Nikon Coolpix S33 kopen review

Iedereen die wel eens kinderen in het familiebusje heeft meegesleurd op vakantie heeft ervaring met het meenemen van een camera voor vakantieplaatjes. De dramatische foto’s van de Grand Canyon roepen weliswaar om een goede camera, maar veel vakantiepret vindt plaats op plekken waar je camera – of erger nog, smartphone- zich niet durft te wagen.

Voor zulke momenten heb je een water- en schokbestendige camera nodig. En mocht je een goedkoop exemplaar zoeken, dan is de betaalbare Nikon Coolpix S33 een aantrekkelijke nieuwe optie.

Het simpele, makkelijk te begrijpen besturingssysteem is speciaal gemaakt voor kinderen en families, waardoor de S33 een goede optie is voor zorgenloze fotografie.

Vergelijk prijzen bij:

 

Nikon Coolpix S33 review:

Ontwerp & Bruikbaarheid

De Coolpix S33 is opvallend in zijn simpele ontwerp

In tegenstelling tot andere waterdichte camera’s, die er meestal uitzien alsof ze uit de uitrusting van Bear Grylls zijn geplukt, probeert de Nikon Coolpix S33 alles zo simpel mogelijk te houden. De behuizing is eenvoudig en plastic, met slechts een paar fysieke knoppen en een simpele lens met 3X zoom. Nikon heeft wel een paar uiterlijke details veranderd sinds de S32 van vorig jaar, maar de S33 lijkt nog steeds meer op een speelgoedcamera dan wat je zou verwachten van een robuuste Coolpix.

Dat simplisme verraadt echter hoe stevig de S33 is – hij overleeft vallen van anderhalve meter, temperaturen van -10°C, en onderwaterdieptes tot 10 meter. De meeste kinderen zouden natuurlijk nog steeds een manier vinden om hem te slopen, maar hij is op zijn minst stevig genoeg om de dagelijkse hobbels van het familieleven te weerstaan.

Nikon legt nog meer nadruk op simpel gebruik met het menusysteem, dat is ontworpen om zelfs door jonge kinderen te kunnen worden begrepen. Het navigeren door het menu is dus vooral een visuele ervaring, en de namen van bepaalde filters zijn veranderd naar actiebeschrijvingen; “Vissenoog” wordt dus “Voeg een Vissenoogeffect Toe”.

Nikon Coolpix S33 review

Het fysieke knoppensysteem is ook versimpeld, met een richtingenwiel op de achterkant dat ook dient om te zoomen, vier knoppen naast het LCD, en twee sluiterknoppen op de bovenkant; één voor foto’s, de ander voor video-opname. De vier knoppen werken samen met het menu, en komen overeen met de opties op het scherm; druk op de knop naast de optie die je zoekt om hem te selecteren.

Door dit alles is het ongelofelijk makkelijk om te fotograferen met de Nikon Coolpix S33. Je pakt hem op, zet hem aan, en begint te schieten. Er zijn meer dan genoeg functies waar je kind mee kan spelen, maar zelfs in vergelijking met compactcamera’s is dit niet uitzonderlijk.

Vergelijk prijzen bij:

 

Functies

De besturing van de S33 is erg simpel

In vergelijking met veel van de duurdere camera’s heeft de Nikon S33 niet veel om over op te scheppen. Het is een behoorlijk doorsnee apparaat, afgezien van het vermogen om duiken en kleine valpartijen te overleven. De hardware is ook nergens high-end; de S32 was een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar de S33 is voorzien van dezelfde 12,2-megapixel CMOS-sensor, hetzelfde 230k-dot LCD, en dezelfde lens met 3X optische zoom.

Op softwaregebied zien de zaken er iets beter uit. De S33 heeft 15 verschillende scènemodi, van de alomvertegenwoordige gevallen (vuurwerk, onderwater, macro, zacht) tot minder bekende modi zoals spiegel, neoneffect, en intervalopname. Er is ook een nieuwe modus voor onderwater gezichtsherkenning – je hoeft je hoofd dus niet in het zwembad te steken voor een foto van een persoon onder het oppervlak.

Nikon Coolpix S33 review achterkant camera

Er zijn ook ongeveer een dozijn bewerkingsmogelijkheden in de camera, prettige extraatjes waarmee je de creatieveling kunt uithangen. De functie “Make-up Toevoegen” is bijzonder leuk, omdat je er bepaalde gebieden van het gezicht van je onderwerp mee kunt opknappen – vaak met een komisch effect.

De Nikon Coolpix S33 kan ook video’s opnemen, al is hij beperkt tot een 1080/30p-modus die naar onze ervaring niet bijzonder indrukwekkend is. Dat is niet echt een verrassing gezien de lage prijs van de camera, al heeft hij wel een voordeel ten opzichte van de andere modellen in dit prijsbereik met een maximum van 720p.

 

Conclusie Nikon Coolpix S33 review

De oplettende kijker merkt misschien dat we niet hebben gekeken naar de beeldkwaliteit in deze Nikon Coolpix S33 review. Hiervoor hebben we tot dusver nog niet de mogelijkheid gehad, maar de beelden zullen vrijwel gelijk zijn aan die van zijn voorganger – de specificaties zijn tenslotte nog niet veranderd.

Daar zit hem dan ook het pijnpunt. De Nikon Coolpix S33 zul je af en toe nog kunnen vinden in de budgetbak, met een prijs die tientallen euro’s lager is. De behuizing is misschien iets veranderd, en er zijn een paar menuopties toegevoegd, maar daarmee kun je het prijsverschil van 30% nauwelijks verantwoorden.

Toch is de Nikon Coolpix S33, zelfs met een prijs van €100, zijn geld waard. De meeste waterbestendige camera’s beginnen bij €300, en bieden niet veel meer dan de S33 op het gebied van duurzaamheid. En voor een camera waarmee je kinderen kunnen rotzooien op vakantie, zonder hem direct te slopen, is €100 helemaal geen slechte prijs – probeer alleen eerst een S32 te vinden.

Vergelijk prijzen bij:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in