Nikon Coolpix AW130 kopen review

Bij waterbestendige camera’s komen drastische verbeteringen eigenlijk nooit voor. De meeste cameraproducenten hebben hun onderwatermodellen dan ook laten liggen dit jaar. Wat dat betreft is het geen verrassing dat Nikon’s AW-camera’s nogal incrementeel zijn: ieder jaar verandert er niet bijster veel.

Op papier lijkt dat ook dit jaar weer het geval. Maar de Nikon Coolpix AW130 van dit jaar neemt de AW120 van vorig jaar, voegt een kleine software-update toe, en verbetert het grootste gemis van zijn voorganger: een handgreep.

Dat klinkt misschien niet enorm, maar de grip zorgt voor een camera die makkelijk vast te houden en te gebruiken is. Hij zal geen prestatierecords neerzetten, maar deze compactcamera kun je vol vertrouwen meenemen op al je avonturen – weer of geen weer.

Vergelijk prijzen bij:

 

Nikon Coolpix AW130 review:

Ontwerp

Het is verleidelijk om de Nikon Coolpix AW130 te vergelijken met de AW120 en de conclusie te trekken dat er weinig is veranderd, maar dat is niet echt het geval. Eigenlijk hebben bepaalde belangrijke verbeteringen deze camera veranderd van magere update naar een model dat zijn nieuwe nummer verdient.Nikon Coolpix AW130

Net zoals zijn voorgangers heeft de AW130 een gladde aluminium behuizing, waarin alle gevoelige delen – zoals de USB-poort, HDMI-poort, accu, en SD-kaarthouder – zich verschuilen achter zware waterzegels. Ieder menu is zo vriendelijk als je je maar kunt wensen, en je kunt je ervaring naar behoeven aanpassen. Fotografen die een handmatige besturing gewend zijn zullen hun specifiekere knoppen een beetje missen, maar een beginner kan de AW130 probleemloos oppakken, meenemen, en naar hartenlust gebruiken.

De camera wordt zonder twijfel verkocht op basis van zijn duurzaamheid. Hij kan niet alleen dieptes tot 30 meter onder water overleven, maar hij voelt zich ook thuis in temperaturen van -10°C, en heeft geen probleem met vallen van 1 meter hoogte. Probeer dit natuurlijk niet expres uit, maar het is altijd prettig om te weten dat je camera geen last heeft van gemorste koffie of een ongewenste duik in het zwembad.

En de Nikon Coolpix AW130 heeft, in tegenstelling tot de AW120, een stevige rubberen handgreep. Beter nog – Nikon heeft er een NFC-tag in gestoken om de koppeling tussen de camera en je smartphone makkelijker te maken. Het extra beetje grip is een upgrade die lang op zich heeft laten wachten, want zonder die handgreep glipt de camera snel uit je handen als hij nat is. Vooral als je de AW130 onder extreme hoeken houdt zul je blij zijn met je stukje rubber. Let wel op dat de camera snel zinkt zodra je hem laat vallen in het water, dus maak gebruik van het koordje dat je erbij krijgt in de verpakking. Je kunt altijd nog een los polsbandje kopen voor minder dan €10.

Onder dat ruige uiterlijk tref je een 16-megapixl, 1/2.3-inch sensor aan, verscholen achter een 5x zoom 4.3-21.5mm (24-120mm full-frame equivalent) f/2.8-4.9 lens. Het glas is matig, maar je krijgt meer flexibiliteit voor je foto’s dankzij de optische zoom. Er zijn weliswaar andere waterbestendige camera’s met glas van hogere kwaliteit, maar deze lens is meestal meer dan goed genoeg. Besef alleen dat je niet kunt rekenen op een kleine scherptediepte waarmee je het onderwerp goed benadrukt.

Het is misschien frustrerend dat het 921k-dot OLED zo donker is, ook al heb je de helderheid helemaal opgeschroefd. Het scherm is lastig te zien in direct zonlicht – erg zonde, omdat je hem vooral buiten de deur gebruikt. Er is geen echt goede oplossing, dus je zult meestal moeten richten, klikken, en er het beste van hopen.

Vergelijk prijzen bij:

 

Prestaties

Het knoppensysteem is vrij standaard

Met betrekking tot prestaties weet de AW130 zich staande te houden in een zee van waterbestendige camera’s. Er zijn een aantal beperkingen ten gevolge van het waterbestendige ontwerp, en de AW130 gaat daar behendig mee om. Het zoombereik wordt bijvoorbeeld beperkt door het feit dat de lens niet buiten de behuizing kan steken.

Dat beseffende zijn de voordelen aanzienlijk: de kleurprestaties zijn indrukwekkend voor een zakcamera, en de scherpte is behoorlijk. Met een kleinere sensor krijg je meer ruis, iets dat je snel merkt bij compactcamera’s, maar het is niet wereldschokkend bij de AW130. Smartphonecamera’s beginnen compactcamera’s echter in te halen, en op het eerste gezicht is het prestatieverschil met je telefoon het geld niet waard. Je koopt deze camera omdat je hem op plekken kunt gebruiken waar je mobiele telefoon niet kan komen.

Voor de beste resultaten zou ik aanraden om de ISO-waarde te beperken tot ISO 800. Je camera zal vervolgens automatisch de meest geschikte gevoeligheid kiezen voor je foto’s, zonder ze te vervuilen met een hoop ruis. Waarschijnlijk is het geen probleem als je de AW130 ook hogere ISO-waardes laat gebruiken, maar je zult merken dat sommige kleine details wegvallen – de automatische ruisonderdrukking van de camera heeft de neiging om alles een beetje te vervagen bij hogere ISO’s.

Nikon Coolpix AW130 kopen review camera

De omgeving van de camera zal echter ook uitmaken voor de kwaliteit van je foto’s. Diep water beperkt bijvoorbeeld de beschikbare hoeveelheid licht, waardoor sommige plaatjes er meer bewogen uitzien. Het zelfde geldt voor iedere situatie met weinig licht, maar je moet hier wel op letten bij een compactcamera. Vooral een met zo’n klein diafragma.

In fel licht – bijvoorbeeld op een zanderig strand – zul je merken dat de camera vrij snel achter elkaar foto’s kan maken. Tegen 7 frames per seconde kun je huis-tuin-en-keuken-actie zonder teveel problemen vastleggen.

Vergelijk prijzen bij:

 

Functies

Waarom zou je dus de Nikon Coolpix AW130 kopen, en niet een andere waterdichte camera? Het antwoord zit hem in de extra functies. Niet alleen de hardware is enigszins verbeterd, maar de software en fotografiemodi hebben ook wat aandacht gekregen. Nikon heeft er echt moeite in gestoken dit jaar, en je kunt echt een paar bijzondere dingen doen met de AW130.

De waterbestendigheid lijkt sterk op die van andere camera’s op de markt, maar de AW130 kan iets extremer misbruik hebben dan de meeste concurrentie. Als je geïnteresseerd bent in deze camera, dan is dat echt omdat je hem mee kunt nemen naar plekken waar andere compactcamera’s niet kunnen komen. Dit is waarmee hij opvalt.Nikon Coolpix AW130 onderwatercamera review

De nieuwe scènemodi van de camera zijn erg volledig, en erg leuk. Je kunt een paar effecten toevoegen aan je foto’s – bijvoorbeeld tilteffecten, monochroomfilters en bepaalde kleuren – en je kunt één van de 22 opnamemodi gebruiken om de juiste instellingen voor zo’n beetje iedere situatie te krijgen. Daarnaast kun je ook nog timelapse-video’s opnemen als je daarvoor het statief (en het geduld) hebt.

Net zoals de andere camera’s van Nikon’s AW-serie heeft dit model ingebouwde WiFi, voor koppeling met je smartphone. Zodra je de app eenmaal hebt gedownload (je krijgt de app ter download aangeboden als je de camera aanraakt met je telefoon) kun je door je foto’s bladeren om ze te delen op sociale media, of kun je zelfs je telefoon gebruiken om op afstand foto’s te maken. Het werkt niet altijd even goed als één van de twee onderwater zit, maar met deze functie kun je de beste foto krijgen zonder te hoeven wachten tot je thuis bent.

De app van de AW130 is dezelfde Nikon Wireless Mobile Utility die wordt gebruikt om verbinding te maken met de dSLR’s van Nikon. Het is lelijk, en het werkt niet altijd zoals je had gehoopt, maar de app is vrij stabiel. Hij hoeft niet veel te doen, dus dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Hoe dan ook hadden we mínder problemen met deze app op deze camera dan met de draadloze adapter voor de duurdere dSLR’s van Nikon.

De Nikon Coolpix AW130 maakt goed gebruik van de ingebouwde GPS, met een interessante-locaties-functie waarmee je gebieden kunt bekijken alvorens ze te verkennen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je plaatjes te voorzien van een locatielabel, om vervolgens met de gratis ViewNX 2-software te laten zien waar iedere foto is genomen. Zorg eenvoudigweg dat de GPS-schakelaar aan de linkerkant van het apparaat is ingeschakeld, en je zult het snel leren beheersen.

 

Conclusie Nikon Coolpix AW130 review

We hebben het al vaker gezegd, maar de belangrijkste eigenschap van een camera zoals de AW130 is de duurzaamheid en extra functies – verder niet bijster veel. Smartphones zijn enorm vooruitgeschoten, en de aantrekkingskracht van compactcamera’s zit hem steeds meer in de dingen die onze kwetsbare mobieltjes niet kunnen doen.

Het is dan ook geen verrassing dat vakantiegangers en ouders, die op zoek zijn naar een camera die avonturen kan overleven, neigen naar het design van deze Nikon Coolpix AW130 review. Hij heeft alle functies die je kunt verlangen van een compactcamera in een wereld waar smartphones alles kunnen, en is extreem goed bestand tegen water, stof, en valpartijen. Deze betrouwbare camera blijft zelfs doorschieten als hij bedekt is in modder en algen (en ja, dat heb ik uitgeprobeerd).

We zien meestal geen grote vooruitgangen bij een jaarlijkse uitgave van een robuuste camera, en dat is hier ook het geval. Soms maken de kleinste veranderingen echter het grootste verschil als ze zwaktes bestrijden, en de AW130 is hiervan een goed voorbeeld. Veel van onze grootste problemen met de Nikon AW120 zijn aangepakt in de AW130, in de vorm van een toegevoegde handgreep en betere software.

Het zal lastig zijn om nog een robuuste camera te vinden die zich kan meten met dit model, maar er zijn altijd alternatieven. De Olympus TG-3 van vorig jaar is een betere waterbestendige camera – al kan hij niet even diep duiken als de AW130. Als je op zoek bent naar een beetje meer camera is Nikon’s 1 AW1 de enige stevige camera met verwisselbare lens die zich richt op consumenten, maar hij is kwetsbaarder dan de AW130. Je kunt ook online de aanbiedingsbakken afstruinen op zoek naar een goedkope Nikon AW120 – dat is vrijwel hetzelfde model als de AW130, afgezien van NFC en de handgreep.

Vergelijk prijzen bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in