Home Action camera Xiaomi Yi Sport Camera review

Xiaomi Yi Sport Camera review

2064
0

De Yi heeft een aardige impact gemaakt op de action camera markt. Deze kleine is camera is vergelijkbaar met de GoPro Hero3 Silver op het gebied van video opties, maar kan je voor een veel lagere prijs kopen. Hij heeft er misschien zelfs voor gezorgd dat de budget modellen van GoPro ten onder zijn gegaan. In deze Xiaomi Yi Sport Camera review zullen we deze action camera uitgebreid bespreken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Xiaomi Yi Sport Camera review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Geweldige videokwaliteit
  • Makkelijk te gebruiken app
  • Uitgebreide video opties

Negatief

  • Waterdichte behuizing moet je extra kopen
  • Bedekking voor poorten raak je makkelijk kwijt
  • Niet gesloten of weerbestendig

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Xiaomi Yi Sport Camera review:

Features

De aanpak van Yi verschilt helemaal ten opzichte van het overgrote deel van de budget actiecamera’s. Je koopt namelijk alleen de camera en alle normale extra’s, waaronder de waterdichte behuizing, geheugenkaart en mounts moet je apart kopen. Zelfs wanneer je de aanschaf van accessoires in gedachten houdt, is een volledige uitgerust Yi nog steeds goedkoper dan de meeste budget action camera’s. En als we eerlijk moeten zijn, krijg je op het gebied van kwaliteit veel meer dan die andere opties.

Goedkope Xiaomi Yi Sport Camera Review

De camera is beschikbaar in twee kleur varianten, namelijk vriendelijk wit of luguber geel en groen. Alhoewel hij los verkocht wordt, kan je hem ook als een kit kopen waar een paar accessoires bij inzitten die je helpen om het maximale uit de camera te halen. In deze test hebben we kijkje genomen naar de Xiaomi Yi Sport Camera kit, waar de camera, een handige selfie stick en een simpele Bluetooth afstandsbediening in zit. De kit is bijna twee keer zo duur als de basis unit, maar het is het waard voor de paar extra’s. De enige andere essentiële accessoires die je nodig hebt als je extreme sporten wilt vastleggen, is de waterdichte behuizing. Hier betaal je zo’n €20 voor.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Design Xiaomi Yi Sport Camera

Het design is ongelofelijk simpel en bestaat uit een kleine doosvormige behuizing met een 155 graden beeldhoek lens aan de voorkant. Aan de linkerkant van de lens zit een power/modus knop en een Wi-Fi knop aan de zijkant. De bovenkant van de camera heeft een sluiterknop en op de achterkant is een bedekking die je makkelijk kan verwijderen om toegang te krijgen tot de accu. Hiernaast zit een aparte verwijderbare bedekking die het microSD slot en USB en HDMI poorten beschermd. Aan de onderkant zit een standaard 1/4-inch schroefdraad voor de selfie stick of een standaard base plate van een tripod.

De afmetingen en de vorm van de Yi lijkt erg op de GoPro Hero. Hij is alleen iets groter en de lay-out van de knoppen en poorten is iets anders. De GoPro heeft geen tripod mount aan de onderkant, maar wel een klein scherm, wat de Yi niet heeft. Dit betekent dat je bijna alle instellingen en aanpassingen moet maken met behulp van de app op een verbonden smartphone.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Besturing

De enige directe besturing van de camera zijn de sluiterknop om een opname te starten/stoppen, een Modus knop om de camera aan/uit te zetten en te schakelen tussen foto en video en de kleine Wi-Fi activeringsknop. Wanneer je schakelt tussen video en foto’s kan je via een klein rood lichtje naast de sluiter zien in welke modus je zit. In video modus is dit lichtje aan en in foto modus uit.

Goedkoopste Xiaomi Yi Sport Camera Review

Alle andere modi. zoals timelapse moet je via de app activeren. Deze app kan je downloaden voor iOS en Android apparaten en er is ook een erg handige Apple Watch App die het mogelijk maakt om een opname te starten/stoppen. Deze biedt echter geen live view stream, zoals bij de GoPro.

De Wi-Fi instellen en hiermee verbinden is erg makkelijk en Xiaomi heeft de tijd genomen om een aantal handige gidsen toe te voegen aan de app om het verbindingsproces met de Wi-Fi uit te leggen. Zodra het mobiele apparaat en de camera met elkaar verbonden zijn zal de app direct de opname modus opstarten met een grote rode opnameknop in het midden van het scherm om je opname te starten.

Vergelijk prijzen nu bij:

Er is een merkbare vertraging van twee seconden voordat het primaire gebied van de app een duidelijk live view van de scene laat zien. Aan de linkerkant van de opname knop vind je de video opties. Klik een keer en je hebt direct toegang tot de resolutie en frames per seconde (fps) opties. De beste resolutie is 2K met 30fps en de laagste 480p met 240fps. Er zijn uiteraard nog veel meer bruikbare opties, zoals Full HD 1080p met 60fps en 720p met 120fps.

Xiaomi Yi Sport Camera

Aan de rechterkant van de sluiterknop in de app geeft een klein icoontje aan welke modus je momenteel gebruikt. Als je hier op klikt krijg je toegang tot de verschillende opties. Naast foto en video heb je de keuze uit timer, timelapse en burst opties. Als je de modus knop op de camera gebruikt om te schakelen tussen foto’s en video’s, dan zal het icoontje op de app deze verandering ook direct aangeven.

Je hebt toegang tot nog meer opties via het tandwiel icoontje in de rechterbovenhoek. De opties zijn onder andere het aanpassen van de videokwaliteit, schakelen tussen PAL en NTSC, de naam van het apparaat veranderen en meer standaard camera opties, zoals datum en tijd, tijdsaanduiding etc.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Videokwaliteit Xiaomi Yi Sport Camera

Videokwaliteit is waar de Yi echt uitblinkt en hij komt erg dicht in de buurt bij de kwaliteit van de GoPro camera’s. Kleuren zijn goed gebalanceerd, zonder oververzadiging en overtollige hoeveelheid contrast wat een veel voorkomend probleem is bij de recente budget camera’s. Schakelen tussen resoluties en frame rates laat zien dat de camera niet alleen goed presteert met de basisinstellingen. Hij heeft namelijk ook de potentie om mooie opnames te maken in zowel 2K als 480p als je dat wilt.

De reproductie van beweging is een belangrijke factor bij elke action camera, vooral als je slow motion video’s wilt maken. Op dit gebied biedt de camera wederom een soepele, schone opname, die net als bij de GoPro camera’s vertraagd kan worden om makkelijk kwalitatieve slow motion clips te maken.

Prestaties tijdens situaties met weinig licht is een probleem, maar dit is het geval bij alle action camera’s. Wederom krijgt de Yi het voor elkaar om de ruis onder controle te houden en opnames die je binnen en/of met weinig licht hebt gemaakt zijn perfect bruikbaar.

Beste Xiaomi Yi Sport Camera Review

Veranderingen in belichting worden goed verwerkt door de camera. De belichtingen worden zonder al te veel problemen snel gebalanceerd.

De kleine lens maakt het mogelijk om een scherpe afbeelding over het gehele frame te creëren. Als je echter goed kijkt, dan kan je zien dat er langs de randen lichte tekenen van verzachting en chromatische afwijkingen aanwezig zijn, alhoewel niet genoeg om je zorgen om te maken. Het 155 graden gezichtsveld geeft ook de typische fish-eye verstoring, wat duidelijk en een onderdeel van de stijl van dit genre is (net als bij alle andere action camera’s).

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Wat we fijn vonden

Simpele stijl, gebruiksgemak en exceptionele videokwaliteit onderscheiden de Yi van de andere budget modellen en hetzelfde geld voor het design van zowel de hardware als software. De camera zelf is geweldig voor iedereen die een persoonlijke video/foto camera wil hebben. Hij is klein, makkelijk om te gebruiken en zelfs zonder de beschermende behuizing voelt hij robuust genoeg aan om veilig in een broekzak of rugzak te dragen zonder schade op te lopen. De tripod mount aan de onderkant is een mooie extra. Als je kiest voor de kit, dan maken de selfie stick en afstandsbediening een goede start set en ze zijn geweldig voor families of iedere persoon die een goede camera voor plezier wil hebben.

De software is goed doordacht ontwikkeld en de smartphone app bied je voldoende flexibiliteit met de video opties. Xiaomi biedt ook een goede reeks accessoires, dus als je de camera voor extreme sporten wilt gebruiken, dan zijn een waterdichte behuizing en andere mounting opties allemaal relatief goedkoop en direct beschikbaar. De standaard GoPro mount kan ook gebruikt worden, wat de mounting opties bijna oneindig vermenigvuldigd.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Wat we niet fijn vonden

Op sommige gebieden zijn features weggehaald. Zo betekent bijvoorbeeld het gebrek aan een scherm dat je altijd de app moet gebruiken om aanpassingen te maken. Het plastic dat gebruikt wordt voor de behuizing is lichtgewicht en heeft niet hetzelfde kwaliteitsgevoel als duurdere camera’s, zoals de GoPro. Daarnaast kan je de twee bedekkingen voor de microSD en de poorten makkelijk kwijtraken.

Op het gebied van de app is het algehele design goed doordacht, maar de live view verbinding heeft last van lag en er is een duidelijk vertraging van twee seconden tussen de actie en wat er op het scherm verschijnt.

 

Conclusie

De Xiaomi Yi Sport Camera is echt een goed alternatief voor de GoPro. De standaard unit is erg betaalbaar en zelfs wanneer je essentiële accessoires daaraan toevoegt is de prijs maar een fractie van de marktleiders.

Vergelijk prijzen nu bij:

Ten opzichte van andere budget action camera’s bevindt de Yi zich op een totaal ander niveau, met een hoop video opties die een geweldige kwaliteit en frame rates hebben. Wanneer je hem direct vergelijkt met de marktleiders, dan zijn de features en de bouwkwaliteit misschien niet zo goed, maar gezien de prijs en de kwaliteit van de video is de Yi momenteel de meest gevaarlijke concurrent van GoPro.

Zodra je extra’s toevoegt stijgt de initiële lage prijs, maar zelfs wanneer je de kosten van een rolbeugel mount en waterdichte behuizing meerekent, zijn de totale kosten nog steeds lager dan de meeste andere redelijke budget camera’s. Videokwaliteit is uitstekend en in tegenstelling tot veel concurrenten is de kwaliteit van de opname bij alle resoluties en frame rates perfect bruikbaar en komt erg dicht in de buurt van de GoPro, iets wat geen andere budget camera kan doen.

Als je op zoek bent naar een goedkope maar redelijke action camera, dan is de Yi de beste keuze.

We hopen dat je genoten hebt van deze Xiaomi Yi Sport Camera review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LEES OOK: Action camera kopen TOP 10

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in