Nog niet zo lang geleden veranderde de komst van action camera’s de manier waarop we onze activiteiten vastleggen als herinnering of om te delen met vrienden, familie en het wereldwijde web. Of dat nu onze zangprestaties zijn, tapes waarbij we uit een vliegtuig springen of skiën van één van de gevaarlijkste pistes in Europa: actiecamera’s gaan waar traditionelere camcorders (en smartphones) het ons af laten weten. Maar sindsdien werd de markt overspoeld door producten en vragen consumenten zich af: “Welke GoPro kopen de meeste mensen?”
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Amazon: bekijk aanbieding
Welke GoPro kopen?
Wat we niet kunnen ontkennen is dat GoPro op vlak van action camera’s nog steeds marktleider is. Heel wat professionele stuntartiesten en atleten maken gaan met GoPro in zee om hun indrukwekkende prestaties vast te leggen. Sommige televisie- en filmregisseurs maken er zelfs gebruik van, denk bijvoorbeeld maar aan The Hobbit: The Battle of the Five Armies.
GoPro was één van de vroege pioniers wat action camera’s betreft en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd waar geen enkele van haar concurrenten zich aan kan vergelijken. Het huidige topproduct, de Hero 5, ligt al een tijd aan de rekken, maar er zijn ook tientallen andere modellen die ondertussen van dit populaire merk kan aanschaffen. Een GoPro kopen is geen evidentie méér. Om je te helpen bij de beslissing van welke GoPro jij moet kopen, hebben we de topproducten vanonder het spreekwoordelijke stof gehaald.
GoPro Hero – ideaal voor de beginner
Onderaan het assortiment van GoPro’s assortiment met action camera’s hangt de GoPro Hero te bengelen. Deze productlijn bestaat uit 3 modellen, nl. de Hero (100 euro), Hero+ (rond 180 euro) en Hero+ LCD (200 euro).
Hierbij moeten we opmerken dat elk van deze zogenaamde Hero’s geen verwijderbare batterij hebben. Je kan dus geen tweede vervangende batterij aankopen (wat welk mogelijk is bij de Hero 5 Black en Hero 4 Black/Silver – later méér hierover). Elk van de drie modellen is bevestigd in een waterbestendige case die tot 40 meter diep kan gaan.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
GoPro Hero
De Hero is het meest basic model dat GoPro aanbiedt, maar dat kon je inmiddels waarschijnlijk al van het prijskaartje afleiden. Het apparaat kan filmen tot 1080p aan 30 frames per seconde. Hier geldt: hoe hoger de framerate, hoe zachter (en dus beter) de kwaliteit van het beeld. Wanneer je naar 720p zakt, is het wel mogelijk om aan 60 fps te filmen.
Gezien het feit dat 60 fps ook voor de andere resoluties de maximale framerate is, kan je met de GoPro Hero geen slow motion video’s opnemen, aangezien je daar tenminste 120 frames per seconde voor nodig hebt. Daarnaast neemt de Hero aan een lage bitrate op, namelijk 15 mb/s. Je kan simpelweg stellen dat een hogere bitrate méér details zal vastleggen, zeker wanneer het er hectisch aan toegaat.
Afbeeldingen daarentegen kan je trekken aan 5 megapixels, wat niet echt genereus is. En voor timelapse-foto’s blijf je beperkt tot intervallen van 0.5 seconden. Daarnaast is het ook erg jammer dat de GoPro Hero geen verbindingsmogelijkheden heeft en je het toestel dus niet met pakweg je iPhone of Android-smartphone kan verbinden. Om de opgenomen beelden te bekijken, moet je het toestel verbinden met je computer.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
GoPro Hero+ – GoPro Hero+ LCD
Het grootste verschil tussen deze twee modellen is natuurlijk het feit dat de Hero+ LCD komt met een touchscreen LCD-scherm. Wie had dat nu gedacht? 😉
Naast dat feit zijn beide modellen identiek. Op het moment van dit schrijven is het prijsverschil tussen de GoPro Hero+ en LCD-versie zodanig klein geworden dat je eigenlijk geen reden kan vinden om die tweede versie links te laten liggen.
Het touchscreen helpt je niet alleen om door je shots te bladeren, maar je kan er ook de instellingen van je toestel mee wijzigen. Dat is een stuk gebruiksvriendelijker dan de knoppen op het apparaat gebruiken. Met deze versie van de GoPro Hero kan je bovendien eenvoudige simpele bewerkingen doorvoeren op je footage om daarna te delen op sociale media. Dit is mogelijk met de ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth-functies waarmee je de GoPro Hero+ (LCD) met je smartphone kan verbinden.
De Hero+ komt daarnaast ook met een betere beeldkwaliteit in contrast tot het standaardmodel. Hier haalt het toestel wel eenvoudig 60 frames per seconde in 1080p. Echter heb je nog steeds niet de optie om aan 120 fps te filmen, wat we persoonlijk nogal vreemd vinden. De bitrate bedraagt 25 mb/s, iets hoger dan Hero.
Afbeeldingen trekken doe je dan weer aan 8 megapixels, opnieuw een upgrade. Ook ben je voor timelapse afbeeldingen niet méér beperkt tot 0.5s, maar kan een heleboel opties tot 60 seconden selecteren.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
GoPro Hero 4 Session
De Hero 4 Session ziet er misschien wel wat uit als een rare aanvulling op de GoPro-familie. Je kan hem vergelijken met je eigen tante of oom die een moer los heeft zitten. Het apparaat werd oorspronkelijk aan 350 euro geïntroduceerd, aan dezelfde prijs zoals de beter uitgeruste Hero Silver 4, maar zakte al snel terug tot 250 euro. Tegenwoordig kan je de GoPro Hero 4 Session al voor iets méér dan 200 euro aanschaffen, wat nogal verwarrend is aangezien dit model véél sterker presteert dan de normale Hero-lijn.
We kunnen er niet om liegen: het apparaat is met zijn kubusvormig design en ronde lens ongetwijfeld uniek. Daarnaast is het de kleinste en lichtste camera die GoPro verkoopt. Een GoPro kopen zoals deze doe je best wanneer je op zoek bent naar een tweede camera, niet als primair toestel. Maar welke GoPro je uiteindelijk koopt is natuurlijk jouw eigen keuze.
Hoewel de Hero 4 Session geen afzonderlijke, waterbestendige case met zich meebrengt, is het apparaat tot op 10 meter diep waterdicht. Wie echter wil gaan duiken, moet een andere GoPro kopen. Daarnaast heeft dit apparaat, net zoals de Hero/Hero+, geen batterij die vervangen kan worden. De Hero 4 Session komt in tegenstelling tot die andere apparaten wel met een leuk aantal beugels waarmee je de camera her en der op kan bevestigen.
Wat betreft de beeldkwaliteit kan je kiezen uit 1080p aan 60 fps of aan 48 fps met Superview. De Superview-modus stelt je in staat meer verticaal perspectief aan je video toe te voegen. Daarnaast is het ook mogelijk om in 1440p aan 30 fps te filmen wanneer de kwaliteit van belang is of in 720p aan 100fps als je eerder een slow motion video wil samenstellen.
Het kubusvormig design zorgt ervoor dat dit toestel zich perfect uitleent als een camcorder die je ergens zijlings of ondersteboven. Net zoals de Hero+ neemt de Hero 4 Session beelden op aan een bitrate van 25 mb per seconde. Ook kan je aan 8 megapixels vrij scherpe afbeeldingen trekken en komt de Session met evenveel timelapse intervallen als de Hero+. Daarbovenop zorgen de twee ingebouwde microfoons ervoor dat het apparaat zelf in winderige (niet figuurlijk nemen!) situaties de beste geluidskwaliteit kan vastleggen.
Vergelijk prijzen bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
GoPro Hero 4 Silver
Een GoPro kopen zoals de Hero 4 Silver (ongeveer 300 euro) is een investering waar je ettelijke jaren van zal kunnen genieten. Dit toestel komt op een tweede plaats en kan zich net niet tot koning van het assortiment kronen. Echter komt deze camera in tegenstelling tot de GoPro Hero 4 Black of Gopro Hero 5 Black standaard met een LCD-scherm. Hiermee kan je de instellingen wijzigen, op het juiste beeld focussen en naar de afbeeldingen kijken.
Diegenen die deze GoPro kopen kunnen kiezen uit 3 verschillende gezichtsveldopties: Ultra Wijd, Medium en Fijn, wat je niet kan met de lagere modellen. Bovendien krijg je voor die prijs een betere lens en wat GoPro “professioneel laag-licht performance” noemt. Filmen doe je maximaal in 4K aan 15 fps, wat niet kan tippen aan de 30 frames per seconde die de Hero Black aanbiedt. Als je betere framerates wil, kan je ook kiezen voor 2.7K aan 30 fps en 1080p aan 60 fps.
Wie slow motion video’s wil maken, kan dat in 720p aan 100 fps en zelfs aan 240 fps indien je de resolutie verlaagt naar WVGA (848 x 480). In contrast met de GoPro Hero 4 Session krijg je dus heel wat méér opties voor dramatische, slow motion content op tape mee vast te leggen. Statische afbeeldingen trekken kan dan weer aan een resolutie van 12 megapixels. Beeldmateriaal wordt vastgelegd aan een bitrate van 45 mb/s.
De Hero 4 Silver combineert ook enkele geavanceerde features zoals nachtafbeeldingen en een nachtelijke timelapse modus. Het is vooral tijdens situaties met weinig licht dat de goedkopere camera’s van GoPro tonen hun beperkingen blootleggen. Daarnaast kan je ook simultaan video’s opnemen en snaps trekken aan vaste intervallen.
Nog twee leuke feitjes: diegenen die een duurdere GoPro kopen zoals de Hero 4 Silver kunnen een externe microfoon koppelen via een optionele mini USB-adapter om de kwaliteit van het geluid te verhogen en daarnaast de batterij vervangen, waardoor je een tweede exemplaar kan aanschaffen om de gebruiksduur te verhogen.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
GoPro Hero 4 Black
Vroeg jij je af welke GoPro de beste is op de markt? Zoek niet verder, want aan de GoPro Hero 4 Black kan geen enkel apparaat tippen! Deze geweldige actiecamera kost zo’n 350 euro en komt, in tegenstelling tot de Silver-editie, standaard zonder touchscreen.
De beeldkwaliteit is verbazingwekkend goed voor de prijs: met de GoPro Hero 4 Black kan je filmen in 4K aan 30 fps, terwijl de Silver slechts aan 15 geraakt. Echter is 30 fps al een stuk beter en zal je een stabiele tape te zien krijgen. Voor wie 4K niet echt belangrijk is, is er ook nog 2.7K aan 60 fps (én ga zo maar door).
Een GoPro kopen zoals deze is enkel aangeraden aan professionals en kan al gauw een overkill zijn voor de amateuristische enthousiasteling. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je moet beschikken over een krachtige computer om 4K-footage mee te bewerken en een 4K-televisie of -scherm om ervan gebruik te kunnen maken in al haar glorie. Wat de GoPro Hero 4 Black ook onderscheidt van de Silver is het feit dat de kwaliteit van de ingebouwde microfoons net dat tikkeltje beter is.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Wehkamp: bekijk aanbieding
Gedeelde features
Wat zowel de Silver als de GoPro Hero Black ondersteunen is de Timelapse Video-functie. Natuurlijk kan je met de andere GoPro modellen ook timelapse-afbeeldingen vastleggen, maar die moet je nadien manueel tot een video bewerken op de computer. Beide camera’s komen ook met verwijderbare waterbestendige cases waardoor je het gewicht van de camera kan verlagen als je niet van plan bent om een plonsje te nemen. Met de case erop zijn beide camera’s tot op 40 m diepte waterdicht.
GoPro Hero 5
De absolute topper in het gamma. Lees hier alvast onze uitgebreide GoPro Hero 5 Black review.
Welke GoPro is nu iets voor mij?
Helaas is dat een moeilijke vraag om te beantwoorden. Een GoPro kopen moet je doen op basis van de features die je wenst. De Hero is natuurlijk het goedkoopste apparaat, maar zal niet aan iedereens behoeftes voldoen. Als je dergelijk budget hebt, raad ik je aan om iets meer geld neer te leggen voor de Hero+ LCD (om en bij 200 euro). Wie aan de andere kant op zoek is naar wat professionelere features (personen die bijvoorbeeld een YouTubekanaal hosten of deelnemen aan extreme sporten) kan de Hero 5 Black misschien net iets te veel van het goede zijn. Het Black-model staat goed aangeprezen en zal aan al de eisen van de meeste mensen voldoen. Daarnaast is de Hero 5 Session misschien niet perfect als primaire camera, maar het kan wel een geweldige aanvulling erop zijn. Zeker aangezien het apparaat sterk in prijs gedaald is.