Home Action camera Komt de GoPro Hero 5 er eindelijk aan?

Komt de GoPro Hero 5 er eindelijk aan?

5530
0
gopro hero 5

update: Hij is er! Lees hier onze GoPro Hero 5 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

Op GoPro’s meest recente persvoorstelling (februari 2016) keek men vol verwachting uit naar de weg die het bedrijf zou inslaan met hun actiecamera’s, laat staan de eventuele lancering van de nieuwe GoPro Hero 5. De topverkopers, nl. de Hero 4 Black en Hero 4 Silver, werden ongeveer een jaar geleden vrijgegeven en sindsdien heeft GoPro geen enkel nieuw model op de markt gebracht. Alleen de Hero 4 Session werd in prijs verlaagd om de interesse ernaar te verhogen.

 

Gebruiksgemak staat centraal

Volgens Woodman is het plan voor 2016 om nog steeds in te zetten op de huidige line-up van de Hero 4 Black, Silver en Session, én “later dit jaar” de GoPro Hero 5 op de markt te brengen. Volgens bronnen zal de lancering waarschijnlijk plaatsvinden in oktober.

Daarnaast zal het bedrijf tijdens de eerste helft van 2016 volop focussen op de GoPro Karma, een drone die het bedrijf nog dit jaar in de rekken wil zien. Deze drone zou volgens de meest recente geruchten compatibel zijn met eender welke GoPro actioncamera die eerder werd uitgebracht. Als dat het geval is, kunnen eigenaars van een GoPro Hero 3, 3+ of 4 eerst de drone aanschaffen en daarna beslissen of ze nog zin (én geld) hebben om de GoPro Hero 5 aan te schaffen.

Over de potentiële features van de GoPro Hero 5 wou CEO Woodman het nog niet hebben. Het enige wat hij ons kon meedelen was dat het toestel het “meest verbonden en gebruiksvriendelijkapparaat is dat GoPro ooit heeft ontworpen en de hardware een stuk gemakkelijker zou kunnen verbinden met smartphones en cloudapplicaties. Een deel van dat beloofde gebruiksgemak zou zelf nog voor de lancering op het podium verschijnen: het bedrijf beloofde dat de nieuwe bewerkingssoftware een stuk gebruiksvriendelijker zou zijn en in maart zal opduiken.

 

Geruchtenmolen volop op gang

Hoewel er tijdens de persvoorstelling niet echt uit de biecht werd gesproken, doet de geruchtenmolen op het web zijn werk. Zo wordt er gespeculeerd dat de nieuwe GoPro Hero 5 met een prijskaartje zal komen tussen de 450 en 550 euro en wat kleiner & lichter zal zijn dan de vorige modellen. Daarnaast denken sommige personen dat GoPro volledig zal inzetten op een kubusvormig ontwerp, zoals dat van de Hero 4 Session, terwijl het apparaat kan opnemen aan een resolutie van 8K (!) en komt met een interne batterij van 2.800mAh (om je een idee te geven: de Session heeft een batterij van 1.000mAh en kan ‘slechts’ in full HD (1080p) filmen). Dit is natuurlijk mogelijk, maar ons zou het verbazen als de Hero 5 eruit zal zien als een kubus. Want zodanig succesvol was de Session nu ook weer niet.

 

Interne hardware van GoPro Hero 5

Ambarella is de fabrikant die gebruikt wordt door GoPro om de interne chips voor haar producten te vervaardigen. Zo kwam de Hero 4 Black met een A9-processor, niet te verwarren natuurlijk met de gelijknamige CPU van Apple die gebruikt wordt in iPhones. Deze chip helpt het apparaat de hoge bitrate te verwerken wanneer het in 4K filmt of veel frames per seconde moet verwerken.

De processor die daarop volgt, de nieuwe A9SE, werd in oktober aangekondigd. Ook hier filmt het apparaat aan 4K aan 30 fps, maar gebruikt de processor minder stroom en kan deze simultaan een tweede videostream exporteren in 720p aan 30 fps. Combineer dit met een 4G-connectie en je hebt inderdaad een apparaat dat een stuk “gebruiksvriendelijker en verbonden” is. Daarnaast ondersteunt de chip elektronische afbeeldingstabilisatie met shuttercorrectie (zowel belangrijk voor drones en actioncams).

 

Overstappen naar Qualcomm?

Het is al langer duidelijk dat Qualcomm aast op de cameramarkt met haar Snapdragon processors: zo zal de 360FLY 4k in opwachting gebruik maken van een Snapdragon 800 processor. Dus zal GoPro ook gaan samenwerken met deze chipfabrikant, in plaats van Ambarella? Dat blijft gissen.

Een vertegenwoordiger van het bedrijf bevestigde aan verschillende nieuwssites dat heel wat Snapdragon processors gelijktijdig 1080p aan 30 fps kunnen opnemen én streamen Daarnaast is Qualcomm volop bezig met het ontwikkelen van Wi-Fi en 4G LTE-modems, waar GoPro interesse voor heeft.

Hoe het ook uitdraait: we weten in ieder geval dat de GoPro Hero 5 eraan zit te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in