Olympus Tough TG-Tracker Review

De TG-Tracker is de eerste action camera van Olympus en het camcorder achtige design verschilt een hoop van het normale doos design waar marktleiders zoal GoPro en het overgrote deel van de action camera fabrikanten de voorkeur aangeven. In deze Olympus Tough TG-Tracker review zullen we deze camera uitgebreid onder de loep nemen.

Alhoewel dit de eerste action camera van Olympus is, is het bedrijf geen onbekende in de markt met stevige camera’s, waar verscheidene ‘Tough’ compact camera modellen beschikbaar zijn. Deze zijn volledig waterbestendig en schokbestendig. Het is dus geen verrassing dat de kleine TG-Tracker vergelijkbare design eigenschappen, het Tough merk en een heldere groene kleur optie naast zwart heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Olympus Tough TG-Tracker review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • GPS en bewegingssensors
  • 4K video met 30fps
  • Uitklapbaar scherm
  • Stevig en waterbestendig

Negatief

  • Scherm roteert niet
  • App en software hebben verbetering nodig
  • Groter en zwaarder dan concurrenten
  • Het gebruik van de sensors zorgt ervoor dat de accu snel leeg is

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Olympus Tough TG-Tracker review:

Design

De Olympus Tough TG-Tracker springt er op visueel gebied uit en volgt de styling van de Tough compact camera reeks. Wij hebben de opvallende groene versie getest, maar er is ook een zwarte versie beschikbaar.

LEES OOK: Action camera kopen TOP 10

Met afmetingen van 35 x 56 x 93mm is hij relatief klein en hij weegt 180 gram. Dit is iets zwaarder dan de 152 gram van de GoPro Hero4 Black. Aan de linkerkant van de camera vind je het uitklapbare 3,8-inch scherm.

Beste Olympus Tough TG-Tracker

Dit extra gewicht kan ervoor zorgen dat de camera iets meer wiebelt en vibraties heeft wanneer je de camera bevestigd hebt op een fietsstuur of vergelijkbaar. Gelukkig kan je de ingebouwde beeldstabilisator activeren via het menu. Deze verricht erg goed werk om vibraties te verminderen, alhoewel ze niet volledig geëlimineerd worden.

Een klein LED lampje kan gebruikt worden voor verlichting wanneer je in het donker filmt. Een feature die we nog nooit eerder op action camera gezien hebben.

In tegenstelling tot de GoPro Hero4 Black, welke een aparte waterbestendige behuizing nodig heeft, is de TG-Tracker (net als de Virb XE en Bandit) direct uit de doos waterbestendig tot 30 meter.

Vergelijk prijzen nu bij:

Alle knoppen en poorten van de camera zijn volledig gesloten. Je hebt toegang tot de accu, microSD slot en USB en HDMI poorten via vergrendelbaar deurtje aan de achterkant van de camera.

Zoals de rest van de Olympus Tough serie, is de camera gemaakt om zware omstandigheden aan te kunnen. Naast waterbestendig kan je hem gebruiken in temperaturen tot -10 graden Celsius, kan hij een val tot 2,1 meter overleven en is hij drukbestendig tot 100kg. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je er plotseling op gaat zitten.

Olympus Tough TG-Tracker

 

Belangrijkste features Olympus Tough TG-Tracker

De kleine camera heeft een hoop interessante features, zoals ingebouwde Wi-Fi, GPS, bewegingssensors en 4K video mogelijkheden. Het lijkt erop dat Olympus echt een impact wil maken in een markt die recentelijk niet zoveel innovaties heeft gezien.

De TG-Tracker heeft vijf veldsensors: GPS, kompas, acceleratiesensor, barometer en thermometer. Dit maakt hem een serieuze concurrent van de Garmin Virb XE en TomTom Bandit. Deze hebben beide bewegingssensors en GPS en zijn beschikbaar voor een vergelijkbare prijs.

Binnenin de Olympus zit een 7,2 miljoen pixel, 1/2,3-inch CMOS sensor, met daarvoor een ultra-wijde (zelfs in action camera termen) 204 graden kijkhoek lens.

Vergelijk prijzen nu bij:

Naast 4K met 30fps is het mogelijk om op te nemen in andere resoluties, waaronder 1080p en 720p met 60fps en 30fps. Er is ook een optie voor het opnemen met hoge snelheid. Dit maakt het mogelijk om frame rates te verhogen naar 240fps met een resolutie van 720p en 480p, wat slow motion afspelen mogelijk maakt zodra het bestand bewerkt is.

Foto’s kunnen gemaakt worden met 8 miljoen pixels en alles wordt opgeslagen op een microSD die je aan de achterkant van de camera plaatst.

Goedkope Olympus Tough TG-Tracker Review

De TG-Tracker zal aantrekkelijk gevonden worden door personen die te maken hebben met afstand en snelheid sporten, zoals skiërs, mountainbikers en oriëntatielopers en ook families. Het compact camcorder achtige design, uitklapbare scherm, menu’s waar je snel toegang toe hebt en intuïtieve besturing die hem makkelijk om te gebruiken maken zijn allemaal grote pluspunten van deze camera.

 

Gebruiksgemak Olympus Tough TG-Tracker

De camera is comfortabel om te gebruiken met het uitklapbare scherm, wat handheld filmen erg makkelijk maakt. Het scherm is echter alleen maar uitklapbaar in plaats van dat je hem ook kan roteren.

Vergelijk prijzen nu bij:

De TG-Tracker wordt geleverd met een aantal accessoires, waaronder een stevige grip die je aan de onderkant van de behuizing vastmaakt. Dit geeft hem bijna een Super 8 bioscoop camera look en gevoel.

Alle instellingen en besturingen heb je toegang tot via vier van de vijf knoppen aan de knoppen. De vijfde knop is de sluiterknop, welke handig gescheiden is van de andere knoppen.

Menu’s worden geactiveerd met de Menu knop. De voorwaarts en achterwaarts knoppen maken het navigeren door de opties erg makkelijk. De OK knop wordt daarnaast gebruikt om je selectie te bevestigen.

De positie van de knoppen maakt ze makkelijk om te bereiken en de lay-out is intuïtief. Wij vinden het persoonlijk de makkelijkst te gebruiken action camera die we in onze handen hebben gehad.

Het scherm is helder en makkelijk om te bekijken in alle omstandigheden. De live view geeft je een goede algehele impressie van de kleur en belichting van je opname.

Vergelijk prijzen nu bij:

De OI.Track app is snel en makkelijk om in te stellen, alhoewel hij momenteel alleen nog maar beschikbaar is voor Android apparaten. Zodra je verbonden bent kan je video’s (naast log bestanden) downloaden naar je mobiele apparaat en deze kunnen bekeken worden naast de opgenomen sensor data.

Beste Olympus Tough TG-Tracker Review

Op het moment maakt de app het alleen maar mogelijk om opnames te bekijken en te delen. Hij biedt geen overlays zoals bij de Garmin app en ook geen automatische bewerkingsopties, zoals met de TomTom Bandit app. De app en de software hebben dus nog een lange weg te gaan voordat ze net zo uitgebreid zijn als die van de concurrentie.

Mounting is een belangrijke factor bij action camera’s en Olympus heeft hier duidelijk aandacht aan besteedt. Wanneer je de eerdergenoemde grip vastmaakt kan je de camera makkelijk in de hand houden. De meegeleverde mount koppeling maakt het daarnaast makkelijk om de camera aan zo’n beetje alles te bevestigen, waaronder een standaard GoPro mount. Beide worden verbonden aan een standaard 1/4-inch schroefdraad op de base van de camera.

 

Olympus Tough TG-Tracker review – Beeldkwaliteit

De 30fps 4K video’s van de TG-Tracker zijn goed gebalanceerd voor belichting met voldoende zichtbare fijne details. De contrast is een beetje aan de hoge kant en zoals bij het overgrote deel van de action camera’s heeft hij een beetje problemen met dynamisch bereik. De camera verliest dus wat schaduw en highlight detail in situaties met een grote hoeveelheid contrast.

Vergelijk prijzen nu bij:

Wanneer je echter beweegt van heldere naar schaduwrijke locaties wordt de belichting snel aangepast en de automatische witbalans werkt goed. De camera krijgt het voor elkaar om zowel belichting als kleurbalans tegelijk aan te passen. Iets wat niet normaal is in deze categorie.

Wanneer we de resolutie verlagen naar 1080p met 30fps resulteert dit in een goede gebalanceerde opname met voldoende detail. Opnemen met 60fps legt soepele bewegingen vast, maar dit zorgt wel voor een kleine daling in de kwaliteit van de details en kleurweergave vergeleken met de opname van 30fps.

De 204 graden beeldhoek lens zorgt voor een zeer duidelijk fish-eye perspectief, zelfs meer dan bij de GoPro. In het midden van het frame is de opname scherp, maar zoals je zou verwachten daalt de scherpte behoorlijk richting de randen en er zijn tekenen van blauwe chromatische afwijkingen.

Goedkoopste Olympus Tough TG-Tracker Review

De lens wordt beschermd door een koepel filter, welke verwijderd en vervangen kan worden als het filter kapot is of wanneer additionele filter opties in de toekomst beschikbaar zijn. Tijdens heldere omstandigheden kan de lens een lichte flare aan de randen veroorzaken, maar dit is over het algemeen niet merkbaar.

De TG-Tracker heeft twee opname modi: Aan en Log. De Aan instelling maakt alleen een video, terwijl Log de sensors activeert om GPS en andere data op te slaan. De data van de sensors kan je tijdens het afspelen op het scherm zien of in de OI.Track app. Het is het waard om op te merken dat de Log modus de accu wel veel sneller leegmaakt dan de standaard opname modus.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Andere dingen om te overwegen

De Olympus Tough TG-Tracker onderscheidt zich door af te stappen van het standaard doos design van action camera’s en dit gecombineerd met de features maakt hem erg interessant. De opname specs zijn ook erg indrukwekkend. 4K opnames met 30fps zorgt voor een erg hoge kwaliteit en de 1080p met 60fps is uitstekend om actiescenes vast te leggen. De mogelijkheid om 720p opnames met 240fps te maken is ook een enorm voordeel voor personen die actie sporten in slow motion vast willen leggen.

Beeldkwaliteit is goed en presteert uitstekend ten opzichte van concurrenten zoals de Olfi, Garmin Virb XE en TomTom Bandit. De GoPro Hero4 Black presteert echter net iets beter op het gebied van algehele kwaliteit van de opname. Je betaalt voor deze echter ook €75 meer.

Locatie en bewegingsdata opnemen via de vijf sensors is een geweldig verkooppunt en evenaart de vaardigheden van de Virb XE en Bandit.

Vergelijk prijzen nu bij:

Momenteel hebben we echter het gevoel dat je nog niet veel met deze data kan doen, aangezien er geen opties zijn in de app en software om hier iets mee te doen. De Virb XE biedt de mogelijkheid om de data aan de opname toe te voegen en integratie met Garmin hartslagmeters en andere compatibele uitrusting. Bandit biedt naast de mogelijkheid om de data toe te voegen ook nog eens een automatische bewerkingsfunctie. De app van de TG-Tracker kan momenteel alleen maar data naast de opname laten zien.

Maar de hardware is tenminste aanwezig en hopelijk wordt de software bijgewerkt om volledig gebruik te maken van de mogelijkheden.

 

Wat we fijn vonden

De TG-Tracker is makkelijker en meer intuïtief om te gebruiken als handheld action camera, dan andere camera’s die momenteel beschikbaar zijn. Het uitklapbare scherm maakt het makkelijk om opnames te maken en instellingen te bekijken. De lay-out van de knoppen maakt het daarnaast makkelijk om de instellingen aan te passen. Het verbinden en gebruiken van de app en data opname is ook makkelijk.

De toevoeging van een GoPro mount adapter zorgt bijna voor een eindeloze hoeveelheid mounting opties. Daarnaast zal het gebruik van een standaard 1/4-inch schroefdraad op prijs gesteld worden door fotografen. Dit maakt het namelijk mogelijk om een tripod te bevestigen zonder dat je hier een adapter voor nodig hebt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Wat we niet fijn vonden

De grotere afmetingen en gewicht vergeleken met de GoPro kunnen een probleem zijn wanneer je de camera op bepaalde posities mount. Het uitklapbare scherm is een pluspunt, maar vervolgens is het onmogelijk om deze te draaien, wat het minder positief maakt. Dit is een van de eerste dingen die iemand zal proberen wanneer ze het scherm uitklappen en iets wat bij de Tough-870 wel beschikbaar is.

Daarnaast voelt het ook niet dat de software en app volledig ontwikkeld is om optimaal te kunnen profiteren van de camera sensors.

 

Conclusie Olympus Tough TG-Tracker review.

Op het gebied van allround features en prestaties is de Olympus Tough TG-Tracker beter dan alle andere action camera’s die momenteel beschikbaar zijn. Het stevige design, waterbestendigheid, kleine scherm, lay-out van de knoppen en meegeleverde Steady Grip maken hem zeer makkelijk om te gebruiken en een geweldige keuze voor families en action cam enthousiastelingen.

Vergelijk prijzen nu bij:

De toevoeging van meerdere sensors en 4K en 1080p video opname opties, zal ook interessant zijn voor personen die aan extreme sporten doen en een enkel apparaat willen om zowel data als beelden vast te leggen.

De prijs van de TG-Tracker maakt hem een directe concurrent van de TomTom Bandit en Garmin Virb XE. Het is een aardig gelijke strijd, waarbij elke camera voordelen heeft op een ander gebied.

Als je een stevige, makkelijk te gebruiken action camera voor het opnemen van familiedagen wilt hebben, dan is de TG-Tracker onverslaanbaar op het gebied van gebruiksgemak. De TomTom Bandit leidt met automatische bewerkingsopties, terwijl de Virb XE zeer geschikt is om te combineren met Garmin fitnessapparaten om verschillende data te laten zien.

We hopen dat je genoten hebt van deze Olympus Tough TG-Tracker review.

Vergelijk prijzen nu bij:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in