Home Fujifilm camera Fujifilm FinePix XP90 review

Fujifilm FinePix XP90 review

0
Fujifilm FinePix XP90 review

De FinePix XP90 vervangt de XP80 van afgelopen jaar en wordt de het nieuwe vlaggenschip (en sinds het beëindigen van de XP200 de enige) versterkte en waterbestendige compact camera model van Fujifilm. In deze Fujifilm FinePix XP90 review zullen we uitgebreid kijken wat deze camera zoal te bieden heeft.

Zoals vaak de manier is met nieuwe compact camera’s, is de XP90 niet zo nieuw als je mogelijk zou denken. Hij heeft een identieke stevigheid als de XP80. Dus hij is waterbestendig tot 15m, schokbestendig tot een hoogte van 1,75m, vriesbestendig tot -10°C en ook stofbestendig.

Veel wat onder de verstevigde behuizing zit kan je ook terugvinden in de XP80. De camera heeft dus dezelfde 16,4 miljoen pixel 1/2.3 CMOS sensor, welke gepaard gaat met een gesloten 5x optische zoom. Dit geeft een brandpuntsafstand die gelijk is aan 28-140mm. De lens behoudt ook de optische beeldstabilisatie.

De enige significante verbetering die de Fujifilm FinePix XP90 heeft, is een nieuw 3-inch, 920k-dot LCD scherm. De extra features hebben we al gezien op de XP80, maar ze zijn redelijk uitgebreid. Je krijgt Wi-Fi connectiviteit om de camera op afstand aan te sturen en het makkelijk delen van afbeeldingen, plus een interval timer voor het opnemen van time-lapse sequenties. Full HD video opname is ook beschikbaar en hetzelfde geldt voor het opnemen met een hoge frame rate.

De XP90 is verkrijgbaar vanaf €183, waarmee hij een stuk goedkoper is dan concurrerende camera’s, zoals de Canon PowerShot D30, Nikon Coolpix AW130, Olympus Tough TG-4 en Ricoh WG-30.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Fujifilm FinePix XP90 review:

Design

Afgezien van een aantal kleine styling tweaks ziet de XP90 er nagenoeg hetzelfde uit als de XP80. Hij bestaat onbeschaamd uit plastic, maar de bouwkwaliteit is echter hoog en er is geen buiging of duidelijke zwakke punten. Het enige kleine probleem dat we hebben als we erg muggenziften, is de duidelijk zichtbare bolling van de lens, wat een magneet is voor deuken en krassen als je de camera laat vallen. We hebben ook weinig aan te merken op de ergonomie van de XP90. Aan de voorkant en achterkant heb je goede grip. Zelfs de knop voor de sluiter is getextureerd, zodat je deze makkelijk onderwater in kan drukken. De video en afspeel knoppen zijn echter erg klein en vooral de laatste is moeilijk om in te drukken wanneer je handschoenen aanhebt.

Beste Fujifilm FinePix XP90 Review

Met afmetingen van 109,6 x 71 x 27,8mm is de XP90 zeker niet klein, maar de grote afmetingen zijn goed voor actie opnames of onderwater. Het gewicht van 203 gram is voor de rest redelijk voor een verstevigde compact camera. Een enkel deurtje bedekt de accu en geheugenkaart slots en deze vergrendel je met een roterende knop en veiligheidsknop. Sommige waterbestendige camera’s gebruiken twee aparte sloten, maar het systeem van Fujifilm is iets handiger terwijl nog steeds voorkomen wordt dat je het deurtje per ongeluk opent.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Gebruiksgemak Fujifilm FinePix XP90

De lay-out van de knoppen is nagenoeg hetzelfde als bij de XP80. Vooral het achterste paneel ziet er bijna identiek uit. Er is echter wel een merkbaar verschil wanneer je de camera aanzet. Het 2,7-inch, 460k-dot LCD scherm van de XP80 is vervangen door een 3-inch, 920k-dot scherm voor een scherpere kijkervaring. Het nieuwe display heeft ook geweldige kijkhoeken, terwijl helderheid hoog genoeg is om zichtbaarheid bij direct zonlicht te behouden. Het enige wat mist is touch gevoeligheid, maar dat is niet een verrassing, aangezien dit onderwater niet goed zal werken.

Fujifilm FinePix XP90

De verhoogde resolutie van het scherm helpt om het duidelijke menu goed weer te geven. Dit menu is verdeeld over twee tabs. Een opname menu die verdeeld is over drie pagina’s en een instellingen menu die vijf pagina’s beslaat. Met zoveel pagina’s met camera opties is het moeilijk om te onthouden waar je een instelling kan vinden. Het was handiger geweest als Fujifilm de instellingen over verschillende categorieën had verdeeld, aangezien dit sneller en meer logisch zou werken. Het is ook jammer dat er geen apart menu is waar de meestgebruikte camera instellingen opgeslagen worden. Dit zou namelijk voorkomen dat je voor iedere instelling door het menu moet scrollen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Naast het nieuwe scherm zijn er twee knoppen voor het besturen van de 5x optische zoom. Deze is onveranderd ten opzichte van de XP80 en biedt een acceptabele (maar niet echt wijde) 28mm maximale brandpuntsafstand. Zoals bij veel waterbestendige camera’s voelt de zoom knop best vaag en sponzig aan, maar de functie is voor de rest prima. De directionele knoppen aan de achterkant fungeren ook als besturingen voor de flits, macro focus, self-timer en belichtingscompensatie. De laatste maakt een belichtingscontrole van +/- 2EV mogelijk, terwijl de self-timer vertragingen van 10 of 2 seconde heeft. Daarnaast is er nog een groep timer optie en een interval timer.

De interval timer maakt het mogelijk om tot een maximum van zes uur foto’s te maken, waarbij elke 3, 5 of 10 seconden tot een minimale frequentie van 10 minuten foto’s gemaakt worden. Dit is een handige feature voor het maken van een time-lapse. Als je de Time Lapse Movie optie in het menu selecteert, dan zal de XP90 de afbeeldingen omzetten in een video met een maximale resolutie van 1920 x 1080 en een frame rate van 60, 30 of 10fps.

Het enige minpunt is de NP-45S oplaadbare Li-ion accu, welke dezelfde is als in de XP80 en 210 foto’s per volle accu kan maken. Dit zal niet genoeg zijn voor langere time-lapse opnames en het is ook niet echt genoeg voor het maken van normale foto’s. Dit is vooral het geval wanneer je dit vergelijkt met de 370 foto’s per volle accu van de Nikon Coolpix AW130. Deze is echter wel bijna €100 duurder.

Beste Fujifilm FinePix XP90

Als je naar de besturing van de XP90 kijkt, dan zal je erachter komen dat er geen mode knop is. Er zijn 22 verschillende modi om foto’s te maken, maar hiervoor moet je in het menu gaan, waarna de modi als eerste naar voren komen. De standaard scene herkenning Auto modus wordt gepaard met een standaard Auto modus die bijna identiek functioneert en ook een Programmeerbare Auto modus waar je opties zoals ISO gevoeligheid, witbalans en autofocus modus in kan stellen.

Het modus menu bevat ook het standaard aanbod van scene modi. Meer interessant is echter dat je ook een multi-shot HDR instelling, motion panorama modus en drie verschillende nacht scene opties krijgt. Onderwater en Onderwater Macro modi zijn ook aanwezig, wat helpt om kleurvervormingen te voorkomen wanneer je dichter in de buurt komt van de maximale diepte van 15 meter.

De laatste interessante knop op de Fujifilm FinePix XP90, is de Wi-Fi knop aan de onderkant van het achterste paneel. Wanneer je de Fuji Camera Remote app download (beschikbaar voor iOS en Android), kan je de XP90 op afstand besturen en foto’s naar je smart apparaat sturen. Het systeem maakt het mogelijk om binnen ongeveer 5 seconden een foto met de volledige resolutie te downloaden en er zijn een redelijke hoeveelheid opties voor het op afstand besturen. Je kan met twee snelheden zoomen met bijna geen lag en ook de self-timer en flits opties op afstand instellen. Daarnaast is het ook mogelijk om te schakelen tussen foto’s en video’s met de app. De enige minpunten zijn het ontbreken van NFC compatibliteit en een kleine hoeveelheid lag wanneer je de sluiter indrukt en de eigenlijke foto gemaakt wordt.

Vergelijk prijzen nu bij:

Tijdens normaal opnemen activeert de Wi-Fi knop de burst capture modus van de XP90. Bij een volledige resolutie kan de camera een 10 frame burst met 10fps opnemen of hij zal 70 frames tot 60fps opnemen als je de afmetingen verkleind naar klein breedbeeld (1920 x 1080). In beide gevallen krijg je echter een opname tijd van ongeveer een seconde. Als dat niet lang genoeg is, dan zal de XP90 een 30 seconde burst van video van 120fps met een resolutie van 640 x 480 of 240fps met 320 x 240 opnemen. Het maximum is 320fps met een resolutie van 160 x 120, maar dit is erg klein en nagenoeg onbruikbaar.

Wanneer je de camera aanzet gaat hij bijna onmiddellijk aan, maar je moet wel twee seconden wachten voordat je kan beginnen met het maken van foto’s of video’s. Autofocus tijdens goede belichting is niet ogenblikkelijk, maar snel genoeg en ook betrouwbaar. Wanneer het donkerder wordt merk je echter een vertraging van de focus op en de camera faalt hier vaak, vooral wanneer het buiten helemaal donker is.

 

Beeldkwaliteit van de Fujifilm FinePix XP90

Tijdens onze Fujifilm FinePix XP90 review maakte we alle foto’s met de 16 megapixel JPEG instelling, wat een gemiddelde afbeeldingsgrootte van 7MB gaf.

Het is niet een verrassing dat de FinePix XP90 met zijn verouderde sensor en beeldverwerking niet de beste beeldkwaliteit biedt. Zelfs tijdens normale omstandigheden overdag is er niet veel detail en fijn landschap gebladerte is meer uitgesmeerd dan we zouden verwachten van een 1/2.3 sensor. Het zijn alleen de fysieke afmetingen van de afbeeldingen die de megapixel hoeveelheid van de sensor duidelijk laten zien. Op het gebied van detail lijkt het of afbeeldingen met 8-12MP vastgelegd zijn en daarna simpelweg vergroot naar 16MP.

Vergelijk prijzen nu bij:

Gelukkig helpen de goede kleurreproductie en over het algemeen accurate belichtingsmeter om foto’s de maken, die in eerste instantie acceptabel zijn. Maar als je wederom kritischer kijkt zal het middelmatige dynamische bereik zich manifesteren met donkere schaduwdetail en sommige highlights die eruit springen.

Hoge ISO prestatie is ook niks speciaals. Korreligheid is duidelijk zichtbaar bij ISO 800, wat de fijne details nog zachter maakt. ISO 1600 afbeeldingen zien er acceptabel uit bij een 50% afbeeldingsgrootte, maar als je inzoomt wordt er weinig extra detail onthuld door de agressieve ruis reductie. De hoeveelheid ruis bij ISO 3200 afbeeldingen maakt ze alleen geschikt voor 6 x 4 printjes of het delen op social media. ISO 6400 is zo goed als nutteloos, want ondanks dat deze gevoeligheid gelimiteerd is tot 8MP, kan de camera nog steeds niet het verschrikkelijke dynamische bereik, de gedempte kleur en sombere details verbergen.

Alhoewel de sensor van de XP90 niet indrukwekkend is, verricht de 5x zoom lens veel beter werk. Scherpte van de hoeken is bijna vergelijkbaar met het midden van het frame en alhoewel kleurranden zichtbaar zijn bij erg hoge contrast grenzen, is het niet storend. De optische beeldstabilisatie van de lens presteert ook erg goed, wat helpt om de afbeeldingen scherp te houden bij een maximale zoom en in de meeste omstandigheden.

 

Ruis

De XP90 heeft zeven gevoeligheidsinstellingen die uiteenlopen van ISO 100 tot 6400. De maximale gevoeligheid van ISO 6400 kan alleen vastgelegd worden met een resolutie van 8MP/3264 x 2448.

 

Brandpuntsafstand

De 5x zoom lens bereikt een maximale wijde hoek brandpuntsafstand die gelijk is aan 28mm en kan inzoomen tot 140mm (in 35mm camera termen).

 

Bestandskwaliteit

De maximale resolutie van 16MP in Fijne JPEG kwaliteit zorgt voor afbeeldingen die ongeveer 7-8MB zijn. De normale kwaliteit met dezelfde resolutie halveert ruwweg de afbeeldingsgrootte.

Goedkoopste Fujifilm FinePix XP90 Review

 

Macro

De lens zal tot 9cm van je object focussen en doet dit betrouwbaar. Camera’s zoals de Nikon Coolpix AW130 en Olympus TG-4 hebben echter een macro focus van 1cm.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Flits

Wanneer je een wit oppervlakte vanaf 1,5m vastlegt produceert de flits van de XP90 een merkbare vignettering met de lens in de maximale wijde hoek. Afval is echter veel minder extreem wanneer je langere brandpuntsafstanden gebruikt. Rode ogen zijn ook net zichtbaar wanneer je de flits gebruikt zonder rode ogen reductie ingeschakeld. Zelfs met dit ingeschakeld worden ogen niet succesvol geëlimineerd.

 

Nacht modi

Je krijgt vier manieren om nachtscenes vast te leggen. Met de standaard Scene Herkenning Auto modus zijn afbeeldingen vaag, onderbelicht en missen ze detail. Pro Lage Licht modus is bedoeld om dit te verbeteren door meerdere belichtingen vast te leggen en deze samen te voegen tot een scherpere 8MP afbeelding met een beter dynamisch bereik. Tijdens onze testen leverde dit echter dezelfde teleurstellende resultaten als bij de Auto modus op. Overschakelen naar Nacht modus produceerde een iets betere beeldkwaliteit met een iets hogere scherpte. Voor acceptabele resultaten in de avond is de beste optie om gebruik te maken van de Nacht Tripod modus en een lange belichting vast te leggen met een tripod.

 

Beeldstabilisatie

Alhoewel niet perfect scherp, doet de beeldstabilisatie goed werk om een 1/8e seconde belichting bruikbaar te houden. Met stabilisatie uitgeschakeld en iets snellere 1/9e seconde sluitersnelheid kon zelfs de meest vaste hand niet iets creëren dat net zo scherp was.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Geavanceerde filters

De XP90 biedt elf filter effecten, welke je allemaal van te voren live kan bekijken en met een volledige resolutie opgenomen worden. Je opties zijn: Toy Camera, Miniature, Pop Color, High Key, Low Key, Dynamic Tone, Fish-eye, Soft Focus, Cross Screen, Sketch, and Partial Color (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars).

Goedkope Fujifilm FinePix XP90 Review

 

HDR

De HDR modus biedt een bruikbare boost in dynamisch bereik, alhoewel meer mogelijk zou moeten zijn zonder dat afbeeldingen er teveel bewerkt uit komen te zien.

 

Motion panorama

Motion panorama modus heeft 120, 180 en 360 graden schalingsopties. Welke je ook kiest, afbeeldingen zullen opgenomen worden met een verticale resolutie van 1088 pixels. Dat is niet bepaald hoog en de panorama’s hebben ook last van kleine gebieden met ghosting waar de afbeeldingen aan elkaar zijn geplakt.

 

Conclusie Fujifilm FinePix XP90 review

Als we alleen naar de beeldkwaliteit zouden kijken, dan zou de Fujifilm FinePix XP90 een teleurstellende camera zijn die niet veel te bieden heeft. De meeste moderne high-end smarphones zullen hem aftroeven op het gebied van details, dynamisch bereik en zelfs hoge ISO prestaties. Ze brengen ook de middelmatige focus bij weinig belichting aan het licht en dat zal een redelijke standaard compact camera in dezelfde prijsklasse als de Fujifilm ook doen. Deze laatste zal zeer waarschijnlijk ook een betere accuduur hebben.

Maar je kan niet alles hebben voor dit geld. Ja de Olympus Tough TG-4 en Panasonic Lumix FT5 produceren een merkbaar betere beeldkwaliteit, maar ze zijn ook een stuk duurder. Waar de XP90 in uitblinkt, is respectabele stevigheid specificaties met handige extra features, zoals Wi-Fi, een redelijk scherm en geluidsergonomie voor een acceptabele prijs.

Vergelijk prijzen nu bij:

Als je een beperkt budget hebt en een stevige waterbestendige camera nodig hebt, dan is de Fujifilm FinePix XP90 een camera die goede waarde voor zijn geld biedt. Daarbij gaan we er uiteraard wel van uit dat je accepteert dat beeldkwaliteit op z’n best gemiddeld is.

We hopen dat je genoten hebt van deze Fujifilm FinePix XP90 review.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in