De videocamera’s van GoPro zijn in de laatste twee jaar ongelofelijk populair geworden onder duikers, die het apparaat op verschillende manieren opzetten om spectaculaire onderwatermomenten vast te leggen. Stokken, selfiesticks, behuizingsconstructies, handvatten, extra knoppen, maskerclips, bevestigingen op harpoengeweren, en allerlei andere accessoires zorgen dat duikers al hun onderwatervisies kunnen vastleggen en online kunnen delen.

Laten we kijken naar de basisfuncties van de GoPro Hero-camera’s, en hoe je daarmee prachtige onderwaterbeelden kunt vastleggen.

 

Hoe begin beelden te schieten?

Je kunt bijna meteen na aankoop van je GoPro onderwater video gaan filmen. Zodra je de strijd met de anti-diefstalverpakking hebt gewonnen is het zaak om de batterij op te laden. Dit kun je doen door de batterij in de camera te steken, en de camera vervolgens met de meegeleverde USB-kabel te verbinden.

De camera is volledig opgeladen zodra het rode lampje uit gaat. Steek de camera in de behuizing, en let op dat er geen haar, pluis, stof, zand, of ander vuil terecht komt in de witte O-ring op de achterkant of in de bevestiging van de behuizing. Als hij niet goed is verzegeld kan de behuizing vollopen en de camera verdrinken!

GoPro onderwater waterdichte behuizing

Zet de camera aan door de knop aan de voorkant twee seconden ingedrukt te houden, en begin te filmen door de bovenste knop in te duwen. Dezelfde knop stopt de opname. Kleine rode LED-lampjes knipperen op de voor- en achterkant van de behuizing tijdens het opnemen. Let op: de Hero 3 gaat aan nadat de knop twee seconden ingedrukt is geweest, maar je moet de knop op de Hero 3+ na de twee seconden loslaten voordat hij aangaat.

Er is weliswaar geen scherm op de Hero 3+, maar de camera filmt met een erg breed perspectief – zolang je de camera goed mikt zul je je onderwerp altijd in beeld krijgen. Een andere optie is om de GoPro LCD Touch Bacpac te kopen. De Bacpac laat zien wat je aan het filmen bent, maar trekt de batterij daarmee snel leeg.

 

Welke Videoresolutie Moet ik Gebruiken?

De GoPro Hero 3+ is standaard ingesteld op 1080p SuperView met 30fps. Als dit de eerste keer is dat je een video schiet is dat een prima HD-resolutie/framerate, en kun je zo aan de slag. Meer gevorderde gebruikers kunnen experimenteren met de video-instellingen, en misschien 60fps of nog hogere framerates selecteren (om later te kunnen vertragen tot soepele slowmotionbeelden).

Het is belangrijk om te beseffen dat hogere resoluties en framerates zwaarder zijn om op je computer te bewerken. Je wil niet je hele vakantie opnemen in 4k, om er vervolgens achter te komen dat je laptop niet krachtig genoeg is om met de beelden te werken!

 

Wanneer Gebruik Ik een Rood of Magenta Filter?

Filters worden in onderwatervideo gebruikt om rood licht terug te brengen in het beeld, waardoor de scène meer kleur en contrast krijgt. Rode filters worden gebruikt om de rode kleur te herstellen in blauw water, terwijl magenta filters worden gebruikt in groen water.

 

Wanneer gebruik ik een Videolicht, en Hoe Bevestig ik Het?

Een videolicht wordt ook gebruikt om meer kleur en contrast aan te brengen in onderwaterscènes. Deze lampen, die soms heel krachtig zijn, hebben een bereik van slechts één of twee meter, dus ze kunnen het best worden gebruikt als het onderwerp dicht bij de camera is (een rif, school vissen, haai, koraal, etc.)

Om een videolicht te monteren moeten GoPro-gebruikers eerst een uitbreiding kopen voor de behuizing. De lichten worden direct op de handvatten van de behuizing geplaats, of bevestigd met behulp van klemmen.

 

Hoe Maak ik een Time-Lapse van mijn Duikvideo?

Ik hoor veel mensen vragen hoe ze een time-lapse maken met hun GoPro. Deze software-update is waarschijnlijk niet ver weg, maar het is gewoon nog niet mogelijk. Time-lapsevideo’s moeten met nabewerking in elkaar worden gezet.

De meest populaire manier om dit te doen is het opnemen van een serie afbeeldingen met een intervaltimer (de vierde modus met een afbeelding van een camera met klok). De GoPro Hero 3+ heeft verschillende intervalinstellingen die te bereiken zijn door het instellingenmenu, en ieder kan worden gebruikt voor verschillende time-lapses – afhankelijk van de intensiteit van actie. Zo kun je een interval van 0,5s gebruiken voor een timelapse van het inpakken, maar een interval van 5 of 10 seconden voor een zonsondergang met bewegende wolken.

Tijdens het nabewerken kun je deze fotoserie importeren om hem om te zetten in een video. De Studio-software van GoPro maakt dat zo makkelijk mogelijk.

gopro onderwater video software

 

Korte Tips voor je GoPro onderwater video

1) Zorg, als je geen handvatten gebruikt, dat je vinger de lens niet bedekt! Ja, ik weet dit uit persoonlijke ervaring.

2) We houden allemaal van macro, maar de GoPro Hero 3+ geeft alleen scherp beeld bij een afstand van 30cm of meer. Voor kortere afstanden kun je kijken naar de PolarPro Macro & Red Switchblade Filter.

3) Probeer de camera zo stabiel mogelijk te houden. Scherpe bewegingen, onverwacht schudden, en vibraties zijn voldoende om zelfs ervaren zeelui ziek te maken. Houd het bewegen van de camera langzaam en rustig.

 

Wat nu?

Alle fotografen en videografen ontwikkelen na verloop van tijd hun eigen stijl. Hiervoor zullen de duikers niet alleen moeten afreizen naar de beste fotobestemmingen voor onderwater, maar zullen ze ook verschillende accessoires nodig hebben.

Blijf bovenal opletten tijdens het duiken, en veel plezier!

 

1 REACTIE

 1. Beste,

  Na het bekijken van dit blog zijn we enorm geïnspireerd geraakt door de hoeveelheid kennis die er op het blog gedeeld wordt en de informatie die jullie beschikbaar stellen voor iedereen die geïnteresseerd is in een Go Pro Action-cam!

  https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=36251&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fbe%2Fp%2Fgopro-lens-filter-set-onderwater-duik-set-gopro-hero-5-6-7-black-edition-rood-roze-paars-geel-inclusief-4-touwtjes-opberghoes%2F9200000122048415%2F&name=GoPro%20Lens%20Filter%20Set%20%E2%80%93%20Onderwater%20Duik%20Set%20%E2%80%93%20

  https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=36251&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fbe%2Fp%2Fwaterproof-drijvende-floater-universeel-geschikt-voor-alle-go-pro-camera-s-drijvende-bobber-voor-tijdens-surfen-duiken-snorkelen-oranje%2F9200000121746968%2F&name=Waterproof%20Drijvende%20Floater%20-%20Universeel%20Gesc

  Hier bied ik accessoires voor de Go Pro aan die ontzettend goed van pas komen als je een action cam aankoopt.
  Ik zou jullie daarom ook graag de gelegenheid bieden om een kijkje te nemen en eventueel een link van de advertentie op jullie blog te plaatsen om deze aan jullie klanten aan te bieden.

  Met vriendelijke groet,
  Job Clarijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in