garmin virb xe review

Ook benieuwd naar deze Garmin VIRB XE review? Laten we van start gaan!
Hoewel het in eerste instantie misschien wat vreemd lijkt dat gps-fabrikanten zich inmiddels ook aan camcorders en actiecamera’s wagen, is de markt al een aantal jaren aan het vervagen. Dit dankzij smartphones, én de duidelijke link die ze leggen tussen gps-technologie en extreme buitensporten. De VIRB XE bouwt verder op de oorspronkelijke VIRB Elite, die heel wat nieuwe features introduceerde en het een aantrekkelijke keuze maakte.

Hoewel je zou denken dat de XE een evolutie zou zijn op de eerste VIRB-generatie, kan men beter spreken van een compleet nieuw model. In tegenstelling tot het kogelvormige ontwerp van de eerste versie, lijkt de Garmin VIRB XE meer op de toestellen van GoPro en komt het met enkele innovaties waarmee het apparaat zich van de concurrentie weet te onderscheiden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Ontwerp en batterijcapaciteit

Garmin heeft geen specifieke data over de interne bestendigheid openbaar gemaakt, maar het claimt dat de VIRB XE werkt tussen temperaturen van -20° Celsius tot wel 45° Celsius. Daarnaast kan het de druk in de atmosfeer weerstaan, wat je gelijk kan stellen aan een diepte van 50 meter onderwater. Dit wordt verwezenlijkt met een veiligheidspaneel aan de voorkant van het apparaat, waarbij je ongelofelijk veel pech zou moeten hebben als dit ooit per ongeluk open zou gaan.

Achter het water- en drukbestendige paneel kan de batterij (980 mAh) blootleggen. Deze batterij ligt naar onze mening iets aan de lage kant qua capaciteit, zeker wanneer je die vergelijkt met de royale capaciteit van haar voorganger, de Garmin VIRB Elite (2.000 mAh).

De kleinere batterij betekent dat de XE maar zo’n twee uur lang kan gebruikt worden, maar gelukkig heeft deze actioncam ons nog véél meer te bieden. In het vervolg van deze Garmin VIRB XE review lees je er dan ook alles over. Bovendien moeten we opmerken dat je eenvoudig een tweede batterij kan aankopen, aangezien deze verwijderd kan worden, en slechts een vijftiental euro op het internet kost.

garmin virb xe kopen

Een grotere teleurstelling is dat het handige schermpje op de vorige versie van de VIRB verloren is gegaan. Hoewel je dit sowieso niet kan gebruiken terwijl je van pakweg een zwarte piste naar beneden gaat, was het een leuke feature waarmee je de camera eenvoudig kon instellen. Nu moet je bijna altijd een smartphone bij de hand hebben als je de instellingen wilt wijzigen. Met het monochrome LCD-display kan je wel iets doen, maar zo geweldig is het niet.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit en specificaties

Hoewel we het jammer vinden dat het schermpje verdwenen is, moeten we er niet om liegen: de specificaties van dit toestel zijn indrukwekkend. Een diepgaandere blik op de Garmin VIRB XE review dringt zich op:

Hoewel de originele VIRB maximaal Full HD aankon en daarnaast alleen een WVGA-modus aanbood (854 x 480) met slow motion, legt de VIRB XE met 1440p (1.920 x 1.440) aan 30 fps de lat net iets hoger – jammer genoeg kan het apparaat niet in 4K filmen. Maar laten we heel eerlijk zijn: aan 12 fps wil je toch niet filmen. Daarnaast kan het apparaat natuurlijk ook in 1080p aan 60 fps filmen, 960p aan 100 fps en 720p aan 120fps. Ook komt hij met een slow motion modus van 480p aan 240 fps.

De lens van de camera daarentegen is even groot/klein (het is hoe je er zelf naar kijkt) en kan afbeeldingen trekken aan 12.4 megapixels, wat vreemd genoeg lager ligt dan bij de originele VIRB. Maar wie gewoon wat snaps wil trekken, moet dan ook geen actioncam kopen als je het mij vraagt. Hoewel de lens vrijwel elektronisch te werk gaat, combineert de VIRB XE ook vibratietechnologieën om de stabiliteit van de beelden te verhogen. Hoewel dit niet zo efficiënt is als bij een optisch apparaat, is het toch een leuke feature.

 

Beugels en instellingen

Garmin was vrij genereus met de accessoires die in de doos worden meegeleverd. Je vindt er kleefbare beugels terug voor op vlakke en gekromde oppervlaktes, samen met lange en korte koppelingen. Echter wordt er wel geen strap of tripod in de doos voorzien. Als je de VIRB XE dus aan je pols – of aan een stok zonder kleefmiddel – of tripod wil bevestigen, moet je extra accessoires aankopen. Gelukkig is er een enorm gamma aan verschillende kits beschikbaar, waaronder zelfs een harnas voor honden!

garmin virb xe accessoires

Met de ingebouwde LCD krijg je toegang tot verschillende instellingen. Zo kan je het gezichtsveld configureren met de twee zoomniveau’s en kan je een ingebouwde lenscorrectie-functie activeren. Ook is het mogelijk op het beeld van de camera te spiegelen (handig als je bijvoorbeeld ondersteboven hangt), maar dat kan je natuurlijk ook gewoon doen met eender welke videobewerkingssoftware.

Daarnaast is het voor de professionele gebruikers onder ons ook mogelijk om geavanceerde instellingen te herconfigureren, zoals de kleurschalen, witbalans met presets van 2.800K tot 7.500K en drie verschillende niveaus van videoscherpte. De blootstelling van de lens aan het licht laat je best op 6.400, 1.600 of 400 ISO, zodat je de afbeeldingen eventueel nadien nog kan aanpassen. Hoewel je geen manuele controle over de shutter hebt, kan je deze versmallen of vergroten met 13 opties tussen +2 en -2.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Ingebouwde sensoren

De Unique Selling Proposition (USP) van de VIRB Elite was de ingebouwde GPS en de mogelijkheid om je activiteit te registeren met de sensoren van Garmin. Ook de VIRB XE komt met dezelfde functionaliteit, hoewel Garmin dit nu de G-Metrix noemt. Jammer genoeg beschikt de VIRB XE wel niet meer over een hoogtemeter.

De informatie van de sensoren kan je op het beeld branden, zodat je bijvoorbeeld je snelheid of hartslag tijdens de opname kan vertonen. Compatibele sensoren zijn onder meer de hartslagmeter, snelheidsmeter, krachtregelaar en thermometer.

Daarnaast kunnen sommige externe audioapparaten en sensors verbonden worden via Bluetooth. Garmin heeft een eigen programma ontwikkeld – VIRB Edit – waarmee je informatie van sensors in video’s kan verwerken en de resultaten kan exporteren, eventueel rechtstreeks naar YouTube.

 

Moet ik hem kopen?

Hoewel de markt van actiecamera’s al langer overspoeld wordt, wist Garmin met deze extreme sports camcorder toch een puike prestatie neer te zetten. Bovendien komt het apparaat met genoeg innoverende features, waardoor het een aantrekkelijke keuze is die we in onze Garmin VIRB XE review dan ook maar al te graag aanraden.

Het is jammer dat 4K niet mogelijk, maar de meeste actiecamera’s die dit kunnen doen dit slechts in 12 fps en daar heb je natuurlijk niets aan. Daarnaast komt het apparaat met voldoende resolutie- en framerate-opties om je zoet te houden, met daarbij handige instellingen, heel wat compatibele sensoren, een degelijke beeldkwaliteit en verschillende accessoires in de box. Bovendien kan je ook de goedkopere VIRB X overwegen, maar dan verlies je wel de mogelijkheid om te filmen in 1440p en enkele frames. De XE is naar onze mening zeker een extra honderd euro waard.

 

Garmin VIRB XE review in een notendop

Conclusie van de Garmin VIRB XE review: wie op zoek is naar een veelzijdige actiecamera met een robuust ontwerp en degelijke specificaties, rent best snel naar de winkel. Garmin stelde een geweldig apparaat samen dat je niet links mag laten liggen.

Vergelijk prijzen nu bij:

RECENSIES OVERZICHT
Onze score
Vorig artikelKomt de GoPro Hero 5 er eindelijk aan?
Volgend artikelPolaroid Cube+ review
garmin-virb-xe-reviewWie op zoek is naar een veelzijdige actiecamera met een robuust ontwerp en degelijke specificaties, rent best snel naar de winkel. Garmin stelde een geweldig apparaat samen dat je niet links mag laten liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in