Nikon Coolpix AW120 review

De Nikon Coolpix AW120 (€349,95) lijkt sterk op de AW110 die eraan voorafging, maar is voorzien van een paar belangrijke verbeteringen die van de buitenkant lastig te zien zijn. De lens is herontworpen om een grotere hoek te beslaan en meer licht te vangen, en het achterste controlepaneel is subtiel gewijzigd. De maximale diepte van 18 meter blijft gelijk, WiFi en GPS zijn nog steeds aanwezig, en de resolutie blijft met 16 megapixels gelijk.

De AW120 is een goede optie als je op zoek bent naar een stevige compactcamera, maar hij kan zich niet precies meten met onze favoriet, de Olympus Tough TG-3. De TG-3 beschikt over een lens die twee keer meer licht vangt bij de wijdste instelling, en een microscopische macromodus waarmee het voor dezelfde prijs een betere koop is dan de AW120. Lees meer details in deze Nikon Coolpix AW120 review.

De Nikon Coolpix AW120

Ontwerp en Functies Nikon Coolpix AW120

De AW120, beschikbaar in het zwart, blauw, oranje, of camouflagekleuren, heeft zijn lens in de bovenhoek van de behuizing, net zoals de meeste stevige modellen. De behuizing is klein genoeg om makkelijk in je zak te passen, met afmetingen van 6,6 bij 11,1 bij 2,5 cm, en een gewicht van 213 gram. Daarmee is hij iets groter dan één van de zeldzame stevige compactcamera’s met de lens in het midden, de Pentax WG-3 GPS (6,4 bij 12,4 bij 3,3 cm, 230 gram). De WG-3 heeft een ring van LEDs rond de centrale lens voor macrofotografie; de AW120 heeft ook een LED, maar die wordt alleen gebruikt bij video-opname.

De lens is breder dan het 28-140mm f/2.2-4.8-exemplaar dat Nikon toepaste is de AW110. De AW120 biedt geen hogere zoomratio dan de bestaande 5x, dus de 24-120mm f/2.8-4.9 reikt net iets minder ver dan zijn voorganger, maar het bredere bereik is welkom. Onderwater wordt het gezichtsveld van de lens vernauwd door de manier waarop licht door water beweegt, en met de wijdere lens kun je dichter bij het onderwerp komen – en minder water tussen de lens en het onderwerp betekent een helderdere foto. De f/2.8-lens vangt ongeveer 50 procent meer licht dan de f/3.3-lens van de AW110, maar het lichtontvangende vermogen is slechts half zo sterk als dan van de f/2-lens op de Olympus TG-3. Bij volledige zoom verminderen alle lenzen tot f/4.8 of 4.9, waardoor ze gelijkwaardig worden.

Nikon Coolpix AW120 modellen camera

Er zijn niet veel knoppen op de bovenplaat, alleen een aan/uitknop en een sluiterknop. Het merendeel van de knoppen bevindt zich op het achterpaneel, rechts van het LCD, maar er zijn ook twee knoppen op de linkerzijde geplaatst. Een daarvan activeert de wereldkaartfunctie, de andere is de actieknop. Door daarop te drukken komt een menu naar voren waarmee de fotomodus kan worden aangepast, video kan worden opgenomen, foto’s kunnen worden terugbekeken, of de wereldkaart kan worden bekeken. Het is ontworpen voor gebruik met één hand, dus je kunt met de camera schudden om door de opties te scrollen en de actieknop gebruik om selecties te bevestigen. De wereldkaart werkt samen met de GPS om een kaart weer te geven van het gebied waarin je je bevindt, en om lokale bezienswaardigheden weer te geven. Je kunt ook kijken naar ieder gebied op de kaart, ook al is GPS ingeschakeld terwijl je geïnteresseerd bent in een gebied aan de andere kant van de aarde.

De andere knoppen komen bekender over. Er is een draaischijfje om in en uit te zoomen, en een opnameknop voor video aan de rechterbovenkant van het achterpaneel. Er is een selectiewiel met vier aangegeven richtingen (flitser, belichtingscompensatie, macro, en zelfontspanner), en vier ongemarkeerde diagonale richtingen. De diagonale knoppen zijn vooral handig bij het scrollen door de wereldkaart.

Het standaardmenu en de knoppen om foto’s te bekijken en verwijderen bevinden zich op het achterpaneel, rondom het richtingenwiel. Er is ook een scèneknop, waarmee je toegang krijgt tot de verschillende fotomodi van de AW120. Standaard staat dit ingesteld op Easy Auto, waarbij je geen eigen controle overhoudt. Er is ook een Auto-modus, waarbij je beperkte controle krijgt over de belichtingsinstelling, maar er zijn geen echte handmatige, diafragmaprioriteits-, of sluiterprioriteitsmodi beschikbaar. In plaats daarvan zul je moeten vertrouwen op de bijna twee dozijn scènemodi, waaronder Sport, Sneeuw, Close-Up, en Vuurwerk, om de wereld voor de lens het best op de gevoelige plaat te leggen. Je krijgt er ook ongeveer tien kunstfilters bij, en een Portretmodus.

De AW120 heeft een 940k OLED-scherm

Het scherm is een 3-inch OLED-paneel met resolutie van 921k. Het is fel, maar ik vond het een beetje lastig te gebruiken onder direct zonlicht. Ik hou van de sterke kleuren op een OLED-scherm, maar het is niet zo makkelijk te zien als het LCD dat Canon gebruikt op de PowerShot D30. Het OLED van Nikon is merkbaar scherper, omdat de D30 is voorzien van een 460k-resolutie.

De AW120 zou dieptes tot 18 meter moeten overleven, en (hoewel we hem niet zo diep hebben kunnen meenemen) het overleefde onderdompeling inderdaad zonder probleem. Het apparaat ging ook goed om met meerdere valpartijen, van hoogtes tot 2 meter, en heeft geen problemen met temperaturen van -10°C. De Canon D30 is één van de weinige compactcamera’s die dieper mogen gaan – die camera mag gebruikt worden of 25 meter diepte.

Zowel GPS als WiFi is ingebakken. De GPS-module voegt je locatie-informatie toe aan foto’s; het kost ongeveer een minuut om een signaal te lokaliseren, maar het bijhouden ging vervolgens vrij snel in mijn tests. Je kunt foto’s van de AW120 overzetten naar iOS of Android met de gratis Nikon Wireless Mobile Utility-app. De camera doet dienst als hotspot waar je mobiele apparaat verbinding mee kan maken, zodat je niet bij je thuisnetwerk hoeft te zijn voordat alles werkt. Het overzetten van bestanden gaat makkelijk, met de keuze tussen volledige, 1,5-megapixel, of 0,3-megapixelafbeeldingen, en het kost maar een paar seconden om te kopiëren van de camera naar een smartphone of tablet. De app zorgt ook dat je een mobiel apparaat kunt gebruiker als zoeker op afstand. De doorstromende beelden zijn soepel, en je kunt de focale lengte van de lens aanpassen en de sluiter controleren – al zijn er geen andere functies beschikbaar.

 

Prestaties en Conclusies

De Nikon Coolpix AW120 start op en maakt een foto in ongeveer 1,3 seconde, wat vrij standaard is voor een compactcamera. Hij kan scherpstellen en fotograferen in 0,1 seconden, en er is een modus die 5 foto’s maakt tegen 7,5fps (al moet je dan 6 seconden wachten om de volgende foto te nemen). Je kunt ook op een lagere frequentie schieten (1,2fps) voor zolang je wilt, met een pauze van slecht 3 seconden voordat je daarna de volgende foto kunt maken. De Olympus TG-3 is sneller; die start op in 0,9 seconden, stelt scherp in 0,05 seconde, en kan een serie van 30 foto’s opnemen tegen 5fps voordat hij rustiger aan gaat doen.

Nikon Coolpix AW120 onderwatercameraIk heb Imatest gebruikt om de kwaliteit van de afbeeldingen vast te leggen met de 24-120mm-lens van de Nikon Coolpix AW120. Hij is vrij scherp, met een score van 2539 lijnen per fotohoogte (gekeken naar het midden, en genomen bij de grootste hoek). Dat is een stuk beter dan de 1800 lijnen die we eisen om een foto scherp te noemen, maar het buitenste derde deel van de foto is enigszins vaag met een gemiddelde van 944 lijnen. Met een beetje zoom wordt de prestatie een stuk gelijkmatiger – bij de 60mm equivalentinstelling neemt de gemiddelde score een beetje toe (2860 lijnen) en overtreffen de randen 2100 lijnen. Bij maximale zoom blijft de gemiddelde score goed (2443) en komen de randen wederom boven de 2000 lijnen uit. Zachte randen bij de grote hoek zijn niet ongewoon in waterbestendige camera’s, omdat het interne zoomontwerp meer beperkingen kent dan een lens die fysiek uit de behuizing kan bewegen. De Olympus Tough TG-850 scoorde 2330 lijnen in dezelfde test rond het centrum, maar de 21mm groothoeklens zette vergelijkbare prestaties neer rond de buitenlijnen.

De AW120 weet de ruis onder de 1,5 procent te houden tot en met ISO200, en laat slechts 1,6 procent zien bij ISO400. Na uitvoerige inspectie op een gekalibreerd scherm blijkt dat de beeldkwaliteit tot en met ISO400 behoorlijk goed blijft, en dat de lijnen door elkaar beginnen te lopen vanaf ISO800. Bij ISO1600 zijn de lijnen compleet door elkaar gewassen. Zoiets zie je ook bij de Olympus TG-3, die het iets beter doet en minder dan 1,5 procent ruis laat zien bij ISO400. Bij bredere hoeker kun je met een lagere ISO-waarde schieten met de Olympus, omdat de lens twee keer meer licht vangt in vergelijking met de AW120 – daardoor heeft de Olympus een aanzienlijk voordeel.

Video wordt opgenomen in .mov, met resoluties en framerates tot 1080i60, 1080p30, of 720p30. Je kunt ook slowmotion-video opnemen bij verschillende snelheden en resoluties, waaronder halve snelheid op 720p, kwart snelheid op 480p, en achtste snelheid op 240p. De HD-beelden zien er behoorlijk soepel uit, en de lens is weliswaar enigszins hoorbaar tijdens het zoomen, maar het geluid wordt er niet door overstemd. De AW120 is voorzien van een microHDMI-poort om verbinding te maken met een HDTV. Je moet de verzegelde batterijdeur open doen om hiertoe toegang te krijgen. Daar tref je dan ook de microUSB-poort aan, die ook dienst doet als een oplaadpoort (er wordt een adapter voor wisselspanning meegeleverd, maar de accu kan niet worden opgeladen buiten de behuizing), en de ontvanger voor de SD/SDHC/SDXC-geheugenkaart.

 

Conclusie Nikon Coolpix AW120 review

De Nikon Coolpix AW120 is één van de sterkere compactcamera’s op de markt, maar hij kan zich net niet meten met onze favoriet Olympus Tough TG-3 op het gebied van beeldkwaliteit of flexibiliteit. Als je dan nagaat dat beiden voor dezelfde prijs over de toonbank gaan, is het duidelijk waarom wij de TG-3 van harte aanraden. De Nikon is echter een prima optie als je het ontwerp prettiger vindt, of als je simpelweg op zoek bent naar een camera met camouflageprint. Mocht €350 te extreem lijken, dan is er nog altijd de Olympus TG-850 voor €100 minder. Deze beschikt over een groothoeklens en een draaiend LCD, maar de lens vangt minder licht dan de TG-3, en je krijgt er geen WiFi of GPS bij.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in