Home Onderwatercamera Ricoh WG-M1 review

Ricoh WG-M1 review

0
Ricoh WG-M1 review

De Ricoh WG-M1 is een action camera die in staat is om Full HD video op te nemen (1280 x 960 pixels), welke vastgelegd wordt met een ultra-wijde hoek van 137 graden. Alhoewel hij voornamelijk bedoeld is om video’s op te nemen, is het ook mogelijk om foto’s te maken. De camera heeft een f/2.8 lens en kan drie verschillende kijkhoeken vastleggen met 14 miljoen pixels. Aangezien hij ontworpen is om te gebruiken tijdens verscheidene avontuurlijke scenario’s, heeft hij een aantal stevige eigenschappen. Hij is waterbestendig tot 10 meter, schokbestendig tot 2 meter en vriesbestendig tot -10 graden Celsiuis. De Ricoh WG-M1 is verkrijgbaar vanaf €199. In deze Ricoh WG-M1 review zullen we uitgebreid kijken wat deze action camera zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Ricoh WG-M1 review:

Design

Aangezien de Ricoh WG-M1 een action camera is, heeft hij niet het design als een standaard compact camera. Hij heeft in plaats daarvan een soort vierkant design met de kleuren LCD bovenop de camera.

Dit zorgt voor een redelijk ongewone manier om een video of foto te maken, aangezien je neerkijkt op wat je vastlegt. Het is iets waar je na verloop van tijd aan zult wennen, maar dankzij de ultra-wijde kijkhoek is de camera meer ontworpen om alles voor hem vast te leggen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een precieze compositie.

 

Features Ricoh WG-M1

Aangezien de camera is ontworpen om elke actie die plaatsvindt op te nemen, zijn er niet te veel knoppen die je hoeft te leren.

Aan de onderkant van de camera vind je een bevestigingspunt terug om de camera aan een tripod of mount te bevestigen. Deze laatste kan je gebruiken om de camera vast te maken aan het stuur van je fiets etc. Aangezien de meegeleverde mount vlak is, is het niet echt makkelijk om hem vast te maken aan een gebogen helm, wat fietsers/mountainbikers mogelijk overwegen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Er zijn maar vijf knoppen op de Ricoh WG-M1. Aan de linkerkant heb je de aan/uit knop, welke je 2-3 seconden in moet houden om de camera aan te zetten. Wanneer de camera in standby staat, kan je de knop een keer lichtjes indrukken om het scherm weer aan te zetten, zodat je de camera kan gebruiken. Direct naast deze knop zit een grotere opname knop, welke zowel gebruikt kan worden om foto’s als video’s te maken. De knop is niet alleen groter, maar ook getextureerd en verhoogt ten opzichte van de behuizing. Dit maakt het makkelijk om te weten welke knop je indrukt zonder dat je deze ziet.

Goedkoopste Ricoh WG-M1 Review

Als je van boven naar de camera kijkt (waar het scherm zit), dan zal je ook markeringen zien die aangegeven waar elke knop zit en wat ze doen. Dit kan handig zijn wanneer je ze wilt gebruiken wanneer je de camera of jezelf niet kan bewegen voor een betere kijkhoek.

Aan de rechterkant van de camera zitten knoppen die je nodig hebt voor meer geavanceerde besturing van de camera, alhoewel er niet een hoop instellingen beschikbaar zijn die je kan veranderen.

De middelste knop van de drie is een ronde ‘OK’ knop. Op deze drukken maakt het mogelijk om te schakelen tussen het maken van foto’s en video’s. Aan de zijkanten van deze centrale knop vind je een afspeel en menu knop. Het menu is niet heel uitgebreid, maar het duurt even voordat je er aan gewend bent, aangezien je maar drie knoppen hebt om te navigeren.

Vergelijk prijzen nu bij:

Je kan de kijkhoek in het menu aanpassen van wijd naar middel en nauw. Als je de video opname modus gebruikt, dan kan je daarnaast ook schakelen naar water voor een vlakker overzicht. Wanneer je een video opneemt kan je andere instellingen veranderen, zoals de grootte van de video die opgenomen wordt, witbalans, de mogelijkheid om een time lapse video te maken, een wind afbreek functie voor het geluid en een loop opname activeren.

Om energie te besparen zal het scherm na 30 seconden uitgaan en dit is ook het geval tijdens het opnemen van een video. Je moet zachtjes op de aan/uit knop drukken om het scherm weer te activeren. Dit kan een beetje vervelend zijn als je graag in de gaten wilt houden wat je aan het filmen bent. Er lijkt ook geen optie in het menu te zijn om dit uit te schakelen. Een pluspunt van deze aanpak is echter dat je energie bespaart wanneer je van plan bent een lange tijd iets op te nemen en niet naar het scherm hoeft te kijken. Een rood licht in de buurt van de aan/uit knop zal knipperen wanneer een video opgenomen wordt, zodat je hiervan op de hoogte bent.

Laten we weer even terug gaan naar het menu. Er zijn namelijk ook een aantal dingen die je aan kan passen wanneer je foto’s maakt. Je kan de grootte van de afbeelding aanpassen (de grootste is 14 miljoen pixels en de kleinste 5 miljoen pixels). Ook kan je de burst modus activeren als je in een keer een hoop foto’s wilt maken. Wederom kan je de kijkhoek en witbalans aanpassen. Afgezien van dat is het niet mogelijk om andere instellingen aan te passen, zoals belichtingscompensatie, apertuur en dergelijke.

Vergelijk prijzen nu bij:

Om de accu en/of geheugenkaart te vervangen moet je een deurtje openen die een dubbele sluiting heeft. Dit is bedoeld om te voorkomen dat water naar binnenstroomt en de camera beschadigd. Aangezien het eerste slot aardig stijf is, is de kans erg klein dat je deze per ongeluk opent en zodoende het deurtje opent. Erg handig wanneer je de camera in extreme omstandigheden gebruikt.

Goedkope Ricoh WG-M1 Review

Er is een Ricoh WG-M1 draadloze app die je kan downloaden (beschikbaar voor iOS en Android). Hiermee kan je de camera op afstand besturen. Je kan een aantal dingen aansturen, zoals kijkhoek, witbalans en uiteraard de sluiter activeren. Alhoewel er niet veel is wat je aan kan sturen, heeft de camera dit zelf ook niet, dus dit is niet verrassend. Het is handig om de camera op afstand te gebruiken wanneer je hem bevestigd aan een drone, kite of iets anders, wat betekent dat je niet zelf instellingen aan kan passen of de opname knop in kan drukken.

Je kan ook afbeeldingen bekijken in het afspeelmenu en ze downloaden naar je smartphone. Dit is erg handig voor het snel uploaden van afbeeldingen naar social network websites en/of e-mail.

Gebruikssnelheden zijn aardig snel, waarbij foto tot foto tijden goed genoeg zijn om snel een paar foto’s na elkaar te maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Ricoh WG-M1

De sterke punten van een camera zoals deze vind je vaak niet terug in beeldkwaliteit. En alhoewel het mogelijk is om foto’s te maken, denken we dat de gemiddelde gebruiker hier niet veel gebruik van zal maken.

Nu we dat gezegd hebben moeten we bekennen dat de afbeeldingen van de camera een goede hoeveelheid levendigheid en helderheid hebben. Dus als je hem wilt gebruiken om foto’s te maken en de limieten accepteert, dan zal je mogelijk aardig tevreden zijn.

Wanneer het donkerder wordt daalt de kwaliteit van de afbeeldingen flink, maar dit is wederom niet echt een camera die je in echt donkere omgevingen gaat gebruiken, dus de belangrijkheid van dit is wederom gelimiteerd.

Beste Ricoh WG-M1 Review

Wanneer je de camera met de wijdste kijkhoek instelling gebruikt, is het mogelijk om de zwarte behuizing rond de randen van het frame te zien. Dit is dus iets dat je moet onthouden.

Alhoewel je de witbalans zelf in kan stellen, presteert de automatische instelling aardig goed om accurate kleuren te bieden. Zoals gezegd kan je de belichtingscompensatie niet aanpassen, maar wederom presteert de camera zelf goed genoeg op dit gebied.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Videokwaliteit Ricoh WG-M1

Het laatste onderdeel in deze Ricoh WG-M1 review is de video- en geluidskwaliteit. De camera kan kwalitatieve video’s produceren, waarbij de verschillende kijkhoeken handig zijn afhankelijk van wat je wilt vastleggen. De geluidskwaliteit is ook aardig goed, met een redelijk duidelijk geluid en verscheidene geluiden worden goed opgevangen.

 

Conclusie Ricoh WG-M1 review

Alhoewel GoPro zo’n beetje een monopolie positie heeft op het gebied van deze camera’s, betekent dit niet dat er geen andere goede alternatieven zijn op de markt. De Ricoh WG-M1 is een van deze.

Hij heeft een redelijke prijs en je krijgt een mooie hoeveelheid specificaties. Het is ook fijn dat je op een scherm kan zien wat je opneemt in plaats van dat het giswerk is. Dit is bij veel action camera’s het geval en daarom is dit zo’n fijne extra.

De camera is erg makkelijk om te gebruiken en de besturing van de paar knoppen heb je snel onder de knie. Het feit dat de knoppen zowel groot en getextureerd zijn, maakt ze makkelijk om onderwater of met handschoenen te gebruiken of wanneer je niet goed zicht hebt op de camera.

Vergelijk prijzen nu bij:

Een minpunt is dat het menu iets moeilijker om te navigeren is, maar het is wel iets waar je na verloop van tijd aan gewend raakt.

De Ricoh WG-M1 voelt ook stevig aan en goed in elkaar gezet. Je kan hem dus zonder zorgen gebruiken in verscheidene actie situaties.

Alhoewel dit niet echt een aanbevolen camera is om als enige camera voor foto’s te gebruiken, kan je nog steeds redelijke foto’s maken met merkbare kwaliteitsproblemen. Ze zijn echter goed genoeg om snel een paar foto’s te maken of wanneer je je standaard camera niet kan gebruiken (zoals in het water bijvoorbeeld. De video die de camera produceert is het belangrijkste punt van dit soort camera’s en de kwaliteit is erg goed, dus daar kan je tevreden mee zijn.

De ingebouwde Wi-Fi is om verschillende redenen handig. Het is erg mooi om de camera op afstand te kunnen besturen en als je iets ongewoons of spectaculairs vastlegt, dan is het kunnen delen op social media zonder te wachten dat je thuiskomt iets dat steeds populairder wordt.

Ricoh WG-M1

Een minpunt is echter dat de meegeleverde mount vlak is, wat het moeilijk maakt om hem te bevestigen aan bepaalde dingen, zoals een gebogen helm. Dit lijkt een foutje op een voor de rest geweldige camera voor actie enthousiastelingen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Ricoh WG-M1 review.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in