Het begint nogal druk te worden op de markt van actioncamera’s: de tijd dat GoPro de markt innoveerde en domineerde is a lang voorbij. Niet alleen SONY, maar ook merken zoals Garmin en JVC hebben de markt betreden. Maar wat doen fabrikanten tegenwoordig om op te vallen? Wel, naast een lagere prijs aanbieden, proberen ze de bottlenecks en pijnpuntjes aan te pakken. En daar blijkt de nieuwe Bandit erg goed in te zijn. In deze TomTom Bandit review, kom je alles over dit gloednieuwe apparaat te weten.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
Wat is er speciaal aan?
TomTom, het bedrijf dat het best bekend staat voor haar innovatieve GPS’en die je vaak in de auto kan terugvinden, kwam onlangs op de proppen met een oplossing die de Bandit noemt, een camera waarmee je zowel je avonturen mee kan vastleggen op video, maar de beelden ook direct kan bewerken in een film op je smartphone of tablet. Voorheen bleek dat heel wat mensen gewoonweg geen zin hadden om uren aan hun computer videobeelden te verwerken.
Daarnaast adresseert deze camera nog een aantal andere tekortkomingen die je vaak bij concurrerende toestellen terugvindt, maar daar komen we later op terug in deze TomTom Bandit review. Maar de applicatie waarmee je eenvoudig beelden kan bewerken, moet wel de grootste troef zijn.
LEES OOK: Action camera kopen TOP 10
Functies van het apparaat
De Bandit is waterbestendig met de meegeleverde lenscover, dus een beetje regen of wat sneeuw zal het toestel heus geen kwaad doen. Ook wat schokken vormen geen probleem, want de bouwkwaliteit is voortreffelijk.
Een leuke feature is de clip waarmee je de camera moet bevestigen. Deze zorgt ervoor dat de camera niet snel loskomt, maar toch snel gedemonteerd kan worden. Het geheel zorgt er bovendien voor dat de camera naar links en rechts kan roteren. Daarom komt de wel camera iets hoger te staan, maar dit vormt meestal geen probleem. Alleen wanneer je de camera combineert met een GoPro-adapter, kan het voorkomen dat je toestel zich niet meer op het ideale niveau bevindt.
Onderaan de actioncamera kan je eenvoudig de batterij en het microSD-slot blootleggen. Wanneer je even zonder stroom zit, kan je de batterij eenvoudig vervangen met een opgeladen exemplaar. Het geheugen van de TomTom Bandit kan je verbinden met je computer met behulp van de USB-3.0-poort. Deze vrij recente technologie zorgt ervoor dat je je afbeeldingen en video’s aan een hoge snelheid naar je computer kan downloaden, maar dan moet je natuurlijk wel beschikken over een USB 3.0-adapter in je laptop of desktop.
Op de TomTom Bandit is een unieke toegangspoort voorzien waaraan je een externe microfoon kan verbinden. Natuurlijk komt het apparaat met een ingebouwde microfoon, maar die is niet zo geweldig.
Daarnaast vind je aan de bovenkant van de camera nog enkele knoppen terug om het opnemen te starten, een afbeelding te nemen en iets te taggen als highlight/belangrijke shot. Naast een menuknop en aan-/uitknop valt er verder niets op te merken.
In deze TomTom Bandit review willen we je ook nog meegeven dat het monochrome display enkel dient als menu om de instellingen te wijzigen. Dat betekent echter dat er geen enkele manier is om te previewen wat je opgenomen of getrokken hebt, zonder de ingebouwde Wi-Fi aan te schakelen, je smartphone boven te halen en de app op te starten. De mobiele applicatie, die zowel beschikbaar is op iOS en Android, geeft je naast de mogelijkheid om de beelden te werken, ook de kans om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken.
Naast de ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth-adapters, komt de TomTom Bandit ook met GPS en bewegingssensors. Terwijl je een video opneemt, kan je je snelheid, hartslag (wanneer je een externe hartslagmonitor draagt), de G-krachten waaraan je onderworpen bent en de helling als metadata toevoegen. Helaas is het wel niet mogelijk om de data van je GPS na te gaan, zodat je een rit op de motor niet op kaart vast kan leggen.
Wanneer je de Bandit draadloos met een mobiel apparaat verbindt, kan je al wat deze tags terugvinden. Wanneer je iets op het beeld wil branden (zoals je snelheid), kan je dat met het stervormig icoontje in de app doen.
Beeldkwaliteit
Natuurlijk vormt de beeldkwaliteit, naast de functies van het apparaat, ook een belangrijk component in deze TomTom Bandit review. De beelden die je naar je smartphone of tablet stuurt, worden opgenomen in een 1.280×720 pixelresolutie met een bitrate die schommelt rond 7.5 mbps. Kortom: je video’s zien er geweldig uit op mobiele apparaten, maar op grotere schermen zoals televisies zal je al gauw een groot verschil opmerken.
Wat je niet rechtstreeks naar je camera stuurt, wordt opgenomen in de maximale resolutie aan een bitrate van 25 mbps. Het is duidelijk dat de kwaliteit heel wat hoger ligt. Net zoals dat bij andere actioncamera’s het geval is, gaat de TomTom Bandit niet erg goed met fel licht om.
Video’s worden opgenomen aan een resolutie tot 4K, maar dan wel aan 15 frames per seconde, wat in principe nogal nutteloos is. Niemand wil haperende beelden te zien krijgen. Gelukkig komt het apparaat wel met de optie om in 2.7K te filmen aan 30 fps, 1080p (Full HD) aan 60fps en 720p aan 120 fps.
Het punt is dat, wanneer je een hoge kwaliteit nastreeft, je de beelden nog steeds moet bewerken op je computer. Echter kan de gemiddelde gebruiker wel zijn voordeel halen uit de mobiele applicatie waarmee je beelden in een handomdraai kan klaarstomen om te delen.
Wat mag het kosten?
De TomTom Bandit review is uiteraard pas compleet, wanneer we het prijskaartje vermelden. Het apparaat kost een vierhonderdtal euro, wat kan schommelen bij verschillende webshops. Bij Coolblue.nl en Bol.com vind je doorgaans de laagste prijzen. In de doos worden twee kleefbare bevestigingsbeugels (die je bijvoorbeeld aan een sporthelm kan hangen) en een adapter meegeleverd waarmee je de TomTom Bandit met accessoires van GoPro kan combineren, wat zeker wel een leuke aanvulling is.
De premiumbundel daarentegen kost een kleine honderd euro méér, waarvoor je een aantal handige accessoires ontvangt: een lenscover die waterbestendig is tot 50 meter diepte, een afstandsbediening die je aan de pols kan bevestigen, een beugel waarmee je de camera aan je fiets of een stok (cilindervormig object) kan bevestigen, een laadadapter en ten slotte een beugel die je 360 graden kan draaien. De duiklens kost apart al zo’n 50 euro, dus als je die wil kan je evengoed de volledige bundel aanschaffen.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
TomTom Bandit Review | In een notendop…
In deze TomTom Bandit review kwam je hopelijk te weten dat deze camera een geduchte concurrent voor GoPro vormt, dankzij de mogelijkheid om mobiel beelden te bewerken, het veelzijdige montagesysteem, de verwijderbare batterij en verschillende opname-instellingen. De kwaliteit van het beeld is erg goed, zolang je de video’s op je PC bewerkt. De clips die je op je mobiele apparaten creëert, zijn eerder geschikt voor sociale media.