camera

0
SONY FDR-X1000V review 4K action camera

Het is duidelijk dat de SONY FDR-X1000V de strijd wil aangaan met de GoPro Hero 4. Deze kleine actioncamera kan net als zijn tegenhanger filmen 4K (3.840 x 2.160 pixels) tot op 30 frames per seconde. Echter kan het wat grotere apparaat van SONY wel aan een bitrate opnemen die een stuk hoger ligt dan de GoPro, namelijk tot op 100 mpbs. De GoPro daarentegen klokt af op zo’n 60 mbps, slechts de helft van wat de SONY FDR-X1000V in staat is.

Vergelijk prijzen bij:

Diegenen die in 4K willen filmen aan een hoge bitrate, of zelfs aan 1080p, moeten met de SONY FDR-X1000V wel een specifiek microSD geheugenkaartje aanschaffen. Het kaartje moet zowel beoordeeld worden als een klasse 10 evenals UHS3 voordat je gebruik kan maken de hogere bitrate. Wie dit apparaat overweegt aan te schaffen, moet er dus mee rekening houden dat hij of zij nog een aardige duit moet voorzien voor een extra geheugenkaartje.

De camera daarentegen accepteert ook M2 geheugensticks, maar beide soorten kaartjes moeten in hetzelfde slot worden aangebracht. Dat betekent dus niet alleen dat het moeilijker is om met de SONY FDR-X1000V over te schakelen van camera naar filmmodus, maar ook dat je moet oppassen dat je het kaartje niet op de verkeerde manier in de geheugenslot installeert. Anders zal de camera een mediafout aangeven en zullen al de afbeeldingen die je trekt verloren gaan. M2 geheugensticks zijn trouwens een stuk duurder dan microSD-kaartjes, dus je kiest best voor die laatste optie.

BEKIJK OOK: Action camera TOP 10

 

Ontwerp en afstandsbediening

Het design van dit apparaat lijkt erg goed op de HDR-AZ1 die het jaar ervoor op de markt gelanceerd werd. Hoewel het deze keer iets langer is, ligt het een stuk comfortabeler in de hand vergeleken met eender welke traditionele camcorder, maar aangezien deze actioncam nog steeds erg klein is, verwacht ik dat de meeste mensen hem op een helm of beugel zullen monteren en niet bij de hand houden.

Daarnaast komt de SONY FDR-X1000V in dezelfde witte afwerking als haar voorganger, met een grote opnameknop aan de bovenkant om de lenscover van de camera weg te schuiven, enkele menuknoppen en het kleine LCD-scherm. Vergeet niet dat je het display enkel kan gebruiken om de instellingen te wijzigen, en je de opgenomen beelden of afbeeldingen dus enkel op je computer kan bekijken.

Het is ook mogelijk om de speciaal ontwikkelde applicatie op iOS of Android te installeren, of te investeren in de remote (RM-KVR2) waarmee je het apparaat kan sturen op afstand en live footage previewen. Deze kan zowel met de camera gekocht worden (specifiek FDR-X1000VR) of afzonderlijk worden aangeschaft voor een 120 euro.SONY FDR-X1000V REVIEW

Deze ietwat onhandige remote viewer komt met een gekleurd LCD-scherm en opnameknop, en kan rechtstreeks verbonden worden met de camera via Wi-Fi. Het duurt enkele seconden om de verbinding te herstellen via Wi-Fi wanneer je de camera of bediening even afschakelt. Bovendien kan de remote gelinkt worden met 5 verschillende toestellen: ideaal voor de semi-professional of beroepsamateur die met meerdere camera’s tegelijk filmt of met verschillende hoeken wil experimenteren.

De beelden die je naar de polswatch stuurt, kennen jammer genoeg enkele seconden vertraging. Maar in vergelijking met gelijkaardige actioncams die deze functie aanbieden via de smartphone, is het verschil wel op te merken. Net zoals je dat met het LCD-scherm kan doen, stelt de remote je in staat de instellingen van de SONY FDR-X1000V op afstand te wijzigen. Het is iets sneller als je on-the-go aanpassingen moet doorvoeren, maar we hebben wel gemerkt dat je onmiddellijk uit het menu wordt gesmeten wanneer je één instelling wijzigt. Een nogal frustrerend gegeven aangezien de meeste instellingen in verschillende submenu’s zijn onderverdeeld.

Daarnaast kan je op de achterkant van de FDR-X1000V een klein LED-lampje terugvinden dat oplicht wanneer je begint te filmen. Hetzelfde geldt wanneer de cameramodus is ingeschakeld. Jammer genoeg kan je deze lampjes dus niet zien wanneer je de camera naar jezelf richt. Een extra lampje aan de voorkant van de camera zou nuttig geweest zijn.

Vergelijk prijzen bij:

 

Beugels en waterbestendigheid

De FDR-X1000V kan gemonteerd worden op een tripod en komt met enkele zelfklevende beugels in de box. Echter is het apparaat ook compatibel met de monopod van SONY en andere helmbeugels. Indien je dat wil, kan je ze zelfs gebruiken met de accessoires van GoPro, waardoor dit veelzijdig apparaat zo geweldig maakt. Wees je er enkel van bewust dat de microfoon geen geluid kan opnemen wanneer de camera zich in de waterbestendige cover bevindt.

Zonder case kan de SONY FDR-X1000V wel tegen een spatje, maar de case zorgt ervoor dat deze actioncamera tot op 10m onder water werkt. Eigenlijk niet vrij indrukwekkend, gezien de GoPro Hero 4 tot op 40m diepte kan gaan. Maar voor een dertigtal euro’s kan je dan weer de SONY AKA-DDX1 duikdeur kopen waarmee je tot op 60m veilig bent. In principe kan je dit apparaat op gelijk welke manier gebruiken, zolang je er bereid bent voor te betalen.

De bovenkant van de camera en waterbestendige case komen met een slider die ervoor zorgt dat je de opnameknop niet per ongeluk kan indrukken. Anders begint de camera automatisch op te nemen, zelfs wanneer het apparaat zich nog in standby-modus bevindt. Het duurt ongeveer zo’n 7 seconden om het apparaat aan te schakelen en te beginnen met opnemen, dus je moet ruim op voorhand gereed zijn voordat je kan beginnen filmen.

 

Beeldkwaliteit en features

Op vlak van opname-instellingen zijn er heel wat opties beschikbaar, afhankelijk van het formaat dat je gekozen hebt. MP4-formaat kan aan 1080p tot op 60 frames per seconde, 720p aan 100 fps en 240p (800×480) aan 200 fps (ofwel super slow-motion).

Eerder hadden we het al over het feit dat de SONY FDR-X1000V ook in 4K kan opnemen, net zoals de GoPro Hero 4. Dit kan aan 60 mbps of 100 mbps en 30 fps in XAVC-formaat, maar dan moet je wel nog een extra geheugenkaartje aanschaffen. XAVC is een codec die door SONY zelf werd ontwikkeld en ongelofelijk veelzijdig is. Je kan ermee tot 120 fps aan 1080p filmen en 240fps aan 720p, wat buitengewoon is.SONY FDR-X1000V

Daarnaast is het ook mogelijk om in Loopmodus te filmen, waarbij de camera continu opneemt en oude beelden verwijdert wanneer het geheugen vol geraakt. Dit is erg handig wanner je de SONY FDR-X1000V als dashcam wilt gebruiken in de auto. Bovendien kan je naast video ook afbeeldingen opnemen aan 8.8MP of timelapse-foto’s trekken aan intervallen van 1, 2, 5, 10, 30 en 60 seconden.

Wie verbonden is met een Wi-Fi hotspot, kan live uitzenden via UStream. Erg eenvoudig wanneer je over een mobiele smartphone en datapakket beschikt. Gewoon even de Wi-Fi Hotspot, en “You’re good to go”!  Daarvoor moet je de camera wel eerst aan je computer verbinden, zodat je de informatie voor het draadloze netwerk kan je toevoegen aan het apparaat. Toen wij de functie uittestten, haperde het beeld niet één keer. Vrij indrukwekkend.

Daarnaast is het apparaat uitgerust met SONYs meest recente technologie op vlak van beeldstabilisatie, hoewel we moeten opmerken dat deze zogenaamde SteadyShot niet beschikbaar is wanneer je in 4K film, én de het eerder elektronische stabilisatie is en geen optische. Dat betekent dat er wat aan de randen van het beeld wordt afgesneden om dat vibrerend effect te doen verdwijnen. Maar het is natuurlijk beter dan niets, want elektronische beeldstabilisatie is een feature die de camera’s van GoPro al jarenlang missen.

 

Batterij & aansluitingspoorten

De SONY FDR-X1000V komt met een verwijderbare batterij, wat betekent dat je eenvoudig een tweede vervangexemplaar kan aanschaffen wanneer je de batterijduur wil overschrijden. In 1080p aan 30 fps en een bitrate van 50 mbps slaagden we erin om maar liefst 2 uur en vijf minuten lang te filmen, wat een half uur langer is dan de GoPro Hero 4 Black! In 4K aan een bitrate van 100 mbps en 30 fps konden we nog steeds een klein uurtje filmen, erg opmerkelijk.

De batterij kan je opladen via de microUSB-poort aan de achterkant van het toestel, én er is ook een microHDMI-poort voorzien waarmee je tot op 4K kan afspelen op een televisie of ander beeldscherm. De M2 en microSD-kaartslots waar we het eerder over hadden, bevinden zich samen met de microUSB en microHDMI achter een waterdicht dekseltje.

BEKIJK OOK: Action camera kopen tips

 

Conclusie SONY FDR-X1000V review

We kunnen het niet ontkennen: de SONY FDR-X1000V is een simpelweg een geweldig toestel waar extreme sporters verzot op zullen zijn. De camera is niet goedkoop, maar je krijgt waar voor je geld. Bovendien biedt de X1000V nog een hele boel extra functionaliteit (zoals de beeldstabilisatie en GPS) aan die je niet krijgt van een GoPro Hero 4 Black, hoewel beide apparaten ongeveer evenveel geld kosten. Maar qua beeldkwaliteit is die laatste toch nog steeds een klein stapje voor.

Ook zijn er aantal kleine minpuntjes, zoals het menu dat moeilijk te bedienen is. Wie beeldkwaliteit hoog in het vaandel draagt en absoluut 4K wil, moet toch voor GoPro kiezen. Maar ben je een grotere fan van flexibiliteit en wil je GPS-data op je beelden tonen? Dan is de SONY FDR-X1000V een geweldige keuze.

Vergelijk prijzen bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in