Het kan lastig zijn om de beste digitale onderwatercamera te kiezen, zelfs met de hulp van een gids voor onderwatercamera’s.
De digitale revolutie heeft een hele nieuwe wereld geopend voor fotografen van de onderwaterwereld. Met digitale onderwatercamera’s kunnen we direct de resultaten zien van onze foto’s, en die delen met onze vrienden zodra we thuis komen. Er zijn weinig gebruikers van film die niet zijn gewisseld nadat ze een digitale onderwatercamera uitgeprobeerd hadden.
Compactcamera’s vs. dSLR-Camera’s voor Fotografie Onder Water
Welk type onderwatercamera moet je kopen?
Er zijn compactcamera’s, spiegelloze camera’s, en dSLR’s. Veel mensen overwegen, nadat ze een compacte onderwatercamera hebben geprobeerd, om te wisselen naar een spiegelloze of dSLR-camera. Er zijn de bekende voordelen, zoals keuze uit lenzen met betere optische eigenschappen en verschillende focale lengtes, betere beeldkwaliteit van een grotere sensor, en verminderde sluitervertraging en focustijd. Dit zijn enorme voordelen, en fotografie met een dSLR is een behoorlijk genot. Weinig mensen hebben spijt van de overstap. Een compactcamera in ervaren handen kan soms echter wedijveren met een dSLR, en de lagere sluitervertraging en focustijd van een dSLR maken weinig uit voor stilstaande onderwerpen.
Het grootste verschil tussen een compactcamera en een dSLR- of spiegelloze camera zit hem in de verwisselbare lenzen – waarover de compactcamera niet kan beschikken. Dit is een groot verschil dat de flexibiliteit van de compactcamera beperkt, ook al kunnen natte lenzen dit gebrek enigszins goedmaken.
Laten we kijken naar meet voor- en nadelen van een compactcamera in vergelijking tot een dSLR:
Voordelen van een compactcamera voor onderwater:
- Kleiner formaat voor op reis
- Minder weerstand van het water
- Lenzen kunnen onder water worden verwisseld (Natte lenzen)
- Veel lagere prijs (al kunnen de kosten van een goede behuizing, natte lenzen, adapter, enz. aardig opstapelen)
- Lager gewicht, makkelijker om mee te nemen
- Schiet onderwatervideo, ook al doen veel dSLR’s dat nu ook, en de Canon 70D is behoorlijk goed in autofocus tijdens video
- Met natte lenzen kun je macro, groothoek, en video allemaal in 1 duik opnemen
Nadelen van een compactcamera voor onderwater:
- Kleinere sensor (meer ruis, kleiner dynamisch bereik, etc.), al biedt de Sony RX-100 serie een grotere sensor
- Hogere sluitervertraging en focustijd in vergelijking met een dSLR – dit is voor veel mensen het grootste probleem
- Optische elementen zijn kwalitatief minder
- Minder lenzenaanbod
- Slecht een paar modellen kunnen fotograferen in RAW en met een echt vissenooglens
- Erg trage schrijfsnelheden als RAW al aanwezig is – al gaat dit bij de nieuwere modellen beter
- Mindere accuduur
- Veel ruis bij hogere ISO’s – al heeft een hoge ISO al weinig nut onderwater, waardoor dit geen grote factor is
- Minder controle over de scherptediepte. Een dSLR met een grotere sensor heeft bij een grote sluiteropening een kleinere scherptediepte, waardoor een vervaagde achtergrond ontstaat die lastig te imiteren is met een compactcamera.
Wat wil je hebben bij een digitale compactcamera voor onderwater:
- Volledig handmatige modus – dit vind ik heel belangrijk
- Beschikbare onderwaterbehuizing van hoge kwaliteit
- Macromodus voor korte afstanden, al is dit minder belangrijk als je natte lenzen gebruikt
- Ondersteuning voor natte-, macro-, en groothoeklenzen
- Ondersteuning voor vissenooglenzen. Dit kan belangrijk voor mensen die met een grote hoek willen fotograferen: voor goede groothoekbeelden moet je dichtbij komen, en dat kan het best met de UWL-04 vissenooglens. Er zijn echter niet veel camera’s die compleet handmatige modus én vissenooglenzen ondersteunen.
- Lage sluitervertraging
- Lange accuduur
- Mogelijkheid om het histogram te bekijken
- Ondersteuning voor handmatige witbalans
- RAW-modus. Dit is alleen belangrijk als je van plan bent om in RAW te fotograferen – het is fijn om te hebben, maar niet iedereen zal het gebruiken. En als je niet de juiste instellingen en lens hebt, dan doet RAW er sowieso niet toe.
- Ondersteuning voor synchroongebruik van een flitser. Dit is nuttig omdat je anders de ingebouwde flitser van de camera zult moeten gebruiken, die langzaam kan zijn in gebruik en de batterij leegzuigt. Synchroonkabels kunnen echter lastig zijn, dus het is makkelijker als je een ingebouwde variant kunt vinden die op beide vlakken goed scoort.
- Goede autofocus. Sommige camera’s focussen bijzonder langzaam in de minder dan ideale omstandigheden die we onderwater aantreffen. Normaal gesproken zakken alle compactcamera’s op dit gebied.
- Het hoort makkelijk te zijn om de opening en sluitersnelheid onderwater aan te passen. Sommige behuizingen maken het erg lastig om de knoppen te hanteren.
Is volledige handmatige besturing belangrijk bij een compactcamera?
Iedereen die ooit heeft overwogen om een externe flitser te kopen, zou volgens mij een camera kunnen gebruiken met volledige handmatige besturing.
Meestal, maar vooral tijdens gebruik van een externe flitser, is het handig om volledige controle te hebben over het omgevingslicht dat de camera bereikt. Blootstellingscompensatie kan weliswaar tot op zekere hoogte worden gebruikt om dit te bereiken, maar het zelf instellen van de sluitersnelheid en opening is de beste manier om het omgevingslicht in de hand te houden.
Mogelijke Digitale onderwatercamera toestellen
Wat zijn de beste compactcamera’s voor onderwaterfotografie?
Een paar van mijn favoriete onderwatercamera’s zijn de Sony RX-100 II, Canon S120, Olympus XZ-1, Canon G16 of Canon G15. De Canon S100, Canon S110 of S210 zijn ook prima keuzes, vergelijkbaar met de S95 – al heb ik een voorkeur voor de Canon S95, omdat die beter overweg kan met vissenooglenzen. Overigens zorgen de Canon G12 en Sony RX-100 allebei voor een paar van de beste foto’s die met compactcamera’s te maken zijn. De nieuwe Canon G15 doet het geweldig met macro, maar de Sony RX-100 en Sony RX-100 II leggen de lat hoger voor compactcamera’s met groothoek, met dank aan hun grote sensors en geweldige resultaten met natte lenzen (in tegenstelling tot de Sony RX-100 III).
Als je op zoek moet naar tweedehandsmodellen zijn de Canon A570, Canon G9/G10/G11 en Olympus SP350 allemaal goede keuzes – maar nieuwere modellen doen het een stuk beter.
Als het budget écht een probleem is heeft de Sealife DC1400 een goede behuizing voor de beginnende onderwaterfotograaf, waarvoor een extra flitser ook nog goedkoop is.
Alle compactcamera’s vereisen een afweging. Als je alleen op zoek bent naar snelle plaatjes van het onderwaterlandschap kun je vergelijkbare resultaten krijgen met tientallen camera’s. De meeste modellen van Fuji, Canon, of Olympus zijn dan een goede keuze. De camera’s hieronder zijn degene die ik het meest geschikt vind voor onderwaterfotografie, vooral als je ooit verder wilt gaan dan die paar plaatjes.
Laten we kijken naar een aantal opties, en hun beperkingen.
Details van de Compactcamera’s.
Hier hebben we een paar snelle beschrijving van een aantal modellen, op alfabetische volgorde. Als de camera die je op het oog hebt hier niet tussen staat, komt dat waarschijnlijk omdat ik vind dat er een betere keuze op het lijstje staat. Dit is vooral waar van de tientallen modellen van Canon.
Canon A570 – Goede keuze op de meeste gebieden, en een prima prijs/prestatieverhouding. De flitser kan niet met een sync-kabel worden afgevuurd; RAW wordt alleen na een software-update ondersteund; redelijke accuduur. Ondersteun vissenoog- en macrolenzen.
De Canon A570 ondersteunt RAW, maar alleen met een softwaredownload onder de naam “RAW hack”. Deze software-update wordt door veel mensen met succes gebruikt, veroorzaakt geen problemen, en voegt veel andere nuttige functies toe. Zie de site voor meer details.
Beeldkwaliteit is uitstekend. De camera werkt goed samen met INON vissenoog- en macrolenzen. Volledige handmatige besturing is beschikbaar.
Canon A620, Canon A710is, Canon A720 – Allemaal prima kleine compactcamera’s van een paar jaar oud, die uitstekende foto’s maken, handmatige besturing bieden, en goede macromodi hebben. Ze werken prima samen met een natte groothoeklens. Probeer een gebruikte camera + behuizing tegen een zacht prijsje te krijgen. Bijna even goed als de Canon A570, maar deze accepteren de INON vissenooglenzen niet.
Canon SD990 / IXUS 980 – Ik heb deze camera ontdekt aan het begin van 2009. Hij is uitgebracht tegen het eind van 2008. Hij is ultra-compact, bezit complete handmatig besturing en een sensor van 14.7 megapixel, en ondersteunt INON vissenooglezen met de Canonbehuizing. Heeft prima reviews gekregen. Op het moment is er geen ondersteuning of hack voor RAW. De lens is 36-133mm. Deze camera is misschien wel een van de beste keuzes, maar daarvoor heb ik hem niet genoeg onderzocht. Ik heb gehoord dat het instellen van de opening/sluitersnelheid nogal lastig kan zijn. De beeldkwaliteit ziet er, op basis van de afbeeldingen die ik heb gevonden, uitstekend uit. Mijn vriend maakt behoorlijke goede groothoekfoto’s met de vissenooglens. €310.
Canon S90 & S95 – Deze camera’s, die zijn uitgegeven in augustus 2009 en september 2010, doen het zowel boven als onder water prima. Ze zijn klein, hebben zowel RAW als handmatige besturing, en zijn voorzien van een snelle F2.0-lens. Alle behuizingen ondersteunen extra lenzen. Ik heb deze camera laatst op het droge getest: hij was makkelijk te gebruiken, de foto’s zagen er prima uit, en het grote LCD-scherm vond ik heerlijk. Heeft veel potentiaal. Canon, Ikelite, en Recsea hebben al behuizingen uitgegeven. De Canon S95 voegt HD-video toe aan de Canon S90. De S95 is kleiner dan de Canon G12, heeft dezelfde sensor, en ondersteunt meer natte lenzen voor grote hoeken. Maar de G12 verslaat hem nog steeds op sommige gebieden.
Canon S100 – Lijkt qua specificaties sterk op de uitstekende Canon S95, maar met een iets groter zoombereik – waardoor je misschien iets betere macroprestaties kunt verwachten met een natte lens, en iets meer randeffecten met een natte groothoeklens. De Canon S110 lijkt op de S100, maar voegt WiFi toe ten koste van GPS.
Canon G9 – Staat bekend om de uitzonderlijke macro- en supermacrobeelden die ermee zijn gemaakt.
Canon G10 – fotografeert op 28mm; Canon, Ikelite, Patima en Fisheye (FIX) maken allemaal behuizingen voor de G10, waarvan sommige een groothoeklens ondersteunen. De vissenoogbehuizing kost €999, nogal veel voor een compactcamera. Dezelfde TTL-beperkingen als de Canon G9. De G10 wordt meestal gezien als de beste compactcamera voor op het droge, maar heeft beperkingen bij onderwatergebruik – afhankelijk van de behuizing.
Canon G11/G12 – vrijgegeven in augustus 2009 en januari 2011, en vergelijkbaar met de Canon G10. De sensor van 10 megapixel staat garant voor een groter pixelformaat dan de G10, waarschijnlijk een goede ontwikkeling. Behuizing zijn gemaakt door Canon, Ikelite, Fisheye, en Recsea. De G12 is erg vergelijkbaar, en voegt HD-video en een knoppenschijf toe. De macrobeelden van de Canon G11 & G12 zijn fantastisch. De G12 staat aan de top van de compactcamera’s, en doet alles nét iets beter dan alle andere compacts – waaronder de S95.
Canon G1X – op de markt gebracht in maart 2012. De macrovaardigheden van de lens op deze compactcamera laten helaas te wensen over.
Canon G15 – Focust alleen iets sneller dan de Canon G12. Ook is net de Canon G16 uitgekomen, die erg veel lijkt op de G15.
Canon SX1 IS – Ondersteunt RAW, handmatige besturing, en HD-video, maar het zoombereik van 28-560mm betekent dat groothoeklenzen niet zo goed werken.
Fuji E900 – Goede keuze. Nadelen: flitser kan niet worden gebruikt met sync-kabel; vrij traag tussen foto’s in RAW-modus; ondersteunt geen sync-kabels
Fuji f30/f40, FUji F50fd/f60 – Goede optische kwaliteiten en video, en een geweldige behuizing van Fuji. Nadeel: geen RAW- of handmatige modus
Fuji F60 + behuizing van Ikelite – ik wacht nog op meer details over deze combinatie. Geen RAW-modus
Fuji F200EXR – Ziet eruit als een prima camera, geen RAW maar wel handmatige besturing (al zijn er maar 2 instellingen voor de opening), en een goede Fuji-behuizing is beschikbaar. Uitstekende simpele keuze. Camera + behuizing beschikbaar voor €440.
Nikon P6000 – Schiet in RAW, handmatige besturing, TTL met behuizing van Ikelite.. Maar wordt minder goed beoordeeld dan een Canon of de LX3. Koop liever een Canon G9 of G10.
Nikon Coolpix L18 – Slechte keuze. Geen focus op korte afstand, slechte sluitervertraging, geen handmatige besturing of witbalans
Nikon Coolpix L20 – Vergelijkbaar met de bovenstaande L18, met macro op kortere afstand maar dezelfde nadelen; lijkt een slechte keuze.
Oly 8080 – Goede keuze; RAW, goede accuduur, TTL & sync-kabel beschikbaar met Ikelite-behuizing. 3 seconden tussen foto’s. Geen ondersteuning voor vissenoog, en enigszins trage autofocus.
Oly 5050/5060 – Erg oude camera, maar uitstekende optische eigenschappen en mogelijkheden. Sommige pro’s noemen dit de beste compactcamera ooit gemaakt voor onderwaterfotografie. Pas wel op: in vergelijking met moderne compactcamera’s heeft hij lange focus/sluitervertragingen en hij ondersteunt geen vissenoog (maar wel groothoeklenzen). De 5050 heeft een veel betere lens. De beste foto’s die ik ooit van een compact heb gezien komen van de Oly 5050. De prints zien er fantastisch uit.
Olympus SP350 – Goede keuze. Maakt RAW-foto’s, maar erg langzaam. Grote vertraging tussen opnames. Je moet door een menu gaan om naar macro-modus te wisselen. Korte accuduur. Goede foto’s. Ondersteunt vissenoog- en macrolenzen.
Olympus 1030 SW – Geen handmatige besturing, geen handmatige witbalans, geen RAW. Interne flitser kan niet worden gebruikt bij supermacro’s. Voordeel is dat hij waterbestendig is tot op 10 eter diepte. Geen fantastische keuze. Kan wel handig zijn voor bij het snorkelen, kajakken, enzovoorts zonder behuizing.
Olympus FE-360 – Geen handmatige besturing of witbalans, slechte reviews, overslaan!
Olympus SP590 – Geen behuizing beschikbaar, te lange zoomlens.
Olympus XZ-1 & XZ-2 – Geweldige camera, neemt RAW op, volledige handmatige besturing, HD-video met autofocus, en een uitstekende lens. De XZ-2 lijkt op de XZ-1.
Panasonic Lumix DMC-LX3 & LX5 – Schiet RAW. Breedste compactcamera met 24mm, heeft volledige handmatige besturing. Wordt gezien als een topmodel, tegen €399 nieuwprijs. De behuizingen komen van 10bar of UK-Germany. Flitsers kunnen worden gebruikt via sync-kabel. Ik heb geweldige groothoekplaatjes gezien met de INON UWL-100 natte lens en de INON koepellens (voor een zicht van 130°), in de 10bar-behuizing. Ook met de INON macrolenzen. Deze camera heeft prima mogelijkheden, en Edvin Eng maakt geweldige foto’s met deze uitrusting.
Sea & Sea DX-1G – Ik heb de eerste en goedkopere S&S-compactcamera’s nooit erg goed gevonden, maar veel mensen zijn nu fan van de DX-1G. De DX-1g gebruikt intern een Ricoh GX100; lage focus/sluitervertraging, RAW, erg korte macrofocus, volledig handmatig; breder beeld dan de meeste compacts met 24mm; concurrent voor de Canon G9/G10. Nadelen: alleen glasvezel voor de flitser, en accepteert alleen natte lenzen van S&S. Geen ondersteuning voor vissenoog.
Sea & Sea DX-2G – Uitgekomen in april 2009. Vergelijkbaar met de DX-1G, gebruikt intern een Ricoh GX200. Werkt niet met de behuizing van de DX-1g. De tijd tussen RAW-foto’s is enorm verbeterd, en het LCD-scherm is beter.
Sealife – Wordt vaak verkocht in duikwinkels, altijd als een combinatie van een camera en behuizing.
Spiegelloze (MFT-)Camera’s
De Olympus E-PL3, E-PL5, E-PM1, OM-D EM-1, OM-D EM-5, OM-D EM-10 en Panasonic GF2, GX1, en GX7 zijn allemaal goede keuzes voor onderwaterfotografie. Het zijn ook prima compromissen tussen een compact en een dSLR.
De Olympus E-PL5, E-PL7 en E-PM1 zijn vrij recent, en hebben verbeterde autofocussnelheden in vergelijking met de E-PL1 en E-PL2. De Olympus OM-D E-M1 en E-M5 zijn allebei ook niet erg oud, en worden gezien als twee van de beste MFT-camera’s op de markt. De Olympus E-PL5 heeft dezelfde sensor en beeldverwerker als de OM-D E-M5, en is zijn geld meer dan waard.
De nieuwe Olympus OM-D E-M1 is iets groter dan de E-M5, en iets duurder. Beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de E-M5, maar de bouwkwaliteit is beter en de autofocus is iets sneller.
Sony NEX-camera’s
De Sony A6000, A5100, A5000, NEX 5-N, 5R/5T, NEX 6 en NEX 7 zijn uitstekende spiegelloze camera’s, met geweldige beeldkwaliteit en superieure videoprestaties. Het formaat van de sensor is hetzelfde als bij een Nikon D300 of Nikon D7100, en ze zijn voorzien van hun eigen lens (onder de naam ‘Sony E-Mount’).
Beeldkwaliteit, dynamisch bereik, en focussnelheid zijn allemaal uitstekend. Het enige nadeel is een beperkter lenzenaanbod dan MFT-camera’s, en iets lagere focussnelheid dan een dSLR. Maar de camera’s en behuizingen zijn dan ook een stuk kleiner dan een dSLR. De vissenoog- en macrolenzen zijn van hoge kwaliteit en vrij goedkoop, al ontbreekt een langere macrolens.
Sony Full-Frame spiegelloze camera’s
De nieuwe Sony A7 is een kleine, full-frame spiegelloze camera die uitzonderlijk goede plaatjes schiet. Het lenzenaanbod is beperkt, maar er komt in 2015 een aantal nieuwe lenzen uit die deze optie zeker weten aantrekkelijker gaan maken.
Beschikbare dSLR-onderwatercamera’s
Er zijn veel dSLR-camera’s te krijgen. In onderwaterfotografie worden vooral Nikon en Canon gebruikt. Welk merk je ook kiest, zorg dat je blij bent met het lenzenaanbod van het merk. Sony en Fuji maken ook prima dSLR’s, maar die zijn op dit gebied nog niet goed genoeg voorzien.
Een goede lens, compositie, en belichting zijn belangrijk voor het maken van goede foto’s. De camera zelf is van ondergeschikt belang, en je kunt met zowel Canon als Nikon prima foto’s maken. Waarschijnlijk gaat je fotografie er niet enorm op vooruit door allen te wisselen van camera.
Als je voor Canon of Nikon gaat, zul je moeten kiezen tussen een zogenaamde3 cropped sensor of full-frame sensor
Cropped Sensor vs. Full-Frame
Cropped sensor-dSLR’s worden het meest gebruikt in de onderwaterfotografie. Dus waarom zou je full-frame kiezen? Meestal wordt dit gebruikt door mensen die al een full-frame bezitten (voor binnensport-, bruiloft-, en landschapsfotografie) en een behuizing zoeken, of professionals die op zoek zijn naar een specifieke foto met een groothoeklens, vaak van haaien, dolfijnen, of andere pelagische beelden. Professionals die groter willen printen dan 20×30 tegen 300DPI moeten soms ook gebruik maken van full-frame om de vereiste resolutie te behalen.
Waarom heb ik een D300 en D7100 gekocht? Ik maak veel foto’s op afstand, en foto’s van wilde dieren, dus de lage ruis en hoge framerate van de D300 was perfect voor mijn gebruik op het droge. Het verhoogde dynamische bereik helpt mijn groothoekschoten van het beeld te spatten, net zoals die foto’s met full-frame Canons, en de Nikon 60mm en 105mm VR-lenzen zijn echt uitstekend voor macro. Maar ik moet toegeven dat het hebben van 36 megapixel – nadat ik de Nikon D800 had getest – echt fantastisch is, en dat je die camera zeker moet overwegen als je hem kunt betalen.
Voordelen van cropped sensors
- Meestal beter voor macro, vooral voor supermacro
- Ongeveer 605 meer scherptediepte dan een full-frame sensor, bij een gelijke beeldgrootte
- Kan de flexibele Tokina 10-17mm vissenooglens volledig benutten
- Voor de meeste mensen zijn cropped sensors “goed genoeg”
Voordelen van full-frame
- Minder ruis bij hoge ISO’s (beperkt nut onderwater, behalve in donkere omgevingen bij gebruik van natuurlijk licht)
- Sommige camera’s hebben meer megapixels, nuttig voor grote prints
- Iets beter dynamisch bereik, voor betere prestaties bij groothoek- en pelagische foto’s
- Vrouwen zijn gek op full-frame camera’s
- Betere zoekers
- Mogelijk hogere resolutie als je het echt nodig hebt, vooral bij de Nikon D800 of Nikon D810
Nadelen van full-frame
- Behuizingen zijn meestal duurder, al valt dat tegenwoordig wel mee
- Minder scherptediepte bij dezelfde opening en beeldgrootte. Je hebt een opening van 1 1/2 stops kleiner nodig voor een vergelijkbare scherptediepte.
- Techniek, lenzen, en koepeltechnologie moeten allemaal van hoge kwaliteit zijn om gebruik te maken van de verhoogde resolutie
- Lastiger om goede hoekscherpte te krijgen met rechtlijnige groothoeklenzen
Nieuwe of gebruikte camera
Gebruikte camera’s zijn prima; zorg alleen wel dat je de sluiterteller nakijkt. Mechanische sluiters gaan uiteindelijk gewoon kapot.
De sluiterteller controleren
Als je een gebruikte camera koopt, en als die een mechanische sluiter gebruikt (zoals de D90 of D7100), controleer dan de sluiterteller door een jpeg van de camera te halen en te openen met een exif-viewer. Je kunt het op de camera niet controleren, dus je zult zelf een laptop en kaartlezer moeten meenemen als je naar iemand gaat om een tweedehands camera te kopen. Zoek naar “shutter count” of “camera actuations”.
Hier is wat informatie met betrekking tot verschillende camera’s:
Cropped sensor dSLR’s:
Nikon D5000 – aangekondigd op 14 april, 12 megapixel, HD-video, dezelfde sensor als de D90. Ontbeert een autofocusmotor. Helaas werkt de autofocus niet met 3 van mijn 4 favoriete lenzen, net zoals de D60 en D40. Prijs is €730. Ik zou hem overslaan, en een D80/D90 kopen – tenzij je toch geen vissenooglenzen wilt gebruiken onderwater. De Nikon 10.5mm en Tokina 10-17mm vissenogen werken niet met de autofocus van deze camera. Ik heb ooit een Nikon D60 geprobeerd, en ik vond hem echt niet prettig. Als de prijs een probleem is kun je beter voor een tweedehands D80/D200 gaan.
Nikon D3000 – Geen autofocusmotor, ik zou het niet doen.
Nikon D40 of Nikon D60 – Geen autofocusmotor, en zie de opmerkingen bij de D5000 hierboven. Wel erg goede beeldkwaliteit. Overigens werken de Nikon D40, D40x en D60 allemaal met dezelfde behuizing.
Nikon D300 – Uitstekende camera en foto’s. Maar het is lastig om het verschil te zien tussen foto’s van de D80/D200 en D300 foto’s onderwater. Ik ben hiernaar overgestapt van de D80 zodat mijn safarifoto’s gebruik konden maken van de 1 stop hogere ISO.
Nikon D300s – Hetzelfde als de D300 + video. Geweldige behuizing van Sea & Sea.
Nikon D7000 – Prima keuze, gloednieuw en met HD-video die kan autofocussen. Eigenlijk een mix tussen de D90 en D300s. Onze favoriete dSLR-camera voor onderwater.
Nikon D7100 – De nieuwe D7100 is behoorlijk indrukwekkend. De behuizingen zijn uitgekomen in 2013.
Nikon D90 – uitzonderlijk goed. Sensor is nog beter dan die van de D300. En hj schiet video! Veel mensen kunnen hun D90 gebruiken met de behuizing van een D80, met een paar aanpassingen aan de behuizing. Behuizingen van Nexus en Aquatica zijn populair.
Nikon D80 – Fantastische camera, fantastische foto’s. Praktisch dezelfde sensor als de D200, dus je krijgt dezelfde beeldkwaliteit. Behuizingen zijn goedkoop tweedehands te krijgen.
Nikon D200 – Fantastische camera, fantastische foto’s. Behuizingen zijn goedkoop tweedehands te krijgen.
Canon 40d/50d/60d – De Canon 50d past in behuizingen van de 40d. Wel zo handig voor eigenaars van de 40d! Allebei prima opties, vooral de Canon 50d. Ik zou wel de Canon 7d verkiezen boven de 60d.
Canon 7d – Prima camera, topkeuze, geweldige video’s, met behuizingen van Aquatica, Ikelite, Nauticam, Sea & Sea
Canon T2i, T3i, T4i, T5i – Prima instapmodellen voor de dSLR-markt. Sommige van de aluminium behuizingen zijn hun geld meer dan waard voor deze camera’s. De T3i lijkt sterk op de T2i. De T4i en T5i hebben allebei de video-opname verbeterd, en passen allebei in dezelfde behuizingen.
Olympus E520 – Goede koop; goed lenzenaanbod tegen een redelijke prijs; ook de behuizingen zijn vrij goedkoop.
Olympus E330 – Misschien wel de enige dSLR met bruikbare Live View onderwater. Volgens sommige gebruikers is de autofocus nogal traag, en heeft hij problemen bij lage lichtintensiteit.
Full-frame dSLR’s:
De Nikon D800 is mijn favoriet voor de ultieme camera voor onderwaterfotografie. De Nikon D4 is ook erg goed, maar misschien een beetje overdreven voor onderwaterfotografie.
Nikon D3, Nikon D4 – Uitstekende camera, maar denk er wel aan dat sommige mensen problemen hebben gehad met het gebruik van de 14-24mm lens achter een koepellens. En er is geen full-frame vervanging van de Tokina 10-17mm lens.
Canon 5d – Deze camera doet het echt heel goed met groothoekfoto’s. Ook geweldig voor landschapsfoto’s op het droge.
Canon 5d Mark II – De specificaties van deze camera zien er geweldig uit, net zoals de foto’s die hij maakt. Ik zou deze camera combineren met de uitstekende Canon 8-15mm vissenooglens.
Conan 5d Mark III – Een nieuwe standaard voor Canon’s full-frames, met sterk verbeterde autofocus ten opzichte van de Mark II.
Een paar persoonlijke suggesties:
Alle 3 de fabrikanten maken uitstekende producten. Ik zal een paar voorzichtige adviezen geven:
Beperkt budget? Ga voor de Canon T4i, T5i, of een spiegelloze camera zoals de E-M1.
Op zoek naar macro? Koop een Nikon D7100 of Nikon D810 (al kun je ook geweldige macrofoto’s maken met camera’s van Canon of Olympus).
Mijn favoriete dSLR? Probeer een Nikon D7100, Canon 70D, Canon 5D Mark III, of Nikon D810.
Op zoek naar een instapmodel? Probeer een Canon T4i of T5i.
Fan van groothoeklenzen? Canon 5D Mark III maakt uitstekende groothoekbeelden (maar de rest ook).
Echt geïnteresseerd in onderwater live view, of goede beeldkwaliteit in een kleinere behuizing? Kijk een naar de Oly E-PL7 + behuizing van Olympus, een Sony A5100 of A6000, of de Olympus Om-D E-M1 of E-M10. De Sony A5100/A6000 neemt de beste video’s op.
Op zoek naar de meest compacte opties? Neem dan een kijkje naar een spiegelloze camera.
Wat zijn op het moment de beste camera’s voor onderwatergebruik? Onder andere de Nikon D7100 of Canon 5D Mark II, of een Nikon D810 of Olympus OM-D E-M1.
Onderwatervideo met een dSLR
De Nikon D90, D5000, D7000, D800, D4, Canon 7D, Canon T2i, Canon T3i, T4i, T5i, en de Canon 5dII & 5dIII kunnen HD-video opnemen, ook al kan de autofocus traag zijn en kunnen andere beperkingen optreden. Deze functie is weliswaar nog niet ver genoeg om specifieke videocamera’s te vervangen, maar het blijft geweldig om bewegingen en gedrag op te pikken dat je normaal niet had kunnen vastleggen – en het werkt erg goed met ultra-groothoekbeelden. Alleen de Canon 70D heeft behoorlijk goede autofocus tijdens het filmen.
De Nikon D7100 kan HD-video opnemen, en autofocus gebruiken tijdens het filmen – al blijkt die niet zo goed te werken. De Canon T4i belooft verbeterde autofocus, maar voor de beste onderwatervideo’s kun je beter kijken naar een spiegelloze camera zoals de Panasonic GH2, GH3, of de Sony NEX-6 of NEX-7.
De Sony NEX-camera’s kunnen veel beter focussen tijdens video-opname dan dSLR’s, en de videokwaliteit is uitstekend. Hetzelfde geldt voor de Panasonic GH3 & GH4. De meeste mensen die serieus met onderwatervideo aan de slag willen kiezen een Panasonic GH3/GH4, Sony NEX-7/A6000, of een Canon 5D Mark III / Canon 70D.