• Voordelen: 21mm groothoeklens. Waterbestendig tot op 15 meter. Scharnierend beeldscherm. Super Macro-modus. Geïntegreerde WiFi en GPS. Dubbele statiefverbinding.
  • Nadelen: Beelden hadden scherper kunnen zijn. Geen acculader inbegrepen. Video is merkbaar trillerig.
  • Conclusie: De Olympus Tough TG-860 voegt de GPS en WiFi toe die de TG-850 miste, maar zet een stap terug op het gebied van beeldkwaliteit.

Vergelijk prijzen bij:

 

De Olympus Tough TG-860 (€279,99) is, op papier, bijna dezelfde camera als de TG-850 van vorig jaar – een betaalbare robuuste camera, met goede beeldkwaliteit en uitstekende macrofuncties. De TG-860 zet echter een merkbare stap terug qua beeldkwaliteit, en kost iets meer. Overweeg de TG-850 te kopen als je kunt leven zonder WiFi, zolang hij nog te krijgen is. Mocht je nog iets meer te besteden hebben: de Tough TG-3 is over het algemeen beter, en onze favoriete onderwatercamera.

 

Olympus Tough TG-860 review

Ontwerp en functies

De Tough beschikt over een scharnierend scherm Olympus Tough TG-860 review

Het ontwerp van de TG-860 is typisch voor een stevige compactcamera. De lens is in de bovenhoek gestoken in plaats van midden op de behuizing, en kan in zijn geheel niet buiten de behuizing worden geschoven. De TG-860 weet zich te onderscheiden van de massa met behulp van twee statiefbevestigingen. De onderste verbinding bevindt zich tegenovergesteld aan de lens – ik had hem liever in het midden of onder de lens gezien. Het tweede bevestigingspunt zit aan de linkerkant, zodat je de camera in portretmodus kunt bevestigen. Ons exemplaar was afgewerkt in het oranje en zwart, maar de TG-860 kan ook worden gekocht in het wit/zwart of volledig zwart.

BEKIJK OOK: Onderwatercamera TOP 10

De lens is een 5x-zoomvariant, met een equivalentbereik van 21-105mm en een variabel diafragma tussen f/3.5-5.7. Dezelfde lens wordt ook gebruikt door de TG-850, en breder zul je niet vinden in een waterbestendige camera van deze klasse. Het grote hoekbereik zorgt dat je foto’s kunt maken die met andere camera’s niet hadden gekund, en het is ook een voordeel voor onderwaterfotografen – bij onderwaterfotografie wordt het gezichtsveld van een lens beperkt door de lichtbuiging van het water.

Net zoals de TG-850 en de tG-3 heeft de TG-860 een Super Macromodus, waarin je kunt scherpstellen op voorwerpen die je voorkant van de lens vrijwel aanraken. Bovenop de standaardflitser heeft de camera een LED die ideaal is voor macro-opnames. Het is slechts een enkel licht, dus het is niet even nuttig als de LEDs rondom de lens van de Ricoh WG-4 of de LED Light Guide die Olympus aanbiedt voor de TG-3; beide systemen omgeven de lens met licht voor verdere verlichting op macroafstanden.

De knoppen zijn behoorlijk typisch voor de compacte klasse, met een enkele uitzondering. De TG-860 is voorzien van een sluiterknop aan de voorkant, ideaal voor selfies, in de hoek tegenover de lens. Hij kan, voor degenen die niet zo van de selfies zijn, opnieuw worden geprogrammeerd; zo kun je hem gebruiken om video’s op te nemen, het LCD te verhelderen, de macro-LED in te schakelen, of de Super Macro-modus te benaderen.

De aan/uitknop, sluiterknop, en zoomschakelaar bevinden zich allemaal bovenop het apparaat. Achterop vind je een knop voor filmopname, het moduswiel (met een positie voor Super Macro), het standaardmenu, een afspeel- en verwijderknop, en een systeem met vier richtingen om door menu’s te navigeren en direct toegang te verschaffen aan de automodus en flitserinstellingen. Verdere instellingen zijn te benaderen via een menu op het scherm; dit wordt geopend met behulp van de OK-knop in het midden van de vier richtingsknoppen. Het menu opent aan de rechterkant van het scherm, en zorgt dat je de kleur, flitser, belichtingscompensatie, witbalans, ISO, automodus, resolutie, aspectratio, en videoinstellingen kunt wijzigen.

De TG-860 heeft geen handmatige, diafragmaprioriteits-, of sluitersprioriteitsmodus, wat niet ongewoon is voor een compactcamera. Er is een Sportmodus begraven tussen de verschillende scènemodi, zodat je een korte sluitersnelheid kunt forceren om actie te bevriezen. Ingebouwde kunstfilters, panoramafoto’s, en een speciale Selfiemodus behoren ook tot de mogelijkheden. We missen wel de Olympus Photo Story-modus, waarmee je verschillende foto’s kunt combineren tot een enkele afbeelding met randen en frames; als je daarnaar op zoek bent zul je moeten gaan voor de TG-3.

Olympus Tough TG-860 review: De knoppen zijn weinig origineel

Het scherm op de achterkant is een 3-inch LCD met een resolutie van 460k-dot. Dit is niet veranderd ten opzichte van de TG-850, en het is nog steeds scherp en helder genoeg voor een compactcamera. Het scherm heeft een scharnier aan de bovenkant, dus je kunt hem naar voren draaien om parallel te staan met de bovenkant, of helemaal naar voren voor selfies – alleen dit model en de TG-850 hebben een scharnierend display binnen deze klasse.

Olympus heeft WiFi en GPS toegevoegd aan de TG-860. Het is makkelijk genoeg om verbinding te maken met je iOS- of Android-smartphone en afbeeldingen te kopiëren over WiFi – dit werkt met de gratis app OI Share. Je kunt handmatig een wachtwoord invoeren om verbinding te maken, of koppeling bewerkstelligen door een foto te maken van de QR-code die de camera laat zien. De TG-860 ondersteunt ook afstandsbediening over de telefoon; hij stuurt de beelden die hij ziet door naar de app, en laat je kiezen tussen Program- en iAuto­-modus. In Program kun je de ISO aanpassen, belichtingscompensatie bepalen, en de witbalans corrigeren. De app laat je ook een punt kiezen om scherp te stellen, en zorgt dat je de focale afstand van de lens kunt bepalen. Het werkt voor het merendeel goed, maar ik merkte wel dat het af en toe lastig was om scherp te stellen in zwak licht – in dezelfde situatie had de camera zelf geen probleem met de focus.

De camera zou onderwater moeten kunnen tot 15 meter, een val van 1 meter overleven, geplet kunnen worden tot 100kg, en blijven werken bij een temperatuur van -10°C. Wij hebben hem niet het diepe in kunnen testen, maar een wastafel leverde geen probleem op – net zoals koude wintertemperaturen. Sommige camera’s kunnen dieper duiken (de Canon D30 haalt de 25 meter), maar je zult waarschijnlijk op zoek zijn naar een serieuzere onderwatercamera als je zo diep kunt gaan.

BEKIJK OOK: Waterdichte camera TOP 10

 

Prestaties en Conclusies

De Tg-860 start op, focust, en drukt af in ongeveer 1,1 seconde, vrij snel voor een compactcamera. In fel licht is het focussysteem erg snel, en stelt het bijna onmiddellijk scherp – al wordt hij trager in donkerdere omgevingen. De camera is een stuk sneller dan de Ricoh WG-4, die 3 seconden nodig heeft om op te starten en een foto te maken, en 0,4 seconde om scherp te stellen.

Er is een hogesnelheidsmodus beschikbaar, waarin foto’s worden afgevuurd tegen de volledige resolutie en 6,7fps, maar dit is beperkt tot 7 foto’s voordat hij stopt om de afbeeldingen naar de geheugenkaart te schrijven. Als je langer wilt fotograferen zul je moeten wisselen naar de langzamere stand, met 2,5fps. De TG-3 is beter in het snel maken van foto’s; die kan 30 foto’s maken tegen 5fps.

Ik heb Imatest gebruikt om de kwaliteit van de foto’s te controleren die de TG-860 wist te maken. Ondanks de sensor van 16 megapixels bereikte hij slechts 1792 lijnen in de hoogte, in het midden van een fotografische scherptetest. Dat is lager dan de 1800 lijnen die we het liefst zien, en significant lager dan de score van 2330 lijnen die de TG-850 presteerde op dezelfde test. Net zoals de TG-850 laat de TG-860 erg zwakke prestaties zien aan de raden van het beeld (770 lijnen), wat zelfs voor een compactcamera laag is.

Waarom verschillen deze scores, ondanks het gebruik van dezelfde lens? Er zijn natuurlijk verschillen tussen exemplaren onderling, maar ook beeldverwerking heeft effect. Onze resolutietests worden uitgevoerd bij de laagst mogelijke ISO, in dit geval ISO 125. Uitsnedes van onze testscène laten duidelijk zien dat de TG-860 minder detail vangt dan de TG-850, waarschijnlijk vanwege een agressievere poging tot ruisonderdrukking. De TG-860 zal echter, net zoals de meeste compactcamera’s met 1/2.3-inch sensors, waarschijnlijk geen foto’s maken in donkere omgevingen zonder de flitser. De ruis blijft onder de 1,5 procent tot en met ISO 400, de hoogste instelling waarbij je nog enig detail uit de afbeeldingen weet te trekken. Tegen ISO 800 en hoger (de camera kan ingesteld worden tot en met ISO 6400) worden de afbeeldingen erg vaag. Op dit gebied heeft de TG-850 een enorm zichtbaar voordeel.

Olympus zet de Sportcam-modus van de TG-860 neer als een van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden. Zonder de marketingtermen is Sportcam gewoon een 1080p60-videomodus, die beter geschikt is voor het vastleggen van snelle actie dan beelden tegen 1080p30. De QuickTime-video’s van de TG-860 zijn meer dan scherp genoeg, en de camera weet snel scherp te stellen als de omgeving verandert, maar zonder statief is de film erg trillerig. De camera heeft wel een stabilisatiesysteem, maar de film bleef schudden – hoe hard ik hem ook probeerde stil te houden. Hierdoor is hij minder geschikt als actiecamera, vooral als je hem hoopte te monteren aan een helm, fiets, of surfboard.

De TG-860 heeft geen inbegrepen externe acculader. In plaats daarvan zul je de accu in de camera moeten opladen met de meegeleverde USB-kabel en wisselstroomadapter. Dat zou geen enorm probleem zijn als Olympus een standaardaansluiting gebruikte, maar in plaats daarvan is gekozen voor de aangepaste poort die Olympus al jaren gebruikt. Je zult de kabel altijd moeten meenemen op reis, en een Olympus-kabel moeten kiezen als je hem kwijtraakt. Een standaard USB-poort heeft altijd de voorkeur bij camera’s die intern moeten worden opgeladen, omdat ze gemakkelijk zijn te vervangen en te delen met andere apparaten. De poort bevindt zich in een dubbelsluitend deurtje dat ook de accu zelf, de microHDMI-poort, en de opening voor de SD/SDHC/SDXC-geheugenkaart schuilhoudt.

 

Conclusie Olympus Tough TG-860 review

De Olympus TG-860 is een nogal teleurstellende opvolger van zijn voorganger. De TG-850 was een betaalbare compactcamera met grote hoek, gebouwd om makkelijk vallen te overleven en onderwaterfoto’s te nemen. De TG-860 behoudt die mogelijkheden, en voegt WiFi en GPS toe, maar de beeldkwaliteit zet een aanzienlijke stap terug. Zolang de TG-850 te koop blijft is dat een betere keus. Dat model heeft geen WiFi, maar je kunt een Eyefi Mobi-kaart toevoegen om afbeeldingen over te zetten naar een smartphone. Onze favoriete robuuste compactcamera is een ander apparaat van Olympus, de TG-3. Deze is met een prijs van €350 duurder, maar de beeldkwaliteit van de TG-3 overtreft die van zowel de TG-860 als de TG-850. Daarnaast is de f/2-lens een voordeel bij slecht licht, en verdient hij daarmee onze voorkeur.

Vergelijk prijzen bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in