Gopro Hero 4 session review
  • Voordelen: De GoPro Hero4 Session verhelpt de belangrijkste ontwerpproblemen van de vorige GoPro-camera’s: Hij is kleiner, lichter, en waterbestendig zonder behuizing; de nieuwe vorm laat flexibelere bevestigingen toe; hij kan snel opnames beginnen en beëindigen, en de nieuwe microfoon dempt windgeluid beter.
  • Nadelen: De videokwaliteit is erg goed, maar niet even goed als die van de andere GoPro van €400: de Hero4 Silver. De ingebouwde accu betekent dat je niet kunt wisselen naar een vers exemplaar om door te gaan. Hij moet draadloos verbonden zijn met een Android/iOS-apparaat of afstandsbediening (niet inbegrepen) om de instellingen te kunnen wijzigen.
  • Conclusie: Gopro heeft de behuizing achterwege gelaten bij de Hero4 Session, een prima eerstepersoonscamera waarmee je kunt vangen wat de dag brengt – onder of boven water – met een druk op de knop.

Vergelijk prijzen bij

 

Gopro Hero 4 session review

Drie jaar geleden begon GoPro te werken aan een nieuw project om één vraag te beantwoorden: Als een concurrent een “GoPro-killer” zou maken, wat zou dat dan zijn?

Het resultaat is de gloednieuwe Hero4 Session:

de kleinste, lichtste, en meest robuuste videocamera van GoPro tot dusver.

Het nieuwe model breidt het huidige GoPro-portfolio uit tot vijf modellen, in een poging van het bedrijf om de markt te domineren op het gebied van zogenaamde eerstepersoonscamera’s – ook bekend als action cams – die steeds vaker worden gebruikt om beelden op te nemen van bijvoorbeeld surfers, skydivers, snowboarders, fietsers, en zelfs drones in de meest extreme situaties.

De Session heeft een nieuw kubusvormig uiterlijk, waarmee hij makkelijk te onderscheiden is van eerdere, rechthoekigere GoPro-modellen zoals de Hero4 Silver en Black. Hij is ook 40% lichter dan die modellen – 74 gram tegenover 147 gram – en die vierkante vorm zorgt, samen met de inbegrepen monteerframes en gespen, dat je de camera makkelijk rechtop of in een lager profiel kunt draaien. Dat is met de andere GoPro’s nog niet zo makkelijk.

Een ander verschil van de GoPro hero 4 session is de waterdichtheid tot op een diepte van 10 meter, zonder een behuizing nodig te hebben. De Hero4 Silver en Black moeten juist in een waterdichte behuizing worden gestoken, waarmee ze bijna twee keer zo groot worden.

Gopro Hero 4 session kopen reviewHet compactere, robuuste ontwerp is echt de belangrijkste reden om de Session, met een prijs van €400, te overwegen. Dat is dezelfde prijs als de Hero4 Silver, een model met betere videokwaliteit, meer opties, een vervangbare accu, MicroHDMI, en een ingebouwd touchscreen. (Dit model uit 2014 blijft een van onze favoriete modellen actiecamera.) Daarnaast is Sony’s Action Cam Mini HDR-AZ1 ook erg klein, zij het niet meer dan spatwaterdicht, en krijg je daarmee ook betere videokwaliteit en meer functies (zoals een verwijderbare accu) voor ongeveer de helft van de prijs.

Dus ja, de kleinere maten van de Session zorgen voor wat gedwongen compromissen. Maar tegelijkertijd worden een paar van de grootste pijnpunten van de eerdere Hero-modellen opgelost. Zoals de naam al suggereert is de Session een camera om snel mee aan de slag te kunnen – een model dat je snel meeneemt om een skatesessie, skisessie, of familiesessie vast te leggen, zonder je zorgen te hoeven maken over de details van je opname.

 

Ontwerp en Functies

De Session is dus bedoeld om de voordelen van andere merken aan te bieden. Camera’s zoals de Replay XD Prime, iON Air Pro 3, Contour Roam 3 en Drift Ghost-S hebben geen behuizing nodig als bescherming tegen het water. Daarnaast is de Prime X cylindervormig, en kan hij worden gedraaid in de bevestiging tot de lens rechtop staat, terwijl de Roam 3 en Ghost-S draaiende lenzen hebben die hetzelfde kunnen bewerkstelligen.

De Session schaart zich bij deze club. Je denkt misschien dat het geen ramp is om een behuizing te moeten kopen, en dat is ook zo, maar meerdere keren heb ik een onderwatercamera nodig gehad terwijl mijn GoPro open en bloot lag. Of ik wilde beter geluid, maar had alleen de verzegelde waterbestendige behuizing. De waterdichte bouw van de Session verhelpt dit probleem.

Daarnaast hebben de behuizingen van de andere Hero-modellen slechts één bevestigingspunt, en dat zit onderop. De frames die bij de Session zijn inbegrepen als bevestiging maken gebruik van het vierkante ontwerp van de camera: hoe je het frame ook vastzet (rechtop, ondersteboven, of aan de zijkanten), je kunt de camera in het frame draaien om een recht beeld te krijgen. En de camera zal, als je hem dan toch ondersteboven moet monteren, zelf het beeld 180 graden draaien.

 De Hero4 Session in zijn twee verschillende frames

Twee frames zijn bij de camera inbegrepen. Een daarvan heeft de standaard dubbele GoPro-bevestiging aan de onderkant, terwijl de ander die bevestiging aan de achterkant heeft. In combinatie met de nieuwe meegeleverde klem voor snelle bevestiging kun je de Session op lastigere plekken monteren, zoals onder een skateboard of simpelweg strakker aan de zij- of bovenkant van je helm. Hierbij tref je ook een klem met kogelscharnier aan, zodat je de camera plat of op en neer kunt richten.

In een ideale wereld zou je ook een standaard statief krijgen bij de Session, maar daar verkoop je geen extra accessoires mee, toch? Gelukkig is dat makkelijk op te lossen met een betaalbaar GoPro 1/4-30 statief en één van beide frames.

Om de Session zo klein te maken hebben de producenten bepaalde elementen van de andere Hero4-modellen achterwege moeten laten. Er is bijvoorbeeld geen MicroHDMI-uitgang, en de accu in ingebouwd. Er is een MicroUSB-poort om op te laden en bestanden over te zetten, naast een MicroSD-kaarthouder die kaarten tot 64GB ondersteunt. (Er wordt geen kaart meegeleverd, en de opening zit onder een onhandige hoek waardoor ik de kaart bijna brak toen ik hem erin probeerde te steken.)

Er zijn slechts twee knoppen. Druk de bovenste knop kort in, en de camera schakelt zichzelf in en begint te filmen in minder dan 5 seconden. Houd de knop drie seconden ingedrukt, en de camera begint foto’s op te nemen in timelapse-modus. Met nog een keer kort indrukken zet je het apparaat weer uit.

De andere GoPro’s hebben deze functie weliswaar, onder de naam QuikCapture, maar het gaat allemaal een stuk sneller op de Session. Het is absoluut een accuredder, doordat je de opnames snel kunt beginnen en beëindigen zonder je zorgen te maken over een gemiste foto.

De andere knop zit op de achterkant. Met een korte druk licht het kleine strookje van een scherm op. Je krijgt dan wat statusinformatie, zoals het aantal opnames, de accuduur, en je videoresolutie. (Tijdens het opnemen kun je er ook de HiLight Tag-functie mee gebruiken, om bepaalde momenten te markeren voor latere bewerking.) Met een volgende druk op de knop kun je de WiFi van de camera inschakelen om verbinding te maken met een iOS- of Androidapparaat, of met de draadloze waterbestendige Smart Remote van GoPro.

Vergelijk prijzen bij

 De Hero4 Session naast de Hero3+

Standaard is de camera ingesteld op een resolutie van 1080p tegen 30 frames per seconde (fps), maar je kunt de mobiele app of Smart Remote gebruiken om alle instellingen te benaderen. Je kunt opnemen tot 1920×1440 tegen 30fps, 1920×1080 tegen 60fps, en 1280×720 tegen 100fps, maar er zijn nog veel meer opties. Hij kan opnemen in loops (zodat je kunt blijven filmen zonder je zorgen te hoeven maken over opslagruimte); er is timelapse, en opname van meerdere of  enkele foto’s; en ProTune for Video, waarmee de video minder wordt gecomprimeerd zodat je meer bewerkingsmogelijkheden overhoudt (maar niet zoveel als bij de andere Hero4’s).

Het is een beetje frustrerend om verbinding te moeten maken met een smartphone of afstandsbediening om de instellingen te wijzigen, maar ik kan me voorstellen dat de meeste mensen het bij één instellingenprofiel houden. Toch zou het handig zijn geweest als je misschien een knop dubbel kon indrukken om snel een tweede resolutie te selecteren, zodat je kon wisselen tussen 1080p60 of 720p100 zonder een los apparaat.

 

Videokwaliteit en prestaties

Het behuizingsontwerp van de GoPro hero 4 session laat niet veel hitteverspreiding toe, en de beste sensors en videoprocessoren geven veel hitte af. Wat er ook in de Session zit doet zijn werk echter prima. Bij opname in 1080p tegen 60fps geeft de GoPro een video met een bitrate van 25Mbps af, die er prima uitziet op kleine beeldformaten (zoals op een smartphone of tablet). Het detailniveau is behoorlijk, en de kleuren zijn zo rijk als we gewend zijn van GoPro.

Gopro Hero 4 session app smartphone

Als je de video van dichtbij bestudeert kun je zien dat het een flinke stap terug is ten opzichte van de Hero4 Silver of Black. Fijne details zijn gewoon niet even scherp en strak, en er zijn op groot formaat meer artefacten zichtbaar. Toch moet gezegd worden dat dit waarschijnlijk niet opvalt, tenzij je de clips bekijkt op een grote monitor of televisie. Bij goed belichte video’s, dan toch.

Opnames binnendeurs, of in slecht licht, zorgen voor merkbaar zachtere resultaten, en meer merkbare ruis en artefacten. De camera heeft GoPro’s automatische modus voor slechte belichting, maar daarmee zakt de framerate simpelweg in om de sensor meer tijd te geven. Verwacht binnendeurs gewoon niet dezelfde resultaten die je buiten krijgt.

Als je echt op zoek bent naar de best mogelijke video voor je geld kun je beter gaan voor de Hero4 Silver. Of, zoals we al eerder zeiden, Sony’s Action Cam Mini HDR-AZ1, die ook erg klein is. Je krijgt dan weliswaar slechts een spatwaterdichte behuizing, maar de videokwaliteit is beter en je krijgt – voor ongeveer de helft van het geld – meer functies en een vervangbare accu. De categorie zit ook nog vol met andere mogelijkheden, die misschien beter geschikt zijn voor je behoeftes en budget.

Wat betreft audio gebruikt GoPro twee microfoons, aan de voor- en achterkant. Om de windruis te verminderen wisselt de camera dynamisch naar de beste microfoon. Dit werkt veel beter dan je misschien zou denken: je krijgt nog steeds windruis, maar het is minder oorverdovend. Als je nagaat dat de microfoons volledig zijn blootgesteld is dit behoorlijk indrukwekkend.

Gopro Hero 4 session kopen

De microfoons in waterdichte camera’s klinken vaak dof, vanwege de membranen die het water buiten moeten houden. GoPro heeft de microfoonopeningen speciaal ontworpen om het water zo snel mogelijk af te voeren, zodat de membranen in een paar seconden weer vrij zijn. De combinatie van wind en water zorgt echter voor een fluitend geluid, en het water werd minder snel afgevoerd als je hem ondersteboven hield. Verder werkte de functie zoals beloofd.

De accu zou het 2 uur vol moeten houden tijdens opnames van 1080p tegen 30fps met WiFi uitgeschakeld, en dat komt ongeveer overeen met mijn tests. Als je echter gebruik maakt van WiFi, of opneemt tegen hogere framerates, zal die opnametijd aanzienlijk minder zijn. Je kunt het best gebruik maken van de snelle start- en afsluittijd, en de draadloze functie zoveel mogelijk uitlaten.

 

Conclusie Gopro Hero 4 session kopen review?

De vraag is dus eenvoudig: zouden wij de GoPro Hero 4 Session kopen?

Als Session echt is ontworpen om een concurrent te worden voor de andere camera’s, dan zou ik zeggen dat het een succes is. Het is niet alleen een variatie op de bestaande modellen, maar een waardevolle toevoeging: een kleine, lichtgewicht camera die op plekken kan komen waar de andere Hero’s zich niet zouden wagen. Hij is echter duur, zeker als je nagaat dat de videokwaliteit vergelijkbaar is met die van de €300 Hero+ LCD.

Vergelijk prijzen bij

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in