Olympus Tough TG-3 review

DEZE CAMERA IS VERVANGEN DOOR DE OLYMPUS TOUGH TG-4.
>>> Lees hier onze Olympus Tough TG-4 review

Sinds de uitgave van de TG-1 heeft Olympus bij ons aan de top gestaan van favoriete camera’s. De nieuwste telg, de TG-3, voegt een paar functies toe die we misten in de TG-1 en TG-2, waaronder WiFi en een stevige microscopische macromodus met ondersteuning voor stapeling van scherptediepte. De beeldsensor van 16 megapixels zorgt voor iets meer ruis dan de vorige modellen van 12 megapixels, maar de brede f/2-lens vangt genoeg licht om de ISO op een prettig laag niveau te houden. Er is ook een unieke LED-accessoire voor verlichting bij macrofoto’s. De TG-3 is een waardige opvolger van zijn voorgangers, en is dan ook onze nieuwe favoriet op het gebied van stevige compactcamera’s. Lees de details in deze Olympus Tough TG-3 review.

Vergelijk prijzen bij:

 

Ontwerp en Functies

Net zoals zijn twee voorgangers, en in tegenstelling tot de meeste stevige compactcamera’s, heeft de TG-3 een lens die zich precies midden op de camera bevindt. Ondanks het verstevigde omhulsel blijft het apparaat vrij draagbaar, met afmetingen van 6,6 bij 11,2 bij 3 centimeter en een gewicht van 246 gram. Dit is vergelijkbaar met andere outdoorcamera’s – de Olympus Tough TG-850, een goede keuze als je een beperkt budget hebt, is nét iets kleiner en lichter. De TG-3 kan zwart of rood zijn; wij kregen een rood exemplaar, en dat ziet er prima uit.

Olympus Tough TG-3Dankzij de centraal geplaatste lens heeft Olympus accessoires kunnen bedenken die je erop plaatst. Er zit een afdekkingsring rondom de lens die kan worden verwijderd, waarna een montagesysteem zichtbaar wordt. Je kunt een filteradapter aansluiten om gebruik te maken van draadfilters, en er zijn vissenoog- (€139,98) en telefotolenzen (€129,98) beschikbaar. Nieuw voor de TG-3, maar ook te gebruiken met de TG-1 en TG-2, is de LED-lichtgids (€40,99) waarmee het licht van de LED naast de flitser wordt omgeleid rondom de lens. De resulterende verlichting lijkt om een ringflitser, zodat je alles kunt halen uit de macrocapaciteiten van de TG-3.

De lens is een bescheiden 4x zoom dat een bereik van 25-100mm (full-frame equivalent) bedekt. Op het brede stuk kan hij open tot f/2, waarbij hij behoorlijk wat licht vangt, maar het diafragma vermindert bij volledige zoom tot f/4.9. Net zoals de meeste compactcamera’s maakt de TG-3 gebruik van een beeldsensor van 1/2.3 inch. Over het algemeen leggen camera’s met grotere sensors betere beelden vast, maar kleine sensors hebben wel het voordeel bij het scherpstellen op macrobeelden.

De Olympus Tough TG-3 heeft een microscoopmodus, waarmee je bijna scherpstelt op de voorste lensbeschermen. Om dit te gebruiken zul je het moduswiel moeten instellen op Microscope. Hierdoor zoomt de lens naar de 1.2x (30mm)-positie, en werkt hij over de rest van het zoombereik, tot 100mm. Met de microscoopmodus aan kun je focussen op voorwerpen die de lens bijna raken, als is de scherptediepte in zulke situaties érg klein.Als je een groter deel van je onderwerp scherp wilt vastleggen kun je Focus Stacking aanzetten, een functie die het diafragma vernauwt en verschillende beelden vastlegt met verschillende brandpunten. Die worden samen verwerkt tot een enkel beeld dat meer van het onderwerp scherp heeft vastgelegd, en dat samen met de eerstopgenomen afbeelding wordt opgeslagen. Het is een leuk trucje, maar je zult wel een statief (of een erg vaste hand) nodig hebben, en je kunt alleen stilstaande beelden vastleggen.

 De lensring ondersteunt verschillende add-onsEr is ook een modus met de naam Focus Bracketing, die op een vergelijkbare manier werkt – hij legt tien beelden vast, ieder met een ander brandpunt. Hij mengt ze echter niet – dat kun je hooguit zelf doen in Photoshop – maar je kunt het beeld met de beste focus kiezen om te delen met de wereld. De laatste microscoopinstelling heet Microscop Control; die doet precies hetzelfde als de standaardversie, maar laat de maximale vergrotingsfactor zien bij het huidige zoomniveau. Als de camera staat ingesteld op 30mm is die factor 2.9x, en bij 100mm is dat 11.1x – het hoeft nauwelijks gezegd te worden dat de TG-3 een prima keuze is als je graag inzoomt op de details van de wereld.

Vergelijk prijzen bij:

 

Knoppen, WiFi, en Bouwkwaliteit

De meeste fysieke knoppen van de Olympus Tough TG-3 zitten op de achterkant, rechts naast het LCD, al zijn er een paar te vinden op de bovenplaat. Daaronder vind je de aan/uitknop, sluiterknop, en een draaischijfje voor de zoom dat naar links en rechts kan bewegegn om de focale lengte te bepalen. De opnameknkop (voor films) is ingebakken in de achterste duimsteun, recht boven een plat moduswiel. Op de achterkant vind je ook de info-, playback-, en menuknoppen, evenals vier richtingknoppen met een centrale OK-knop waarmee je belichtingscompensatie (Boven), flitsinstelling (Rechts) en de zelfontspanner (Beneden) kunt instellen. De linkerrichting geeft versnelde toegang tot het schermmenu dat zich rechts op het LCD bevindt.

Olympus Tough TG-3 review knoppen onderwatercamera

Het moduswiel heeft, naast de microscoopmodus, verschillende instellingen. Zo is er iAuto, waarmee je bijna alle instellingen overlaat aan de TG-3, net zoals Program, Aperture Priority, Scene Mode, Art Filter, Photo Story, en een Custom-modus waarin je jouw favoriete instellingen kunt opslaan. Als je bekend bent met compactcamera’s zul je niet verbaasd staan van de Scene-instellingen – er zijn instellingen voor landschappen, panorama’s, sport, sneeuwscènes, zonsondergangen, vuurwerk, onderwaterscènes, en nog meer. Hieronder begraven vind je de intervalmodus, waarmee je met vooraf ingestelde pauses herhaaldelijk foto’s maakt – om te veranderen in een timelapse, of om simpelweg per stuk op te slaan. Het aantal beelden, de tijd ertussen, en of je wilt dat de camera er een film van maakt is allemaal in te stellen in het hoofdmenu. Je kunt tot 99 foto’s maken, met tussenpauzes van 1 seconde tot 24 uur.

De Art-instelling tref je aan op veel camera’s van Olympus. Deze past het kleurschema aan om een opvallend uiterlijk aan de foto te geven. Er zijn verschillende filters, waaronder overdreven verzadigde pop art, korrelige zwartwitimitaties, zachte focus, en een modus die een pinholecamera nadoet. Er is ook een instelling met de naam Diorama, die he beeld zo verschuift dat echte beelden beginnen te lijken op miniatuurpoppetjes. Ook Photo Story is niet slecht. Dit zorgt voor drie rechthoeken (een lange verticale, een kleine vierkant, en een kleine verticale), zodat je drie verschillende afbeeldingen kunt opslaan als één. Het resultaat is een vierkante samenstelling die gemaakt lijkt voor Instagram. Er zijn ook andere samenstellingen en verschillende filters beschikbaar.

Afhankelijk van de modus kun je verschillende instellingen aanpassing met een menu aan de rechterkant van het LCD. Onder Program vind je de meeste opties. Van daaruit kun je de kleur aanpassen (levendig, natuurlijk, onderdrukt, vissenoog, glitter, en alle filters uit Art), net zoals de flitser, belichtingscompensatie, witbalans, ISO, automodus, beeldresolutie, en beeldverhouding. Andere modi zijn beperkten, met uitzondering van Aperture Priority. Deze modus voegt F-stops toe aan de lijst, met instellingen voor helemaal open, een stop lager, of vijf stops lager. Hierdoor heeft de camera een minimaal diafragma voor f/8 bij het wijdst, en f/18 bij de telefotokant.

Olympus Tough TG-3 onderwatercamera review

Het achterste LCD is 3 inches groot, met een bescheiden resolutie van 460k. Dat is een stap terug van het 610k OLED-scherm dat Olympus in de TG-2 stopte, maar nog steeds scherp genoeg om beelden te bekijken. Het is meer dan fel genoeg voor buitengebruik, en kan zonder problemen onder een hoek worden gebruikt.

Er zit een ingebakken GPS in het apparaat, die automatisch locatiedata toevoegt aan foto’s als dat is ingeschakeld. Het kost ongeveer 3 seconden om een signaal te krijgen. Er is ook een digitaal kompas, dat kun helpen als je vastzit in het wild, een barometer, en een altimeter die aangeeft hoever je boven of onder de zeespiegel zit.

WiFi is ook ingebouwd. Er is geen NFC, dus je zult hem handmatig moeten koppelen aan je smartphone – ofwel door een wachtwoord in te voeren om in te loggen op het netwerk dat de Olympus Tough TG-3 uitzendt, ofwel door een foto te maken van de QR-code die te zien is als je de Olympus Image Share-app voor het eerst instelt. De app, die gratis te downloaden is voor iOS en Android, zorgt dat je beelden kunt kopiëren van je camera naar je telefoon, of dat je je telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening voor de TG-3. Met Live View kun je beelden doorstreamen naar je telefoon, en je kunt aanpassingen maken aan het diafragma, de ISO, de belichtingscompensatie, witbalans, automodus, en focus, en de sluiter afvuren vanaf je telefoonscherm. Met de app kun je ook Art-filters toepassen op beelden nadat je ze hebt gemaakt, en kun je locatiemarkeringen aanbrengen op de bestanden – al is die functie niet meer nodig dankzij de GPS in de TG-3.

De TG-3 zou onderwater kunnen gaan tot 15 meter, vallen van 2 meter overleven, druk tot 100 kg weerstaan, en werken op temperaturen vanaf -10° C. We hebben hem niet zo diep onderwater kunnen houden, maar hij heeft wel deglijk mijn wasbak overleefd, net zoals tientallen vallen, en hij werkte prima na een nachtje in de vriezer. Er zijn twee zegels, één voor het batterijcompartiment en één voor de poorten, die allebei zijn voorzien van dubbele sloten om niet per ongeluk onderwater open te gaan. Voor dieptes onder de 15 meter kun je de onderwaterbehuizing PT-056 kopen, die dieptes tot 45 meter moet overleven tegen een stevige prijs van €299,95.

Vergelijk prijzen bij:

 

Prestaties en Conclusies Olympus Tough TG-3 review

De Olympus Tough TG-3 is snel. Hij start op en neemt een scherpgestelde foto in ongeveer 0.9 seconden, focust en schiet in 0.05 seconden, en kan 30 beelden achter elkaar opnemen tegen 5 frames per seconde voordat hij vertraagt. Je kunt sneller fotografeeren door de resolutie te verlagen tot 3 megapixels; de TG-3 kan 100 afbeeldingen met een lage resolutie fotograferen tegen 15 of 59.4 fps. De Pentax WG-3 GPS, die ook beschikt over een f/2-4.9 lens, is trager. Deze vereist 2.5 seconden om te starten en fotografen, focust en 0.2 seconden, en kan slechts constant opnemen tegen 1.4 frames per seconde.

De Olympus Tough TG-3 in het Rood

Ik heb Imatest gebruikt om te bekijken hoe scherp de beelden van de TG-3’s lens precies zijn. Bij 25mm f/2 scoort hij 2045 lijnen in de hoogte per foto (in het midden), meer dan de 1800 lijnen die nodig zijn voor een scherpe foto. De buitenste randen van het beeld zijn erg zacht (1083 lijnen), iets dat we veel zien bij compactcamera’s op de grootste hoek, en halverwege is het ook iets vager dan we graag zien met 1784 lijnen. Met een kleiner diafragma, f/2.8, zien we dat de scherpte over het algemeen toeneemt tot 2280 lijnen, met halverwege 2000 lijnen, maar de randen worden er niet beter op. De lens werkt het meest consistent bij de zoompositie van 2x (50mm). Hierbij is het maximumdiafragma f/3.2, en haalt de lens 2001 lijnen – waarbij het héle beeld over de 1800 lijnen komt. Bij 100mm is hij op zijn zwakt, met slechts 1507 lijnen bij een maximum van f/4.9. De Olympus Tough TG-850 is net iets scherper bij zijn grootste hoek, met een score van 2330 lijnen. Die scherpte reikt tot het merendeel van het frame, maar ook hier zien we zwakke randen, en de 21mm f/3.5-lens vangt minder dan de helft van het licht van de 25mm f/2 van de Olympus Tough TG-3.

Imatest let ook op ruis. Vaak bestrijden digitale compactcamera’s de ruis die volgt uit te hoge ISO-waardes met ruisvermindering, die een schadelijk effect kan hebben op het detail in de afbeelding. Het is niet ongewoon dat ruis toeneemt bij hogere pixeldichtheid, en door de sensor met 16 megapixels (waarbij dus meer pixels op een even grote sensor zijn gepakt dan bij de voorgaande 12-megapixelsensor) toont dit model meer ruis dan zijn voorganger. De TG-3 houdt ruis alleen onder 1.5 procent tot ISO 400, en springt naar een volle 2 procent bij ISO 800. Bij nadere inspectie op een gekalibreerd beeldscherm blijkt dat dunne lijntjes bij ISO 800 beginnen over te lopen, wat resulteert in een merkbaar lagere beeldkwaliteit. Er is maar beperkt detailverlies bij ISO 1600, maar ISO 3200 en 6400 kunnen het best worden vermeden: die beelden zijn érg wazig. De TG-2 gaat met zijn 12 megapixels beter om met ruis; die blijft onder de 1.5 procent tot en met ISO 1600, al laat ook deze camera vervaagde details zien op zulke hoogtes.

Olympus Tough TG-3 waterdichte camera

Video wordt opgenomen in .mov-formaat met een kwaliteit tot 1080p. De beelden zijn goed, met scherpe detail, en de TG-3 focust snel wanneer de scène verandert. Er is weinig rollende-sluitereffect, zelfs bij snelle beweging, maar de geluidskwaliteit laat veel te wensen over. De lens maakt veel lawaai bij het zoomen en focussen, en de beeldstabilisatie genereert een constante hoge toon. Zels wanneer die functie uitstaat blijft deze motor aanstaan om de lenselementen op hun plek te houden. Het is echter een goed idee om het aan te laten, omdat het opnames uit de hand uitstekend stabiliseert. Je kunt de TG-3 met een microHDMI-kabel aan een HDTV hangen om de beelden te bekijken. Een dubbelgesloten zegel beschermt die aansluiting, samen met de aangepaste USB-poort die ernaast zit. Olympus geeft geen externe batterijoplader mee, dus je moet de TG-3 direct aan de muur hangen met de meegeleverde kabel en adapter om de batterij op te laden. Een ander zegel biedt bescherming aan de batterij en de kaarthouder voor SD/SDHC/SDXC.

De Olympus Tough TG-3 is één van de beste stevige camera’s die je kunt kopen, maar hij is niet perfect. De beeldsensor van 16 megapixel neemt foto’s die nogal wat ruis bevatten, en de lens is bij volledige zoom aardig zacht. Er zijn veel goede kanten die compenseren voor deze klachten, waaronder een lens die meer licht vangt dan de andere modellen in deze klasse, ingebouwde GPS en WiFi, fantastische macroprestaties, en ingebouwde gereedschappen om je foto’s op te laten vallen. Je hebt geen toegang tot volledige handmatige besturing, maar je kunt het diafragma instellen, en voor snelle sluitersnelheid is er een sportmodus. Het is één van de meest stevige camera’s op de markt, en er is een behuizing voor als je dieper wilt gaan dan 15 meter. Als je liever geen €350 uitgeeft aan een compactcamera is de Olympus Tough TG-850 een prima alternatief, met een prijskaartje van €100 lager en een paar functies minder. Toch vinden wij dat de TG-3 zijn geld waard is, en noemen we hem graag onze favoriet.

Vergelijk prijzen bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in