Olympus tough TG-4 review

! Opgelet, deze camera is vervangen door een nieuw model. Lees hier de Olympus Tough TG-5 review

Voordelen: Brede f/2-lens. Waterbestendig tot 15 meter. Beschermd tegen vorst, stof, impact, en druk. Snelle autofocus. Microscopische macromodus. Snelle opname tegen 5fps. Ondersteuning voor RAW. Werkt met conversielenzen en macrolicht-accessoires. Ingebouwde GPS en WiFi.

Nadelen: JPG-output had beter gekund. Kort zoombereik. Lawaaiige lens overweldigt videogeluid. Ietwat onstabiele videobeelden. Geen inbegrepen externe acculader.

Conclusie: Olympus heeft niet veel toegevoegd aan de Tough TG-4, afgezien van ondersteuning voor RAW, maar als stevige compactcamera is hij even goed als zijn voorganger.

Vergelijk prijzen bij:

 

Olympus Tough TG-4 review

Olympus heeft, sinds de TG-1 in 2012, niet veel aangepast aan de bekende TG-serie. Er zijn stukje bij beetje functies toegevoegd, en de nieuwste Tough TG-4 (€399,99) is in feite de TG-1 met een hogere resolutie (een sensor van 16 megapixel), ambitieuzere onderwaterprestaties (tot 15 meter), ingebouwde WiFi, en – de meest recente toevoeging – ondersteuning voor RAW. Je kunt het Olympus niet kwalijk nemen dat ze rustig aan doen; we hebben nog geen andere robuuste compactcamera gezien die zich kan meten met deze serie. De Nikon 1 AW1 verslaat het onderwerp van deze Olympus Tough TG-4 review op het gebied van beeldkwaliteit, maar met zijn verwisselbare lens is hij een stuk groter, zwaarder, en duurder. De TG-4 is onze favoriet voor fotografen die op zoek zijn naar een zakvriendelijke camera die je kunt neergooien, rondtrappen, verpletten, en onderwater meenemen.

 

Ontwerp en Functies

Het ontwerp van de Olympus Tough TG-4 is grotendeels onveranderd gebleven ten opzichte van zijn voorgangers, en met goede reden. Het bedrijf verkoopt een aantal accessoires, waaronder een LED Light Guide voor macrofotografie, die met iedere versie van deze camera gebruikt kunnen worden. De camera meet 6,6 bij 11,2 bij 3 cm, weegt 250 gram, en is beschikbaar in het zwart of rood. Hij is gemiddeld qua formaat en gewicht voor een stevige compactcamera. Sommige andere modellen in deze klasse, zoals de Canon PowerShot D30 (6,6 bij 10,9 bij 2,8 cm, 220 gram) plaatsen de lens in de bovenhoek maar de zoomlens van de TG-4 bevindt zich in het midden.

Olympus Tough TG-4

Net zoals andere modellen van dit type heeft de TG-4 een behoorlijk beperkt zoombereik. Voor een waterbestendige camera van hanteerbaar formaat is een interne zoomlens essentieel. De 25-100mm (full-frame equivalent) f/2-4.9-zoomlens van de camera is niet veranderd sinds de TG-1. Zowel op het droge als onder water bestrijkt dit een vrij nuttig bereik. Door optische verbuiging wordt het gezichtsveld van een lens beperkt onder het wateroppervlak, en onder water wil je altijd zo dicht mogelijk bij je onderwerp staan, dus een breed gezichtsveld is belangrijk. Je kunt de Fisheye Tough-lens (€139,98) kopen als je op zoek bent naar beelden onder een bredere hoek. Anders is er ook nog de Olympus TG-860, die gebruik maakt van een bredere 21mm-lens.

De besturing is vrij standaard voor een compactcamera. Op de bovenplaat vind je de aan/uitknop, sluiterknop, en draaischijf voor de zoom. De draaischijf zit los van de sluiter – niet-waterdichte camera’s combineren de twee vaak – en zet zichzelf automatisch recht. Verdere knoppen vind je aan de rechterkant. Bovenop, ingebouwd in de achterste duimsteun, bevindt zich de opnameknop voor video’s. Het moduswiel, dat programma- en diafragmamodi heeft (maar geen sluiter- of handmatige modus), zit eronder. De camera heeft ook volautomatische (iAuto), macro- (Microscope), en onderwaterinstellingen op het wiel, in combinatie met twee zelf instelbare modi, en een scènefunctie waarvanuit je verdere instellingen kunt benaderen.

Vergelijk prijzen bij:

Verdere knoppen omvatten Info, Play, en Menu. Er is een navigeerwiel met vier richtingen (en middenin een ok-knop), waarmee je door de menu’s scrolt en EV-compensatie, flitserinstellingen, en de automodus aanpast. Door het wiel naar links in te drukken activeer je een menu om verdere instellingen aan te passen, waaronder JPG-output, witbalans, ISO, bestandsformaat, en aspectratio.

Olympus Tough TG-4 bovenkant

Het beeldscherm van 3 inches zit onbeweeglijk vast en heeft een resolutie van 460k-dot. Het is fel genoeg om te gebruiken op een zonnige dag, maar niet het scherpste exemplaar dat je kunt krijgen op een compactcamera. De Nikon Coolpix AW120 heeft een scherper 920k-dot scherm. Dat is ook nog een OLED-variant, waardoor je over het algemeen beter contrast krijgt dan met een LCD – maar hij is niet even helder als het LCD van de Olympus Tough TG-4.

Zowel GPS als WiFi is ingebouwd. De GPS voegt locatiedata toe aan foto’s en video’s (wel zo handig als je je niet herinnert waar je een bepaalde vakantiefoto hebt genomen). Met WiFi kun je afbeeldingen en video’s overzetten naar je telefoon om ze te delen met sociale media. De gratis Olympus Image Share-app (voor iOS en Android) is een vereiste. De TG-4 heeft geen NFC, dus je moet hem koppelen met een QR-code of een handmatig ingevoerd wachtwoord.

Naast het kopiëren van afbeeldingen dient de app als afstandsbediening. Beelden van de zoeker worden live doorgestuurd naar je telefoon, en met de app kun je de fotomodus en instellingen aanpassen. Daarnaast kun je op een bepaald gebied van het beeld klikken om de focus vast te leggen en het zoomniveau aan te passen. Dit is een voordeel voor iedereen die de camera hoopt op te stellen in een afgelegen gebied (achtertuinfotografen kunnen hem bij een vogelhuisje neerzetten om te kunnen fotograferen zonder de dieren op te schrikken) of voor groepportretten.

Vergelijk prijzen bij:

 

Prestaties en Beeldkwaliteit

De Olympus Tough TG-4 legt de nadruk op snelheid. Hij start op, focust, en drukt af in ongeveer een seconde, legt focus in 0,07 seconde, en kan JPG-beelden in volledige resolutie nemen tegen 5 foto’s per seconde. Er zijn twee opnamemodi met hoge schelheid – Hi1 (15fps) en Hi2 (50fps) – maar tijdens gebruik daarvan wordt de resolutie beperkt tot 3 megapixels. Als je opnames aan het maken bent met 16-megapixel RAW+JPG-instellingen, en vervolgens wisselt naar de continuopnames, wisselt de TG-4 automatisch van resolutie en zet hij deze weer terug als je weer enkele foto’s gaat opnemen.

Olympus tough TG-4 onderwater camera kopen

Ik maakte gebruik van Imatest om de beeldkwaliteit van de TG-4 te controleren. Tijdens het opnemen van JPG’s met standaardinstellingen doet de lens het goed, beter dan de 1800 lijnen in de hoogte die we van een foto verlangen. Bij 25mm f/2 scoort de TG-4 2125 lijnen per hoogte, met goede prestaties over het merendeel van het beeld. De randen zijn aan de vage kant (1217 lijnen), maar dat is vrij typisch voor een compactcamera. Een stop lager, f/2.8, neemt de score toe tot 2279 en kruipen de randen richten de 1330 lijnen. De lens laat vergelijkbare prestaties zien bij de 50mm-instelling (2000 lijnen), maar de scherpte neemt af naarmate we verder inzoomen. Bij 100mm f/4.9 scoort hij slechts 1223 lijnen.

Imatest let ook op ruis, waardoor een afbeelding er korrelig en vaag kan uitzien. Bij ISO 100, de laagste lichtgevoeligheid die de camera kan opbrengen, in ruis helemaal geen problemen. Dit neemt echter toe met de ISO-instellingen, en raakt al tegen de 1,5 procent bij ISO 1600. De twee hoogste instellingen, ISO 3200 en 6400, laten een ruisniveau van tegen de 2 procent zien. Deze simpele score is echter geen perfecte afschildering van de prestaties bij hogere ISO’s. Door goed te kijken naar de afbeeldingen van onze ISO-tests zien we dat het detail behoorlijk sterk is tot en met ISO 400. Details worden ernstig vervaagd bij ISO 800 en 1600, en daarboven zijn foto’s een waas. Daarbij is de JPG-compressie van de TG-4 echter een belangrijke factor. Ik kon duidelijk tekenen zien van oververscherping in onze ISO-tests, en in onze studiobeelden was een gebrek aan textuur zichtbaar. Deze wazige beeldkwaliteit is bij alle Olympus-compactcamera’s een probleem geweest, maar met opname in RAW kan de TG-4 die probleem vermijden.

Olympus tough TG-4 review onderwatercameraDoor te fotograferen in RAW wordt de ruisonderdrukking van de camera omzeild, en dat is positief. Tijdens het kijken naar beelden van de ISO-tests in RAW valt het op dat het detailniveau sterk blijft tot en met ISO 1600. Als je kunt leven met een korrelige foto kun je de camera tot ISO 3200 dwingen, al is ISO 6400 zelfs in RAW-modus het best te vermijden. Ik vind dat de RAW-beelden tegen standaardinstellingen vrij weinig contrast bevatten, en waarschijnlijk gebaat zouden zijn bij iets meer verscherping op het pixelniveau. Als je echter bij een redelijke vergroting kijkt heb ik de foto’s liever dan de standaard JPG-output.

De Olympus Tough TG-4 neemt video’s op in .mov-bestanden, met een kwaliteit tot en met 1080p. De video’s zijn erg scherm, en de camera focust snel, maar er zijn een paar problemen. Audio is daarvan een grote – als je de focuslengte van de lens aanpast tijdens het opnemen is het lawaai te horen in de audio-opname. Ik merkte ook dat er lichte schuddingseffecten optreden bij het opnemen vanuit de hand. Beide problemen zouden onder water minder moeten zijn, maar houd er rekening mee als je een videoclip wilt gaan opnemen op het droge.

Vergelijk prijzen bij:

Volgens Olympus overleeft de TG-4 dieptes tot 15 meter. Dat heb ik zelf niet kunnen testen, maar de camera werkte nog prima nadat ik hem even ondergedompeld had gehouden in mijn wasbak. Hij overleefde ook meerdere valpartijen van een hoogte tot twee meter. Ik testte dit in de zomer, dus ik heb hem niet mee kunnen nemen in de vrieskou, maar hij presteerde bewonderenswaardig na een paar uur in de koelkast.

Er wordt geen externe acculader meegeleverd, alleen een AC-adapter en USB-kabel, dus je zult de accu in de camera moeten opladen. Dit zou geen enorm probleem zijn als Olympus een standaard microUSB-poort had gebruikt, maar in plaats daarvan treffen we op de TG-4 de specifieke aansluiting aan die Olympus al jaren gebruikt – je zult dus extra moeten opletten waar de inbegrepen kabel zich bevindt. Standaard SD-, SDHC-, en SDXC-geheugenkaarten worden ondersteund.

 

Conclusie Olympus Tough TG-4 review

De Olympus Tough TG-4 is niet vrij van problemen, maar het is nog steeds de beste waterbestendige compactcamera die we hebben geprobeerd. De brede lens zorgt dat je hem niet zo vaak hoeft te gebruiken bij hoge ISO-instellingen als concurrerende modellen, en de mogelijkheid om extreem dichtbij te focussen is een voordeel voor macrofotografen – vooral in combinatie met de LED Light Guide. Hij kan behoorlijk diep onderwater gaan – 15 meter – en je kunt altijd nog in RAW schieten als je geen fan bent van de JPG-output. Dat is misschien genoeg om veeleisende fotografen dit model te laten overwegen als draagbare compactcamera. Als pure beeldkwaliteit – onafhankelijk van prijs en formaat – jouw prioriteit heeft, dan is de Nikon 1 AW1 de beste keuze; het is de enige digitale camera met verwisselbare lens waarmee je zonder speciale behuizing onderwater kunt fotograferen. Voor vakantie- en gelegenheidsfotografen, die een camera zoeken die de wereld kan overleven, is de TG-4 echter onze favoriet.

Vergelijk prijzen bij:

2 REACTIES

  1. Vind het nog steeds jammer dat je met de allernieuwste Olympus niet tijdens het maken van een video, gelijk foto’s kunt maken. Dat kan ik wel met mijn Olympus stylus 830. Vind het een groot gemis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in