We bespreken in deze Fujifilm FinePix XP80 review de nieuwste “stevige” camera van Fujifilm, die dieptes overleeft tot 15 meter, bestand is tegen vallen van 1,75m, temperaturen van -10°C trotseert, en immuun is tegen stof en zand. Hij is ontworpen als een familie- en avonturencamera, perfect voor diegenen die graag foto’s nemen in alle mogelijke omstandigheden. De Fujifilm FinePix XP80 is voorzien van een 16,4 miljoen pixel tellende 1/2.3-inch BSI-CMOS-sensor en 5x optische zoom, met 28mm bij de grootste hoek. Samen met die specificaties is er ingebouwde WiFi voor afstandsplaatjes, 11 geavanceerde digitale filters, en een 2,7-inch LCD-scherm met ontspiegelende coating. Full HD-opnames worden ook ondersteund. De Fujifilm FinePix XP80 is beschikbaar in het zwart, blauw, geel, en paars, tegen ongeveer €230.
Vergelijk prijzen:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Gebruik
Fujifilm gebruikt voor al haar stevige camera’s al een tijdje hetzelfde ontwerp, en de XP80 is niet anders. De camera heeft afgeronde, buigende randen, en is beschikbaar in verschillende kleuren – waaronder het felpaarse exemplaar dat Fujifilm ons heeft toegestuurd.
De lens zelf, die helemaal is ingekapseld in de camera om waterbestendig te zijn, steekt enigszins uit boven de camera met een afgeronde vorm.
Voor op de Fujifilm FinePix XP80 bevindt zich een rand waar je vinger comfortabel blijft zitten. Als je de camera met handschoenen aan gebruikt is deze misschien minder handig, omdat hij niet te ver uitsteekt vanaf de voorkant van de camera.
De zijkant van de FinePix XP80 biedt ruimte aan de enige ingang van de camera, omdat de rest is verzegeld voor de waterdichtheid. Binnenin vind je een geheugenkaartopening (voor SD-kaartjes) en de ingang voor de oplaadkabel, net zoals de accu. Deze worden beschermt door een sluiting die je opent met een draaiend mechanisme. Het is vrij onwaarschijnlijk dat je dit per ongeluk zou kunnen doen, omdat je een knop moet indrukken in het midden van de knop om eraan te kunnen draaien.
De batterij wordt opgeladen door de camera zelf, en een losse oplader wordt niet meegeleverd. Het duurt echter niet te lang voordat de batterij oplaadt – al is het nog steeds het overwegen waard om te investeren in een tweede batterij als je van plan bent om veel foto’s te maken voordat je hem opnieuw oplaadt.
Er zitten behoorlijk wat knoppen op de Fujifilm FinePix Xp80, die allemaal makkelijk kunnen worden bereikt met de duim wanneer je de camera in je rechterhand houdt. Hierdoor wordt het heel makkelijk om hem met één hand te gebruiken. Bovenop de camera bevindt zicht de aan/uitknop, video-opnameknop, en de sluiterknop. De sluiterknop is voorzien van een textuur en vrij groot, wat handig is als je de camera probeert te gebruiken met handschoenen of onderwater.
De rest van de knoppen tref je aan op de achterkant van de camera. Bij de bovenkant bevinden zich de zoomknoppen, die zijn gemarkeerd met een W(wide) en T (telephoto). Ze steken uit vanaf de camerabehuizing, waardoor ze weer makkelijker te gebruiken zijn onder het wateroppervlak of met handschoenen. Bij normaal gebruik kunnen ze een beetje stijf zijn, maar als je ze ingedrukt houdt beweegt de zoom vrij soepel en snel.
Net onder de telefoto-knop bevindt zich een kleine afspeelknop, die lastig te hanteren met handschoenen aan. Niet daaronder bevindt zich een standaard navigatiewiel, dat ook weer lastig in gebruik is met handschoenen aan. Onderwater valt hij echter niet tegen.
De laatste twee knoppen zijn bedoeld voor directe toegang tot WiFi of voortdurend fotograferen, en voor het wisselen tussen verschillende soorten weergave bij het afspelen of als terugknop.
Over het menu gesproken – daar tref je alle instellingen aan die het navigatiewiel niet behandelt. In dit menu vind je ook de verschillende belichtingsmodi. Waarschijnlijk wil je voor het merendeel van de tijd opnemen in automatische scèneherkenning. Voor een beetje meer controle kun je echter wisselen naar de programmamodus. Dit geeft weliswaar niet dezelfde flexibiliteit als handmatige besturing, maar je kunt tenminste bepaalde instellingen (zoals ISO) zelf aanpassen.
Onder andere modi vind je de geavanceerde digitale filters, en scènes voor onderwater-, landschaps-, en panoramafotografie.
Het is een beetje veel werk om door het menusysteem te gaan voor al deze veranderingen, dus het was fijn geweest als er een knop voor snelle toegang had gezeten op de Fujifilm FinePix XP80. Dat gezegd hebben draait deze camera om het maken van foto’s en bepalen van compositie, en niet zozeer om het zorgen maken over instellingen.
Aan de andere kant is het menu vrij simpel, met relatief weinig opties, en kost het dus niet te lang om eraan gewend te raken. Er is een fotomenu naast het instellingenmenu, waarin je opties vindt zoals datum/tijd, stille modus, het formatteren van de geheugenkaart, enzovoorts.
Het is heel makkelijk om de WiFi-functies van de XP80 te gebruiken. Je hebt een aantal opties – je kunt je telefoon/tablet gebruiken als afstandsbediening, handig voor selfies, groepfoto’s, en onhandige hoeken, of je kunt foto’s via je telefoon delen naar sociale media en dergelijke. Met de afstandsbediening kun je vrij weinig buiten het inschakelen van de flitser, de zelfontspanner, of het regelen van het zoomniveau.
Het LCD op de achterkant is relatief klein in vergelijk met de meeste moderne compactcamera’s, maar geeft desalniettemin een helder en fel beeld. Als je onderwater fotografeert, maar zelf boven water bent, kan het lastig zijn om te zien wat er op het scherm gebeurt – maar dat is vrij logisch.
Vergelijk prijzen:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Beeldkwaliteit
We hebben alle testfoto’s gemaakt met de 16 megapixel JPEG-instelling, met een resulterend bestandformaat van ongeveer 7Mb.
Over het algemeen is het het geval dat stevige camera’s iets mindere foto’s maken dan andere compactcamera’s. Het is een concessie die je moet doen om onderwaterfoto’s te kunnen maken, met je camera te kunnen gooien, enzovoorts.
Onder goed licht kan de Fujifilm FinePix XP80 heldere en sterke foto’s maken, maar je kunt zien dat de afbeelding op plekken vervaagt als je op 100% kijkt naar de foto. Het is echter vrij onwaarschijnlijk dat je dat wilt doen met zo’n camera, en bij normale print- en webformaten hebben de afbeeldingen genoeg detail.
Naarmate je de gevoeligere instellingen bereikt worden het detailverlies en de vervaging van de afbeelding duidelijker – en bij ISO 1600 is er behoorlijk wat detailverlies als je goed kijkt. Feit blijft echter dat de algemene indruk niet slecht is bij normaal print- of webformaat.
De kleuren zijn ook helder en sterk, met als resultaat natuurlijke afbeeldingen zonder teveel verzadiging. De automatische detectie van de XP80 doet het aardig bij het vastleggen van nauwkeurige kleuren, zonder belichtingscompensatie te hoeven gebruiken (behalve in situaties met erg veel contrast).
De XP80 is voorzien van 5x optische zoom, genoeg voor het merendeel van de dagelijkse situaties. Ook afbeeldingen genomen met hoge zoom behouden nog afdoende detail. Daarnaast kun je de macrofocus gebruiken om dicht bij je onderwerp te komen. Dit kan leiden tot gemengde resultaten, vooral onderwater, waar het handig kan zijn om te wisselen naar de toegespitste onderwater-macromodus.
De XP80 is voorzien van 7 gevoeligheidsinstellingen bij volledige resolutie, tussen ISO100 en ISO6400. ISO6400 is alleen beschikbaar bij een maximale resolutie van 8MP, terwijl Auto-ISO kan worden begrensd tot ISO400, 800, of 1600.
De lens met 5x optische zoom levert een focaal bereik van 28-140mm (35mm equivalent). Het is niet de wijdste lens onder de stevige camera’s, al kan Fujifilm’s optionele ACL-XP80 groothoekslensadapter zorgen voor een 18mm equivalent.
De Fujifilm FinePix XP80 is niet voorzien van ingebouwde verscherpingsfuncties, dus daarvoor zul je externe bewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop moeten gebruiken. Wij gebruikten in onze test de standaard verscherping. Omdat de beelden niet waren voorzien van ruisonderdrukking werd echter vooral de ruis verscherpt. De beelden leken hoe dan ook scherp genoeg.
Er is keuze uit twee JPEG-compressies: Fine en Normal. Het apparaat gaat redelijk goed om met chromatische aberratie. We troffen er wel sporen van aan, maar dat viel mee, en gebeurde alleen aan de randen van het beeld. Het is goed mogelijk dat de aanwezige ruis op de afbeeldingen de chroma verbreekt, net zoals het dat met alle beelden doet.
Met de macromodus van de XP80 kun je focussen tot 9cm vanaf je onderwerp. Dat is dichtbij genoeg om veel detail op te nemen, maar bijlangena niet zo indrukwekkend als de 1cm-macro die sommige stevige camera’s te bieden hebben.
De camera is voorzien van een ingebouwde flitser met 4 modi: Auto, Geforceerd, Onderdrukt, en Slow Synchro. Onderdrukking van rode ogen kan worden in- of uitgeschakeld in het hoofdmenu. In onze tests vermeed de XP80 rode ogen prima, en zorgde de flits slecht voor een beetje randverduistering vanaf een afstand van 1,5m.
Vijftien geavanceerde filtereffecten zijn beschikbaar, en worden live getoond tijdens het fotograferen. Kies uit Toy Camera, Miniature, Pop Color, High-Key, Low-Key, Dynamic Tone, Fish-Eye, Soft Focus, Cross Screen en Partial Color (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars).
De bewegingspanorama’s laten je 120°, 180°, of 360° opnemen terwijl je de camera naar links of rechts beweegt. De resultaten zijn typisch voor camera’s met vergelijkbare functies, en worden teruggeschroefd naar ongeveer 1100 verticale pixels. Er zijn tekenen van verknipping zichtbaar als je goed kijkt, en je kunt niet minder dan 120° draaien. Zelfs als je soepel beweegt kan de camera er last mee hebben.
Conclusie Fujifilm FinePix XP80 review
De Fujifilm FinePix XP80 is een goede all-round compactcamera, ideaal als je iemand bent die graag op avonturenvakanties gaat – of als je gewoon op zoek bent naar iets dat het gemiddelde familieleven overleeft.
De beeldkwaliteit kan zich misschien niet helemaal meten met die van sommige camera’s met versterkte behuizing, maar voor een vakantie- of familiecamera is hij behoorlijk aardig en kun je blij zijn met de resultaten.
Bij weinig licht presteert de Fujifilm FinePix XP80 niet het best, maar er is een flinke kans dat je zo’n camera vooral gebruikt in felle, zonnige omstandigheden – op het strand, surfend, of op skihellingen zal dit probleem zich niet snel voordoen.
De ingebouwde WiFi-functies zorgen voor een extra laag mogelijkheden, waardoor het makkelijk wordt om groepsfoto’s en selfies te maken – ook weer iets dat de vakantiefotograaf graag zal zien. En natuurlijk is het prettig om de afbeeldingen via je telefoon direct te kunnen delen met sociale netwerken om je vrienden jaloers te maken.
Het is vrij makkelijk om de XP80 te gebruiken, maar een paar van de knopjes hadden iets groter mogen zijn voor wanneer je de camera met handschoenen aan gebruikt. Als je op zoek bent naar iets om mee te nemen op je skivakantie kan hij een beetje lastig te gebruiken zijn – aan de andere kant is hij makkelijker onderwater te gebruiken, dus het strand en watersport zouden geen probleem moeten zijn.
Over het algemeen is de Fujifilm FinePix XP80 een simpele, maar effectieve camera om te gebruiken. Er zijn niet veel mogelijkheden op het gebied van instellingen, maar voor een camera zoals deze doet dat er niet enorm toe.
Vergelijk prijzen:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Er mag wel een handleiding bij geleverd worden in het nederlands voor die prijs,Finepix xp80 .
Die is er: https://www.gebruikershandleiding.com/Fujifilm-Finepix-XP80/preview-handleiding-673625.html
Prima te lezen. Ik heb de camera nu 4 maanden en ben nog steeds aan het ontdekken wat ie allemaal kan.
Heerlijk toestel!
Ik heb de camera remote app geïnstalleerd op mijn smartphone, maar het toestel slaagt er niet in om connectie te maken. Wat doe ik verkeerd?
Ik heb de camera remote app geïnstalleerd op mijn smartphone, maar het toestel slaagt er niet om een wifi-connectie te maken met het fototoestel. Wat doe ik verkeerd?